torstai 1. tammikuuta 2015

Itsestäänselvä

"Straight edge (sometimes abbreviated sXe) is a subculture and subgenre of hardcore punk whose adherents refrain from using alcoholtobacco, and other recreational drugs. -- For some, this extends to refraining from engaging in promiscuous sex, following a vegetarianor vegan diet, and not using caffeine or prescription drugs." (http://en.wikipedia.org/wiki/Straight_edge)Aloitetaan uusi vuosi vakavalla aiheella. Eilen mulle ja Alelle tarjottiin uuden vuoden juhlinnan lomassa juotavaa, alkoholillista siis. Kieltäydyimme molemmat kohteliaasti. Tiedämme kuitenkin kuuluvamme vähemmistöön: moni ottaisi huikan vastaan enemmän kuin mielellään. Kuitenkaan lain silmissä emme olisi oikeutettuja juomaan; lain silmissä kukaan ei olisi oikeutettu sitä meille tarjoamaan. Kuitenkin, kun ilmoitan, etten halua juoda, en nyt enkä koskaan, yleinen reaktio, vaikkei sitä aina ääneen sanottaisikaan, on valtaosalla sama. "Miksi et?" 

Nyky-Suomessa uutena vuotena ryyppääminen on normi, tapa, jota ei edes kyseenalaisteta. Sama pätee syntymäpäiviin, koulun päättäjäisiin, häihin, pikkujouluihin, perjantaihin ja lauantaihin. Enää edes lain asettamat ikärajat eivät vaikuta näihin normeihin. Ei kukaan ihmettele, jos rippileiriläiset juttelevat bileistä ja kankkusista. Niinhän kaikki tekee, miksei me muka saatais?


Mulle on jo kauan, nuoresta iästä huolimassa, ollut selvää, etten tule koskaan alkoholijuomia juomaan. Useimmat yllättyvät, kun kerron, etten ole koskaan edes maistanut. Olen juonut simaa ja käynyt ehtoollisella (glögini olen tietääkseni juonut aina alkoholittomana), näin tulen toimimaan jatkossakin. Näiden ulkopuolella minulla on tiukka nollatoleranssi prosenttijuomien kanssa. 

Muutama vuosi takaperin eräs ystäväni ihmetteli, miten olen voinut tehdä näin suuren päätöksen jo näin nuorena. Kunnioittavasti, mutta selvästi ihmetellen. Itse hän ei pystyisi samaan. Mutta ei mulla ole tässä kyse mistään päätöksestä. Heti kun olen asiaa alkanut ajattelemaan, on ajatus itsestäni juomassa tuntunut täysin vieraalta, pahalta, sairaalta. En aio juoda shamppanjaa ylppäreissäni tai häissäni, saati lähteä kavereiden kanssa koko yöksi kaupungille sekoilemaan kännipäissäni. Jos mulle tulee paha olo edes ajatuksesta, miksi ihmeessä mä tekisin niin?

Olen joutunut itse todistamaan sen pahan, mitä juominen saa aikaan. Tiedän liian hyvin, miltä tuntuu elää humaltuneen henkilön seurassa. Mitä ihailtavaa on juhlia ilman, että pystyy hallitsemaan omaa toimintaansa täysin? Ilman, että muistaa niistä "aevan mahtavista juhlista" seuraavana päivänä mitään? Onko tosissaan niin hauskaa oksentaa puolitutun uudelle valkoiselle sohvalle tai vältellä kaikkea, mikä päästää ääntä, koska "on niin kauhee darra"? 

Laittaisin lähteen mutta ei ole tallessa, jostain Facebookin syövereistä tämä mahtava kuva :D

Monet, jotka eivät syystä tai toisesta juo, viettävät kuitenkin iltoja tavallisesti ystäviensä kanssa, katsellen sivusta heidän ryyppäämistä, toimien kännikuskina tai hiustenpitelijänä. Monet sanovat, että on aivan sama, miten muut käyttävät elämänsä. Musta ei ole siihen. Multa ei heru minkäännäköisiä sympatioita henkilöä kohtaan, joka on juomalla saattanut itsensä huonoon jamaan. En itse juo, enkä halua katsoa ihmisten juovan. En halua viettää aikaa humaltuneiden ihmisten kanssa, olivat he ketä tahansa. Kun mä vietän iltaa kavereiden kanssa, ovat kaikki selvinä, eivät melkein. Jos ei osaa juhlia ilman viinaa, niin silloin ei varmaan tarvita muakaan siihen.

