lauantai 2. tammikuuta 2016

VUOSI 2015

Tässä se vihdoin on, muutama päivä suunniteltua myöhemmin, mun ensimmäinen blogin vuosikatsaus! 2015 oli siis mun ensimmäinen tasaisen aktiivinen blogivuosi, aikaisemminhan mulla saattoi mennä kuukausiakin postausten välissä, vaikka yli kolme vuotta mulla on tämä blogi ollut pystyssä. Nyt tuo kuulostaa ihan vieraalta mulle! Viimeisen melkein puolitoista vuotta olen postaillut harva se päivä, pisimmän tauon ollen ehkä reilun viikon. Viime vuosi oli mahtava postausluvuiltaan: 149 julkaistua postausta, ja pelkästään joulukuussa 30! Mutta nyt asiaan, muistelua ja linkkivinkkejä juuri päättyneen vuoden varrelta.


"Muutama vuosi takaperin eräs ystäväni ihmetteli, miten olen voinut tehdä näin suuren päätöksen jo näin nuorena. Kunnioittavasti, mutta selvästi ihmetellen. Itse hän ei pystyisi samaan. Mutta ei mulla ole tässä kyse mistään päätöksestä. Heti kun olen asiaa alkanut ajattelemaan, on ajatus itsestäni juomassa tuntunut täysin vieraalta, pahalta, sairaalta. En aio juoda shamppanjaa ylppäreissäni tai häissäni, saati lähteä kavereiden kanssa koko yöksi kaupungille sekoilemaan kännipäissäni. Jos mulle tulee paha olo edes ajatuksesta, miksi ihmeessä mä tekisin niin?" - Itsestäänselvä

Tammikuu aloitettiin oikealla räjädyksellä, ainakin vierailujen ja kommenttien suhteen. Uuden vuoden yöstä tuohtuneena ja inspiroituneena kirjoitin oikein terävän tekstin mun inhosta päihteitä kohtaan ja siitä, miksi olen "jo nyt" päättänyt olla absolutisti. Maailman ihanin yllätys oli huomata, miten suurta huomiota ainakin mun blogin mittakaavalla tuo postaus sai, ja miten ihania kommentteja te jätitte. Itsestäänselvä on jäänyt ehdottomasti mun tähänastisen blogihistorian merkittävimmäksi postaukseksi ainakin mulla. 

Viinavitutuksen lisäksi vitutti monet muutkin, melko surkuhupaisatkin sattumukset ja yleinen angsti, mutta onneksi kisut piristävät aina. Lisäksi ainakin stressattiin vanhoja ja puhuttiin lukemisesta, onneksi silloin ihan vaan kaunokirjallisuudesta."Ajatuksilleen tai tunteilleen ei aina voi mitään. Teoilleen voi. Kasvatus, yhteiskunta tai sun omat mielikuvat eivät ole mikään tekosyy sille, että kohtelisi ihmisiä eriarvoisina heidän syntyperänsä, uskontonsa, ihonvärinsä, juuriensa, seksuaalisen suuntautumisensa tai minkään muunkaan asian takia, johon he eivät itse voi millään tavalla vaikuttaa. Samoin ketään ei voi rangaista rasistista ajatuksista, kunhan ne pysyvät vain omissa ajatuksissa, eihän pedofiiliäkään voi syyttää mistään eikä teljetä vankilaan, ellei tämä toteuta mielitekojaan." - Eri nahka, sama sisus

Helmikuussa jatkettiin vakavilla aiheilla, kun vähän avauduin rasismista. Välillä vähän hehkutettiin syviä tunteita, ihania leffoja ja pelejä ja naurettiin huonolle onnelle.

