tiistai 4. elokuuta 2015

KYSY ORTODOKSISUUDESTA

Kuten varmaan monet teistä tietävätkin (ja loput saavat nyt tietää), mä kuulun ortodoksiseen kirkkoon. Puhun seurakunnasta ja varsinkin sen leireistä paljon täällä blogissa, ja uskonto on ainakin jollain tavalla tärkeä osa mun elämää. Puhuin jo joululomalla suuresta uskontopostauksesta, jossa pohtisin omaa suhdettani kirkkoon ja uskontoon, ja miten se näkyy elämässäni. Sellainen onkin nyt toivottavasti lähiaikoina tulossa, mutta sitä ennen on varmaan hyvä avata vähän sitä, mitä tarkoittaa olla ortodoksi. Vaikka ortodoksisuus on ihan yleisesti tunnustettu uskonto Suomessa, meitä on todella vähän, ja olen huomannut, ettei porukka oikeasti tunne mun uskontoa ollenkaan.


Joten. Jos sua on aina vaivannut joku asia ortodoksisuudesta, sulle tulee mieleen joku aiheeseen liittyvä kysymys, et ole koskaan kuullutkaan sellaista sanaa kuin ortodoksi, haluat päteä kavereillesi uskontonippelitiedolla, sulla on essee tai esitelmä tehtävänä jostain uskonnosta, joku asia mihin haluat kuulla vastauksen tai ainakin uskottavan selityksen, nyt on tilaisuutesi. Aion kertoa teille omassa postauksessaan ortodoksisen kirkon pääpiirteet, erot ja yhtäläisyydet luterilaiseen kirkkoon, mitä ikinä tuleekaan mieleen, teidän kysymyksien pohjalta. Uskonto on sellainen aihe, joka varmasti aina herättää keskustelua. Laita kommenttia alle, nimellä tai nimettömänä. Pistä viestiä kikissä (sannaaaxd) tai Facebookissa. Kysy anonyymisti Ask.fm:ssä. Teidän kysymystenne pohjalta kirjoitan postauksen, jossa on kerrottu, mitä se ortodoksisuus nyt niiku oikeasti tarkoittaa. Tämä postaus siis tulee käsittelemään ortodoksisuutta yleisesti, mutta jos haluat kysyä jotain liittyen juuri mun uskonnollisuuteen liittyen, vastaan siihen sitten siinä toisessa postauksessa.

Nyt kysymyksiä kehiin, mä tiedän että teiltä niitä varmasti löytyy! Huomenna lähdetään mökille, ja silloin (tai viimeistään ylihuomenna) asiaa ylioppilaskirjoituksista! Öitä! :)

10 kommenttia:

 1. Miten ortodoksisuus näkyy sun omassa elämässä? Mikä siinä on parasta? :)

  VastaaPoista
 2. Miksi ortodokseilla on aina myös ortodoksinimet? Mikä on sun ortodoksinimi tai mikä nyt oikea termi onkaan?

  VastaaPoista
 3. mitä eroa on kriparilla ja riparilla?

  VastaaPoista
 4. mitä huonoja puolia on ortodoksiudessa? uskotko oikesti jumalaan? jos uskot mistä olet päätynyt siihen tulokseen että ortodoksit ovat oikeassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon hyvistä kysymyksistä! Tuun näihin kaikkiin vastaamaan jommassakummassa postauksessa, ihanaa, paljon tärkeitä asioita ootte nostaneet esiin! Tulin tähän väliin vaan sanomaan että tämä sun kommenttisi oli mun 400. kommentti, onneksi olkoon! :D

   Poista
 5. riiteleekö ortodoksisuus joidenki sun muiden arvojen/ajatusten kanssa? tai että rajottaako se sun elämää jollain tavalla? mitkä on sulle tärkeimpiä juttuja siinä?

  VastaaPoista
 6. Itsekin olen myös ortodoksi, mutta haluaisin kysyä sun omista kokemuksista :D Kerrotko ihmisille olevasi ortodoksi, jos asia ei muuten tule puheeksi? Onko sulla paljon ortodoksikavereita? Missä olit kriparilla? Kuinka usein käyt kirkossa/käytkö? Onko sun perheenjäsenet myös ortodokseja? Näkyykö ortodoksisuus teillä kotona? Oletko käynyt luostarissa? Oletko osallistunut oman seurakunnan tai esim ONL:n järjestämiin juttuihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitää taas tulla tänne kommentoimaan, että ihana kysymys! Ihanaa törmätä täällä muihinkin ortodokseihin, ja ihanaa päästä vastailemaan näihin kysymyksiin. Kiitos! :)

   Poista
  2. Miksei ortodoksikirkoissa ole penkkejä?


   Poista
 7. Ortodoksisuus on mun mielestä tosi kaunis ja koristeellinen uskonto. Voisin jopa ajatella itseni ortodoksina vaikka en siitä oaljoa tiedäkkään. Täs ois pari kysymystä.
  Saatko käydä/käytkö ihan perus luterilaisten jumalanpalveluksissa/kirkontoimituksissa?

  Millaiset ovat ortodoksiset häät ja hautajaiset? Eroaako morsiusparin vaatetus perushäistä?Onko siellä jokin erityinen pukukoodi?

  Uskooko lapset joulupukkiin? Oon kuullu että joulupukki liittyis jotenki Pyhään Nikolaukseen. Onko totta?

  VastaaPoista