Postauksen alussa on pätkä Wikipedian Straight edge -artikkelista. Straight edge on käsitteenä tullut mulle tutuksi ihan hiljattain, mutta hieman aiheeseen tutustuttuani kuvaa tuo aika osuvasti minua. Straight edgen perusidea on päihteistä, kuten alkoholista, tupakasta ja huumeista kieltäytyminen. Jotkut laskevat kofeiinin tähän mukaan. Mä en juo kahvia enkä energiajuomia, mutta lähinnä sen takia, että ne maistuu pahalta. En parisuhteessa olevana harrasta tietenkään irtosuhteita, mutta en mä sellaisiin muutenkaan koskaan pystyisi (esiaviollinen seksi on taas aivan eri asia.) Mulle selvä pää on itsestäänselvyys.Mun käy sääliksi niitä lapsia, joiden vanhemmat polttavat tupakkaa vaunuja työnnellessään. Puhumattakaan niistä lapsista, jotka joutuvat vanhempiensa laiminlyömiksi, koska alkoholi ja huumeet koetaan tärkeämmiksi. Tai heistä, joilla ei ole ruokaa, koska vanhempien viimeiset rahat menivät tupakkaan. Mun lapset saavat selvän lapsuuden ja selvät vanhemmat. He saavat kodin, jonne mennessä ei tarvitse pelätä, missä kunnossa äiti tai isi tänään on. He eivät menetä yöuniaan tupakanhajuisen sisäilman takia. Sen sijaan he saavat mahdollisesti parempaa ruokaa, enemmän leluja, turvallisemman toimeentulon ja heidän kanssa aikaa viettävät vanhemmat, koska rahat eivät kulu savuna ilmaan tai oksennuksena vessanpönttöön. Mun lapset eivät saa samanlaista kotilähtöistä havainnollistusta päihteiden aiheuttamista haitoista tai vaaroista. Toivottavasti he tajuavat sen itse.

49 kommenttia:

 1. Hmm aika kiinnostavaa, mä oon osittain samaa mieltä sun kanssa siitä että "getting completely wasted for fun hah" kultturi suomessa on ihan kauhee. Mä kuitenkin tykkään juoda viiniä eri ruokien kanssa. Mut joo aika noble :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no ei mulla oo suoranaisesti mitään sitä vastaan, että ruokajuomana ottaa lasillisen viiniä tms, en itse vaan pystyisi. Koko ajatus yhtään minkään juomisesta on mulle vaan niin vastenmielinen

   Poista
 2. Hieno kirjoitus. Tällä hetkellä (oon jo 43v) alkoholi kuuluu jollain tapaa elämääni, mutta ei nyt mitenkään hurjasti. En vaan oo absolutisti. Silti kun nuorempana olin täysin absolutisti, niin eniten ärsytti kysymys. Mikset sä juo ? No, jostain bongasin idean, ja vastasin aina samoin sanoin. Miksi sä juot ? Ja ok sain olla kuskina ja mukana, mutta se hiipui, koska mut koettiin "kiusallisena"ihmisenä joka muistaa kaikkien sekoilut ja örveltämiset, joten enää ei kuskinvirkaakaan tarjottu. Aika teki tehtävänsä ja asioita muuttui, mutta silti kunnioitan ihmisiä jotka eivät juo ja uskaltavat sen sanoa. Liian moni on muka juominen ja kippaa lajinsa ensimmäiseen kukkaruukkuun salaa, koska ei kestä noita kyselyitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mun kaikki tutut tietävät mun asennoitumisen tähän asiaan, olen tehnyt sen jo monta vuotta sitten selväksi eikä pahemmin kyselyitä enää tule vastaan. Lukiossa olenkin saanut paljon kavereita, joita ei juominen myöskään kiinnosta. Mä eroan sillä tavalla, etten halua olla niissä bileissä edes mukana, kun joku porukka kumminkin juo.