Muita lemppareita: Rakkaus, Lapsettaa


"Mä en tiedä, mitä meinaan työkseni tehdä. Viisi vuotta sitten vastaus oli selkeä laulaja, maailmantähti. Niiden suunnitelmien mukaan mä olisin tähän ikään mennessä jo kiertänyt maailman suurimmat keikkalavat kertaalleen. No, eihän siinä vielä ole niin käynyt. Vielä. Samat haaveet ovat yhä olemassa, ei vain aavistustakaan, miten niitä lähtisi toteuttamaan." - Tulevaisuus

Maaliskuussa pohdin paljon tulevaisuuden suunnitelmia, haaveilin omasta kodista ja aupauriudesta. Nyttemmin nuo ajatukset eivät ehkä ole enää niin pinnalla, vaikka entistä ajankohtaisempia ovatkin, hui! Vaikka postaustahti pikkuhiljaa hidastuikin kameran- ja ajanpuutteen vuoksi, piti vähän hehkuttaa maailman parhaasta musiikista, jutella arkipäivistä ja juhlapäivistä ja vähän kaikesta."Jos luulit otsikon olevan joku hulvaton sanaleikki jota et vain tajunnut, luulit väärin. Sain idean tähän postaukseen alkuvuodesta, ja joka kuu - sattuneesta syystä - postausidea nousi palasi taas mieleen. Keskiviikkoaamuna heräsin ennen viittä velloviin vatsakramppeihin, enkä lääkkeestä ja ainoasta pakastimesta löytyneestä edes puoliksi kelvollisesta apukeinosta, jota vahvasti epäilen nyt jo pilaantuneeksi purjoksi, saanut unta puoleentoista tuntiin. Noina yön pimeinä ja epätoivoisina tunteina päätin, että tällä kuunkierrolla sen toteutan. Joten tytöt ja pojat, tässä tulee: totuus menkoista. Menkat, kuukautiset, bloody hell, kuten minä mieluiten viittaan. Lukekaa, jos uskallatte." - Voi menkat!

Huhtikuussa kirjoitin taas toisen vähän isomman postauksen, joka ehkä epätyypillisen aiheensa ja uskaliaan tekstinsä vuoksi on mun tähän mennessä selvästi luetuin postaus. Vai kuinka monta yksityiskohtaista menkkapostausta te olette muissa blogeissa lukeneet, haha? Huhtikuussa osallistuin But I'm a Human Not a Sandwich -blogin Iinan aloittamaan Oikea nainen -haasteeseen, innostuin lämpenevistä keleistä, kävin järvessä ja hengasin Lällyssä. Paljon. 
"Ja se Hannah Montana. Voi Hannah Montana! Musta tuntuu, että meidät tunnettiin niinä "Hannah Montana -tyttöinä" tai jotain :'D! Ja se meidän ikuinen kisa kummalla on enemmän fanikamaa. Mulla oli ne monen monen monet t-paidat, reppu ja avainlenkki (on btw vieläki xD), vihko ja toinenkin. Mutta sä olit silti aika hyvä kilpailija, sulla oli DVD:t ja CD:t, eikä muulla kauheesti ollukaan väliä." - Hyvää syntymäpäivää Ellalleni!

Toukokuussa julkaisin vain kuusi postausta, vähiten pitkään aikaan. Toukokuussa ostin uuden ihanan kameran ja kirjoitin ihanan menneidenmuistelupostauksen täysi-ikäistyneelle rakkaalle ystävälleni. Kävin Pariisissa ja suunnittelin tulevaa blogimuutosta äärimmäisen innolla.
"Pitkän päivän jälkeen jäätiin syömään kauniin aukion laidalle. Söin tonnikalapastaa (enkä edes tykkää tonnikalasta, what? :'D), mutta pakko myöntää, että Tarun Frutti di Mare -pastan mustekalaset olivat parempia :( Ja mikä parasta. Tiedättekö sen tunteen, kun menette jätskikiskalle, ettekä millään osaa valita, mitä makua ottaisit? Tai olet valinnut kolme ihanaa makua, joita haluaisit kokeilla, mutta rahat riittää vain kahteen? Tuolla aukiolla (ja ympäri Pariisia), oli ihana jätskipaikka, jossa maksoit annoksestasi sen mukaan, minkä viidestä eri koosta valitsit. Tuohon kippoon, minkä kokoisen ikinä valitsitkaan, sait valita niin montaa makua kuin vain ikinä halusit! Joten vajaalla viidellä eurolla sain toiseksi pienimpään kippoon oikeasti aika paljon niin pähkinä- ja suklaajäätelöä kuin mango- ja vadelmasorbettiakin. Ja oli hyvää, aitoa rakkautta! Joten jos ikinä menette Pariisiin (ehkä noita on muuallakin maassa, who knows), suosittelen ehdottomasti tuota paikkaa. En mä sen nimeä kyllä muista. Hyvää oli silti." - Pariisissa, day one

Kesäkuussa blogi uudistui täysin nimeä ja osoitetta myöten. Olin kesätöissä. aloitin ensimmäisen postaussarjani (joka on edelleen yhä pystyssä, wuhuu!), vaikken ihan joka viikko niitä asuja ole päässytkään esittelemään. Kirjoitin postauksen meidän Pariisin-reissun ekasta päivästä (toinen vielä tekemättä, ja kolmas, ja neljäs, hups!), ja jopa kolme juhannuksen vietosta. Kävin kirppiksillä ja hengasin lasten kanssa, jotka olivatkin loppujen lopuksi ihan parhaita. Niin ja olihan niitä kisujakin!
"Mun käyttämistä neuletakeista siksi varmaan puolet ovat mun äidin omistamia. Äidillä on muun muassa yksi mulle aivan järjettömän iso mutta ah-niin-ihanan värinen ja muotoinen liila neuletakki, jonka helma on epätasainen. Mä olen kokoa S ja tuo kyseinen neuletakki varmaan XXL, mutta mä käytän sitä silti, se on ihana! Mutta tän päivän asussa (joka oikeastaan oli viime torstain shoppailureissun asu) on eri neuletakki. Kyllä, äidin. Ei liila, vaan ihanan rauhallinen tummansininen. Tämäkin on varmaan kokoa XL, mutta kangas on niin ohutta ja helma niin lyhyt, ettei tämä edes näytä mun päällä kovastikaan liian isolta! Vaikka kuvissa ei sitä näykään, neuletakin selässä on ihanaa kuviointia (ja mähän tunnetusti rakastan kaikkia vaatteita, missä selässä on yhtään mitään jännää!), ja neutraalin värinsä ansiosta tämä neuletakki sopii varmaan mihin tahansa asuun." - Kurkistus Narniaan #7 : Pöllöbuumi ja jotain äidiltä "lainattua"

Heinäkuussa oli hellettä, mökkeilyä ja alkavaa ylppäripanostusta. Lisää kirppistelyä, shoppailua, Lällyilyä ja lisää kissoja, tällä kertaa ihan minisiä pentuja!"Sama pätee itsensä kehumiseen ylipäätään. Ei saa myöntää tietävänsä omia vahvuuksiaan, oli se sitten matemaattinen päättelykyky, äidinkielen kielioppi tai viehättävä ulkonäkö. Mutta herranjestas jos erehdyt sanomaan ääneen, että mä osaan puhua viittä kieltä virheettömästi tai että mulla on hyvät tissit, niin olet itsekeskeinen, omahyväinen,huono ihminen. Sun pitää sanoa se kierrellen. Niin olen kuullut itsestäni sanottavan, en mä itse ole ollenkaan niin varma että se olisi totta, onhan tuo naapurin Marjatta niin hervottoman seksikäs, älykkyysosamääräkin hipoo kahtasataa, eihän minulla ole mitään varaa kehua itseäni hänen rinnallaan." - Miksi en saa ajatella olevani kaunis?

Elokuussa taas pohdiskelin vähän syvällisemmin, kauneudesta ja itsensä kehumisesta, ja jälleen sain teiltä älyttömän ihania kommentteja. Muistelin maailman parasta iltaa, kun heinäkuun viimeisenä päivänä oltiin Tampereen Ratinan stadionilla katsomassa Nightwishia! Herranjestas en meinaa vieläkään uskoa, että näin Nightwishin ihan oikeasti livenä keikalla. Luin ylppäreihin, palasin piiiitkän loman jälkeen kouluun, ja koulun loppu taas alkoi lähestyä konkreettisesti sadan aamun bileillä. Nyt enää vain muutama viikko koulua jäljellä, ihan järkyttävää. Mitä mun sitten pitäisi elämälläni tehdä?
"Juuri sopivasti mun kulmakynä päätti ottaa ja heittää veivinsä, jättäen mut ja vaatimattomat kulmani oman onnemme nojaan. Joten hieman kekseliäisyyttä kehiin ja ruskeaa rajauskynää kulmakarvoihin! Ei ihan paras mahdollinen lopputulos, rajauskynä kun on koostumukseltaankin aika erilaista kulmakynään verrattuna, mutta kyllähän tuo nyt yhden päivän menetteli. Mitäs te ootte mieltä? Toinen juttu jossa vähän "rikoin rajojani" oli punaisten huulten yhdistäminen liilaan eyelineriin. Mä olen ennen tosiaan vähän arkaillut värien yhdistämistä kirkkaisiin huuliin, mutta ihan hyvinhän tuo kuitenkin toimi." - Vaihtoehtomeikkausta