   Poista
 3. Tosi hyvä kirjoitus, arvostan ! :-) itekkin oon noi kännäämiset jättäny ihan suosiolla kaikille muille mun kanssa samanikäisille, tuntuu että ei mitään muuta enää vapaa ajalla ja tylsyyden täyttämiseksi tehdäkkään kuin juoda, juoda ja juoda - en ymmärrä. Saavat mun kaveritkin sitten ihan rauhassa koulussa voivotella maanantain krapulaa, samalla kun mä täyskuntosena patistan niitä tekemään tehtäviä, omat ovat valintansa ... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kuulostat ihan multa! :D itseaiheutettu paha olo ei oo mikään tekosyy jättää hommia tekemättä!

   Poista
 4. Niin hieno kirjoitus! En itekkään oo koskaan ala-ikäisenä koskenu alkoholiin, saatikka edes maistanut, koska mun vanhemmat piti tiukan nollatoleranssin. Muistan, kun eräs kaveri kysyi, että käytkö missään bileissä ja vastasin rehellisesti, etten käy ikinä missään, koska ei oo ikinä kiinnostanu kattoa sitä, kun ihmiset örveltää humalassa ja pilaa oman elämänsä sillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla siis mennään, mä katon mieluummn kotisohvalla Frendejä kaakaokuppi tai mehulasi kädessä ihan yksin! ;)

   Poista
 5. Hyvä kirjotus munkin mielestä :) Arvostan absolutisteja tosi paljon, etenkin siksi että en itse voinut olla lukion alussa edes koulussa vesiselvänä kun ahdisti niin paljon. Nykyään ahdistus on helpottanut ja juominenkin sitä kautta vähentynyt, mutta kyllä sitä silti tulee juotua välillä useammin ja välillä harvemmin. Mutta joo pidä sun asenteestasi kiinni, se on tosi hyvä :) oot ihan oikeessa, ettei juomisessa tai muutenkaan päihteissä oo mitään hienoa. Mun mielestä hienoa on se, että ei tarvitse alkoholia ja että uskaltaa olla valtavirran kanssa eri mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hyvä että sulla on ahdistus helpottanut :) tämä on onneksi sellainen asia, että vaikka valtavirrasta poikeeaakin niin palaute on lähes pelkästään positiivista! :)

   Poista
 6. Hyviä pointteja ja ymmärrän, että jotkut eivät halua pilata terveyttään alkoholilla tai käyttää aikaa sekoiluun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ne sohvalle oksentelu ja "en muista mitään viime illasta" -olotilat vaativat paljon alkoholia (tietysti herkemmillä ei niin paljon) eikä se ole ainut tapa käyttää alkoholia :) Muutama seurustelujuoma ei oo pahasta, ne vaan rentouttaa oloo ja useimmat maistuvatkin hyviltä. Näin ollen en ihan ymmärrä päätöstä, ettei ikinä halua edes maistaa vaikka viiniä, siksi ettei halua sekoilla ja olla humalassa. Mutta elämänsä kullakin, eivätkä ne omat päätökset vaikuta muiden elämään. En itsekään ymmärrä tupakkaa ja huumeita, mutta kohtuullinen alkoholinkäyttö on ihan jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ja kuten ylempänä sanoinkin, niin ei mulla ole mitään sitä vastaan, jos joku vastuullinen aikuinen ottaa ruokajuomana lasillisen viiniä tms. Itselläni on vaan niin huonoja kokemuksia alkoholinkäytöstä, että ei tee mieli edes maistaa. Mulla se ei ole mikään valinta tai suuri päätös, niin se vaan on aina ollut ja tulee aina olemaan

   Poista
 7. Wau mikä kirjoitus!! Olen itse samalla linjalla mutta en kyllä olisi onnistunut kirjoittamaan ajatuksiani noin selvästi ja ymmärrettävästi :) ja btw hyvää uutta vuotta