Syyskuussa kävin Tallinnassa, ja näin maailman upeimman auringonlaskun, jota jäin vaikka kuinka pitkäksi aikaa ihailemaan laivan suurista ikkunoista. Kokeilin vähän uudenlaista meikkausta ja uudenlaista kokkausta, ihailin ruskaa ja rakastuin Splizzeriaan. Nyt tuota kuvaa katsoessa tuntuu, että pakko päästä taas sinne! Ylppärit tuli ja meni, ja kohta ne tulee taas. Vooooi ei."Pari päivää on tullut blogistakin pidettyä taukoa. Ei siksi, ettei olisi ollut aikaa. Eikä siksi, ettei olisi ollut inspiraatiota, pari hyvää postausidistä on nytkin mielessä. En vain ole jaksanut, saanut sitä aikaiseksi. Ei voi kirjoittaa samalla, kun keskittyy tv:n katseluun. Ei jaksa nyt taas avata konetta. On hyvä postausidea, mutta se tuntuu niin työläältä, ettei jaksa edes aloittaa. Mä en osaa olla sellainen prosessikirjoittaja postauksien suhteen, että suunnittelisin ja luonnostelisin ja viilaisin tekstiäni monta päivää. Yleensä ne kirjoitetaan kertaistumalta eikä pahemmin muokata ennen julkaisua. Se on yksi syy, miksi monet postaukset, mistä olen puhunut ja mitä olen lupaillut pitkään eivät tunnu koskaan päätyvän teidän luettaviksi. Mä en saa niitä koskaan kirjoitetuksi, koska se tuntuu liian työläältä, raskaalta, aikaavievältä. Eihän tällainen laiskuri sellaiseen jaksa ryhtyä." - Tänään mulla on ollut äärimmäisen laiska päivä

Lokakuu oli ehkäpä maailman parhaimpien asukuvien kuukausi, kiitos Kaislalle ja Tiinalle näistä. Hengasin taas Lällyssä ihan liikaa, otin kuvia upeasta syysluonnosta ja niin, olin Lällyssä. Tosi paljon. Mutta oikeasti, maailman parhaita asukuvia, siis katsokaa noita, ihan parhaita! Kivat vaatteet ja meikit ja hiukset oikeasti ovat ihan parasta. Ja hyvät kuvaajat, hehe."Koko elämäni olen ollut alaikäinen. Olen tottunut alaikäisyyteeni, olen viihtynyt alaikäisenä. Harvassa ovat rajoitteet, jotka alaikäisyydessä mua on häirinnyt. Koko elämäni olen ollut alaikäinen, ja nyt en yhtäkkiä koskaan enää olisikaan. Minun on omaksuttava uusi rooli: täysi-ikäinen. Jollekin synonyymi sanalle aikuinen." - Täysin ikäiseni

Marraskuussa se sitten tapahtui. Mä v**** täytin kahdeksantoista. Musta tuli täysi-ikäinen, muttei suinkaan aikuinen, niin kuin tuossa yllä siteeraamassani postauksessakin vakuutin. Sitä ennen olin ihan parhaalla Romanian-reissulla seurakuntajoukkojen kanssa, joka oli oikeasti paljon odotettua kivempi matka ainakin mun mielestä! Ei kai kymmenet bussissa vietetyt tunnit ja epäilyttävät aamiaisleivät haittaa, kun seura on paremmanpuoleita ja kokemukset korvaamattomia. Niin ja taas kivoja asukuvia, vaikkakin vain yhden kerran. Kyllä äitikin jotain osaa!"Joulu, ja talvi muutenkin on mahtavaa lukuaikaa. Ulkona on kylmää ja pimeää, mutta sisällä voi kääriytyä vilttiin joululahjaksi saamissaan lökäreissä ja villasukissa, ja kuuman glögi- tai kaakaokupposen saattelemana uppoudu ihanan joululahjakirjan maailmaan." - Joulukalenteri 2015 luukku 5