  VastaaPoista
 8. Hieno teksti. Itselläkin ainoastaan huonoja kokemuksia siitä, mitä alkoholi on tehnyt läheiselle. Kenenkään lapsen ei tulisi kantaa sellaista taakkaa ja/tai joutua itse olemaan sellaisen ihmisen seurassa, jolle alkoholi on suuri ongelma. Itse myös oon tehnyt saman päätöksen jo monta vuotta sitten, että alkoholi ei kuulu elämääni edes pienissä määrin ennen täysi-ikäisyyttä. Sen jälkeen sanoisin lasillisen vaikka synttäreiden yhteydessä olevan omissa silmissäni ok, mutta kaatokännejä en nää itseäni vetämässä koskaan. Meidän ei tulis kohdata jatkuvasti niitä "miksi et juo" -kysymyksiä ja tulla leimatuksi ilonpilaajiksi sen vuoksi, että valitsemme läheisiksi ystäviksi vain raittiita ihmisiä. Jokainen kuitenkin päättäköön itse omasta elämästään, niin myös me. Tarkoitus ei kuitenkaan ollut tulla tänne puhumaan itsestäni, vaan sanomaan, että "samalla puolella" ollaan tässä asiassa ja kaikkea hyvää sulle! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että olet samoilla linjoilla! Ja kohtuukäyttö ei tietenkään ole huono asia, kunhan pysyy kohtuullisena. Mun onneksi ne ihmiset, joiden kanssa olen eniten tekemissä ovat kanssani samaa mieltä ainakin jossain määrin, tai ainakin kunnioittavat mun näkemystä :) kaikkea hyvää myös sulle! :)

   Poista
 9. Joo en vaan ymmärrä niiku et miks täytyy jupda nii paljo et ei pysy pystyssä ja oksentaa. Yks frendiki pikkujouluissa veti heti aluks kunnon kännit varmaan ainaki viis juomaa puolentunnin sisällä, jotta selviäis yheks kotiin selvänä, ja mun piti vahtia et se lopettaa yhteentoist mennessä juomisen. ymmärrän et (alaikäsenäkin) jos pari kertaa vuodessa bileissä ottaa pari, mut tollanen överiks vetäminen et juhlis ei oo muuta ideaa kun pelkästään juominen ei mahdu mun päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, on surullista, ettei ihmiset osaa pitää hauskaa selvin päin. Mulla onneksi tämä taito löytyy :)

   Poista
 10. sä oot tiivistänyt tän asian tosi hyvin, ja mä pystyn samaistumaan suhun täysin!
  Itse olen 16 vuotias ja oon koko 'teini ikäni' tiennyt että en tuu ainakaan alaikäisenä ikinä juomaan mitään alkoholipitoista, ihan sama juovatko muut mutta minä en lähdee leikkiin mukaan. Eri asiahan se on täysi-ikäisenä hankkia ITSE ne omat juomat täysin laillisesti, mutta uskon etten mä koskaan tule juomaan yhtä siideriä vahvempaa. Monissa kavereiden juhlissa muut ovat ympärillä juoneet siideriä, mutta mä oon jyrkästi kieltäytynyt ja katsonut kavereiden perään ettei mitään satu ja ettei homma lähde käsistä. Jotenkin vain yököttää koko touhu, ei tunnu yhtään omalle ja hyvä vaan. Laitontakin se olisi tämän ikäisenä juoda...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tästä olisi ollut asiaa varmasti useampaankin postaukseen, tähän sain kuitenkin aika paljon niitä itselleni oleellisia pointteja. Tää on mahtavaa, että tänne on eksynyt näin moni samoilla linjoilla oleva, ihailen kovasti sunkin asennetta! Ja laithan on tehty meitä suojelemaan, etten ymmärrä miksi niitä pitää tieten tahtoen alkaa rikkomaan.

   Poista
 11. ai vitsi, aivan huippu kirjoitus ! :--) minulle on kans ollut aina selkeetä, niin perheen että kavereiden puolesta mistä oonkin tosi kiitollinen, että alkoholille ei oo ollut yhtään mitään tarvetta eikä toivon ja uskon että ei ikinä tulekaan. mun omat ajatukset on siis aika samankaltaisia ja täytyy sanoa että oikeesti yllätyin tämän sun tekstin löytäessäni. se just sitten pisti miettimään että ei morjens, miten tällainen ajatteleminen oikeasti on melkosen harvinaista ja että minkälainen normi nykyään juomisen kannalta on jo tuskin teini-ikää täyttäneillä. monilla toki käyttäminen on oikeasti ihan viisasta ja vastuullisen käyttämisen itekkin ymmärrän, vaikka en sitä koe tarpeelliseks. :-) voi apua, nap all day sleep all night party never on niiin minä, haha! kiitos että jaoit ajatuksia, musta oli aivan mahtavaa löytää samanlaisia mietteitä! kaikkea hyvää ja haleja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa löytää samanlaista porukkaa, ollaan kuin kaksi marjaa :D haleja sinnekin! <3

   Poista
 12. Kerrankin asiaa jonkun nuoren blogista! :) Mulla vähän vastaava kirjoitus vajaan vuoden takaa http://zennytintti.blogspot.fi/2014/03/kun-paattaa-sanoa-ei.html
  Isot pisteet sulle ja hyvää jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hirveän paljon, ihana kommentti! <3 kävin heittämässä tuohon sunkin postaukseen kommenttia, puhut itsekin asiaa! Hyvä jatkoa sullekin! :)

   Poista
 13. Tää postaus oli täyttä asiaa!
  On hienoa kun kirjoitat postauksesi juuri niin kuin itse asiat koet/ajattelet.
  En aio alaikäisenä koskea alkoholiin, ja aikuisena vain, jos minusta tuntuu silloin turvalliselta ja hyvältä kokeilla. Jos olo on silloinkin epävarma, ei minun ole pakko siihen koskea lainkaan. Hyvää uuttavuotta sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ja ei kai siinä ole järkeä muiden ajatuksista kirjoittaa, nämä asiat ovat kuitenkin aika merkittäviä (vaikka en ymmärrä miksi) ja paljon mielessä, oli suht helppoa vain vuodattaa omat vuosia muhineet ajatukset "paperille". Hyvä asenne sulla! Jos joskus tekee mieli vähän kokeilla, niin siitä vaan, jos osaat käyttäytyä vastuullisesti. Mikään pakko ei kuitenkaan ole, ei kelläkään! Hyvää uutta vuotta (mulla alkoi ainakin näiden kommenttien myötä erittäin hyvin! ♥)!

   Poista
 14. Ihana kirjoitus kyllä! Itse olen kokenut isän menetyksen alkoholin ja huumeiden takia ja myös itellä on ollu alkoholimyrkytys joka sitten onkin nykyään syy miksi olen raitis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syy tosiaankin on! Onnittelut raitistumisestasi, vaikka jouduitkin kokemaan kamaluuksia sen eteen. Joten kiitos ja osanotot <3

   Poista
 15. Todella upee postaus :) Tosi hienoo et joku nuori on tota mieltä, ja ennen kaikkea voi sen julkisesti tunnustaa. Jäi vielä mietityttää et mitä mieltä oot niistä alaikäsistä kohtuukäyttäjistä, jotka ei kuitenkaa oksentele ympäriinsä tai sammu hankeen? Et tuomitsetko heidät vai voisitko hyvin ystävystyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! En oikein ymmärrä mitä rohkeutta se vaatii kertoa tälläisestä, puhun kuitenkin vain itsestäni ja elämäni itsestäänselvyyksistä :) toki ystäväpiiristäni löytyy kuvailemiasi henkilöitä, mutta minun seurassani ei kukaan heistä onneksi juo. Mun on vaikea käsittää, miksi alkaa jo alaikäisenä juomaan kun lakikin sen jo kieltää. Hyvin sitä ehtii täysi-ikäisenäkin kokeilla.

   Poista
 16. Mukava kirjoitus, mutta mulla pisti silmään sun yksinkertainen mielipide ja kapeakatseisuus. Itse en juo kuin pari kertaa vuodessa, ja saan näin "vähästä" bilettämisestä pitkiä katseita. Mulla on alkoholistin geenit joten en ainakaan tiedostaen halua altistaa itseäni jokaviikonloppuiselle ryyppäämiselle. Silti mä en ole koskaan pystynyt tuomitsemaan noin miten sä tässä tekstissä teet - että sulta ei heru sympatiaa ihmistä kohtaan joka on humalatilassa? Mietipä uudemman kerran tyttö rakas. Etkö säkin valinnut tän alkoholittomuuden? Kuinka moni tuomitsee sut? En usko että kukaan. Tästä tekstistä paistaa läpi sun epävarmuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että epävarmuus XD kuule,tekstistä huokuu ITEVARMUUS. Kirjoittajalla on hyvä,selkeä mielipide,jota tulee kunnioittaa. Mielestäni jokainen saa itse päättää,antaako sympatiaa humaltuneelle vai ei... Osa on kännissä hilpeitä,mikä nyt on ehkä hieman hyväksyttävämpää, mutta moni muuttuu aggressiiviseksi, mitä ei kyllä pidä kenenkään hyväksyä. Ja mun mielestä ei oo mitään syytä tuomita ihmisiä,jotka valitsevat täysin alkoholittoman elämän. Koska mitä väärää siinä on :D Jos sitten mietitään niitä,jotka valitsevat alkoholin, niin syitä tuomita kyllä löytyy. Otetaas kirjoittajan kantaa tähän vähän mukaan: vaikka olisi kohtuu käyttäjä, niin onko jokin pakko juoda? Vaikka se punaviinilasillinen "rentouttaisi mukavasti työpäivän jälkeen". Niin onko siltikään mikään pakko oikeasti?? Luulenpa,että EI. Joten mietipä uudemman kerran, rakas anonyymitoveri, mitä kirjoittelet tänne (anonyymina). Sanna uskalsi kirjoittaa vahvan mielipiteensä nimellään, ja onhan sitä helppo tulla heittelemään (aika huonoja) argumentteja _anonyyminä_ tekstiä vastaan, saanen sanoa :)))