Joulukuussa kokeilin ensimmäistä kertaa toteuttaa blogijoulukalenteria, joka onnistuikin ihan vaihtelevasti! Melkein kaikki postaukset sain ajallaan julkaistua, ja pari muutakin postausta sain mukaan mahdutettua. Ensi vuonna ehdottomasti uudestaan, paremmalla suunnittelulla ja aikataulutuksella ja toteutuksella. Tuli joulu ja uusi blogiuudistus, ja kyllä mä taas tästä ulkoasusta tykkään. Tykkäättekö te? :D


Herranjestas kun oli työläs postaus tämä vuosikatsaus, ties kuinka monta tuntia tämän kokoamiseen meni. Mutta oli se sen arvoista, kun pääsi käymään taas läpi päättyneen vuoden tapahtumia ja hienoja ja vähemmän hienoja postauksia. 2015 oli hieno blogivuosi, tehdään seuraavasta vielä hienompi. Isoja postauksia mulla onkin jo suunnitelmissa ihan lähipäiville, odottakaapas vaan. 

Mikä postaus tai hetki teillä on vuodelta 2015 jäänyt mieleen, Pannariblogista tai ihan mistä vaan? ♥


Seuraa Pannariblogia Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), Ask.fm:ssä ja  Twitterissä!

10 kommenttia:

 1. Absolutistipostaus oli kyllä super hyvä! Kanssa toi "itsensä kehumis"-postaus oli mieleenpainuva ja ajatuksia herättävä.

  Pidän sun blogin suorapuheisuudesta ja "kaunistelemattomuudesta".

  Kuvat on kanssa ihana juttu, tuo tunnelmaa ja vaikkei tekstiä oliskaan nii mikä piristää päivää ihanammin ku taidekuvat jostain arkisesta asiasta :D muun muassa puista. :D
  Ja kissakuvat on tietyati ihania kanssa ♥ suloisia olentoja kun ovat. Hauskaa olisi lukea kisuystävien luonteista ja onko niillä jotain hauskoja/pahoja tapoja? :D Tai sit jotain legendaarisia kertomuksia kisspjen kommelluksista.


  T.kypärä


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi paljon kiitoksia kypäräiseni! <3 olen aivan samaa mieltä kanssasi, ihana kuulla mielipiteitäsi! Ja niin sellaiset kisumisupostaukset olisivat ihania, mutteivät ikävä kyllä oikein mahdollisia :(

   Poista
 2. Ja vielä!

  Olisi kiva saada kanssa postaus lempiruoista/ruoasta, kuvien ja ehkäpä jonkun ohjeen kanssa :P

  (Maailman parhaiden tortillojen ohje olisi kanssa paikallaan!)

  T.kypärä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jo! Paina reseptit-tunnistetta, siellä on ohje guacamoleen ja parhaat tortillatäytteet, ja ohjetta myös ainakin lihapulliin, tsatsikiin ja kana-vuohenjuustosalaattiin! <3

   Poista
  2. IHANAA! ♥♥♥ Miten ihmeessä en oo huomannut noita... D:

   -Kolmas kypärä toden sanoo

   Poista
  3. Eikö olekin? :D nyt tuli nälkä...

   Poista
 3. Vitsit, olipa hauskasti toteutettu postaus! Oli kiva huomata, että muuistan postauksia koko vuodelta, vaikka olen lukijana ollut vasta syksystä asti. Tykkään paljon sun blogin aitoudesta ja sun asenteesta elämään, sun postaukset on mielenkiintoista luettavaa! :)

  http://sanojasateessa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että tykkäsit! Ja voi kun kuulostaa ihanalta, tosi mukava kuulla että oot täällä vieraillut ja blogiin tykästynyt. Kiitos paljon, tämä oli ihana kommentti!

   Poista
 4. Ihanat kollaasit! Mä arvostin sun viimevuoden postauksista ehdottomasti eniten sitä absolutismista kertovaa postausta. Se oli hienosti kirjoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon, tosi ihana kuulla että pidit siitä!

   Poista