   t. anonyymi itsekin

   Poista
  2. Juu en nyt ymmärrä mistä tuon epävarmuuden repäisit. Mua lähinnä ahdistaa olla humaltuneen henkilön seurassa, ja jos itse on aiheuttanut itselleen sen tilan niin saa myös kestää seuraukset ihan itse. Jos pää ei kestä, niin silloin ei kannata juoda. Ja tosiaan vaikka kohtuuköytössä ei sinänsä ole suurta haittaa , ei kuitenkaan ole sitä vaaraa, että joku päivä menisi yli, jos ei edes maista. Ja ihme, että joku tulee valittamaan, että absolutismi on kapeakatseista. Ei kukaan valita siitäkään, etten juo kahvia tai syö homejuustoa, koska en halua. Miksi tästä sitten pitäisi valittaa? (ja sinä toinen kommentoija, kiitos. Olet ihana <3)

   Poista
 17. Eka kerta kun nään jonkun muunkin ketä ei kiinnosta juominen tai varsinkaan muiden ihmisten känniörvellyksen seuraaminen! Nostan hattua koska monelle tuo asia on niin vaikee ymmärtää... Itestäni vaan tuntuu ettei mulla oo yhtään kaveria kuka ei jois koskaan "vaan siks kun kaikki muutkin" mutta oon sun puolesta iloinen että oot löytäny parempaa seuraa :)
  Tosi hyvä kirjoitus kaikkiaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu niin mäkin oon ilonen siitä :D kiitos paljon, jos joku ei ymmärrä niin sitten on voivoi, tää on kuitenkin vain mun asia eikä pitäisi muiden päätä vaivata :D

   Poista
 18. Kiitos tästä ihanasta kirjoituksesta!
  Itse en ole koskaan onneksi joutunut kokemaan vastaavia kauheuksia alkoholisoituneiden ihmisten takia, osanottoni siis sinulle. Kuitenkaan en ole koskaan ymmärtänyt, mikä siinä juomisessa ja humaltumisessa on niin ihmeellisen kivaa. Musta on surullista, että niin moni juo vain sen ryhmäpaineen takia, ettei heidän tarvitsisi vastata niihin "mikset sä juo" kysymyksiin. Itse en ole absolutisti, ja myönnettävä on, että aikaisemmin 18-vuotiaana olen pari kertaa juonut omiin rajoihini nähden liikaa, eli olen ollut liian humalassa ollakseni tyytyväinen ja säilyttääkseni mielenrauhan asian suhteen. Krapulassa en kuitenkaan koskaan ole ollut, minusta elämä on liian arvokas tuhlattavaksi darra-päiviin. Sittemmin olen myös huomannut, että elämäni parhaita, kuten myös aidoimpia juhlia ovat olleet juurikin ne juhlat, joissa alkoholista ei ole ollut puhettakaan. Nykyään pyrin pitämään juomiseni miniminä (esim 1. viinilasi aterialla, tai 1-2 siideriä illassa), ja toivon että vielä jonain päivänä saisin niin paljon itsekuria ja -varmuutta että voisin lopettaa sen kokonaan.
  Mahtavaa että olet näin vahvasti ajatustesi takana, ja vielä ilmaiset mielipiteesi julkisesti :) Toivottavasti tällainen näkemys alkoholinkäytöstä pääsisi leviämään nuorten keskuuteen. Nimenomaan se, että kenenkään ei TARVITSE juoda, ei minkään ryhmäpaineen, humalatilan kokemisen tai minkään muunkaan takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ja niin, kyllä mustakin on kivempi juhlia kavereiden kanssa, kun kaikki ovat tietoisia siitä mitä tapahtuu, ja mukavaa iltaa voi muistella vielä vuosia myöhemmin hyvillä mielin. Tuntuu, että nykyään juominen on sellainen oletusarvo, ettei nuorille tule edes mieleen vaihtoehto olla ilman. Mutta mulle onneksi juominen ei ole ollut se vaihtoehto.

   Poista
 19. Mä kyllä ymmärrän sun pointtis, ja oon aivan samaa mieltä tosta että ei pitäs ihmisiä painostaa juomaan tai polttamaan tupakkaa, tai käyttämään mitään muutakaan päihdettä. Myöskin todella tyhmää on sellaisen ilmapiirin lietsominen, että ne jotka ei juo on jotenkin huonolla tavalla poikkeuksellisia. Jos haluaa kysyä toiselta miksi se ei juo, täytyisi se tehdä pelkästä uteliaisuudesta silloin jos on oikeasti kiinnostunut päätöksen motiiveista, eikä mitenkään naljaillen tai painostaen.
  Kuitenkin on todella paljon ihmisiä jotka juo, ja heillä on tietysti omat syynsä siihen miksi juovat. Nuoruusikään luontaisesti monilla kuuluu kokeilunhalu, omien rajojen hakeminen niitä rajoja rikkomalla. Se saattaa ilmenyä monella tavalla, ja nuoren sitä edes itse tajuamatta. Esimerkiksi päihteet, jotka ovat nuorilta kiellettyjä. Nuoret juovat - he siis rikkovat tiettyjä rajoja - tiettyjä sääntöjä, ja kokeilevat jotain joka ei ole heille yhteiskunnan asettamien rajojen mukaan tarkoitettu. Toinen aspekti: Päihteiden avulla jotkut nuoret kokeilevat omia rajojaan. Esim. se miten alkoholi tai huumeet muuttavat aivojen toimintaa, kertoo myös siitä kuinka rajallinen olento ihminen oikeastaan on: jos saadaan elimistöön pieni määrä jotain sekoittavaa ainetta niin aivojen toiminta muuttuu, eikä pystykään selkeästi ajattelemaan ja perustelemaan itselleen sitä mitä tekee tai kokee. Tämä ei ole välttämättä huonokaan asia. Rajoja rikkomalla rajat löytää, oppii kantapään kautta ja saa kokemusta itselleen.
  Myös juovat nuoret ovat ihmisiä, he ovat yksilöitä, erilaisia. Heillä on tunteet. He tulevat kaikki eri lähtökohdista. Ei siis voi myöskään tuomita jokaista nuorta jotka ovat alaikäisiä ja olleet joskus humalassa, tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisina. Jotkut, jotkut saattavat juoda vaan tyhmyyttään tai sen takia etteivät uskalla erottautua joukosta olemalla absolutisti. Mutta on myös paljon fiksuja nuoria, jotka silloin tällöin käyvät illanistujaisissa; eikä heistä todellakaan kaikki ei ole niitä jotka örveltävät ja oksentelevat. Jos juo vaikkapa kaksi tai kolme olutta tai siideriä, saattaa mennä hiukan hilpeisiin tunnelmiin (alkaa hymyilyttää ja naurattaa helpommin), estot hälvenee (eli uskaltaa ilmaista itseään helpommin), ja juttu alkaa lentää porukassa paremmin. Alkoholi ei siis ole pelkästään huono juttu. Jotkut nuoret innostuvat sitten näissä fiiliksissä juomaan vielä pari lisää, jolloin saattaa menettääkin kontrollin ja juo liikaa. Sen takia on darra. Ja sellaista olotilaa harva haluaa itselleen uudelleen. Se on vähän niinkuin opetus siitä että ei kannata juoda kuin se 1-3. Ja darrasta tietysti sitten pidetään kovaa meteliä just sen takia että saisi sympatioita itselleen. Mutta tässäkin olen sun kanssa samaa mieltä: itse halusit juoda - siispä itse kärsit.
  Ymmärrän absoluuttisen kantasi; ei tietenkään pidä juoda jos ei se tunnu omalta. Eikä ketään pidä painostaa päihdekokeiluihin - jos haluaa kokeilla, niin se on oma päätös ja itse on vastuussa seurauksista, oli ne sitten hyviä tai huonoja omasta tai muiden mielestä. Mutta ei se tarkoita että alkoholia käyttävä nuori olisi sen tyhmempi kuin absoluti nuorikaan.

  VastaaPoista
 20. Kiitos kommentistasi. Ja olet tossa viimeisessä pointissasi (ja varmasti monessa muussakin) aivan oikeassa. Mua vaan alkaa ahdistaa heti, jos tiedän henkilön olevan vähänkin alkoholin alaisena tai jos tuodaan viinipullo ruokapöytään. Musta on ikävää, että jonkun pitää turvautua alkoholiin rentoutuakseen tai voidakseen jutella ihmisten kanssa, mä haluan keskustelutoverini pystyvän siihen ihan selvällä päällä. Ja se, että parin lasillisen jälkeen tulee tehtyä asioita, joita ei muuten tulisi, ei ole täysin hyvä asia. Lisäksi itselläni ei koskaan ole ollut tarvetta rikkoa tai kokeilla rajojani, joten siihen suuntaan ei ymmärrys riitä. En vain käsitä, miksei voisi odottaa edes sitä pari vuotta, ennen kuin alkaa niitä rajojaan kokeilemaan, kun on enemmän järkeä ja vastuuta kehissä ja ikääkin tarpeeksi, ettei laittomuuksiin ryhdy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa muuta kun ehkä siihen rajojen kokeiluun ajautuu kun on se tavallaan itselle "oikea" aika. Näillä pointeilla lähinnä halusin vain tuoda esille sen että alkoholilla ja päihteillä ja niiden käytöllä ylipäänsä ei ole AINOASTAAN huonoja puolia, vaikka kyllä niitä huonojakin puolia ikävä kyllä löytyy. Ja myös sen että kaikella on syynsä eikä örveltävän nuoren syy örveltämiseen aina ole niin yksiselitteinen. Sit kun mietin tota alkoholiin turvautumista niinkuin sä sen muotoilit. Ehkä useimmilla ihmisillä täysin selvänä tuntuu hankalammalta ja energiaa vievältä tutustua tuntemattomiin ja sitä helposti miettii liikaakin sitä millainen on, mitä nyt sanoo tai tekee. Toki voi täysin selvänäkin löytyä yhteinen sävel nopeasti, mutta se sattuu vaan olemaan harvinaisempaa, ja riippuu niin paljon niiden tutustuvien ihmisen persoonista. Ja voi sitä täysin päihteettömänäkin sanoa tai tehdä asioita joita katuu myöhemmin. Mutta voi myös jäädä tekemättä tai sanomatta asioita koska ei vaan kehtaa. :/ Tää on kyllä mielenkiintoinen aihe pohtia. Mutta pohtiminen ja fiksusti väitteleminen on kyl mainio tapa oppia :3
   Itestäni voisin kertoa sen verran että vähän päälle vuosi sitten oisin ollut sun kanssa absoluuttisesti samaa mieltä. Silloin ajattelin myös että en itse aio koskea alkoholiin, kuin ehkä sitten kun olen täyttänyt 18 ja silloinkin erittäin kohtuullisesti. Näin ei kuitenkaan käynyt. Olen 17 vuotta ja on sitä tullut juhlittua monenmoisissa bileissä ja illanistujaisissa. On tullut nähtyä ja koettua kaikenlaista. Itse näen tämän kaiken vain hyvänä: en ole saanut darraa kuin kerran, ja ikinä en sitä enää halua kokea. Itse olen aika avoin luonne muutenkin, joten pieni känni ei mun käyttäytymistä mitenkään ihan radikaalisti muuta, mutta oon osittain sen avustamana tutustunut moniin mielenkiintoisiin ihmisiin jotka on pienessä hiprakassa ollut ehkä helpommin lähestyttävissä kuin täysin selvänä. En käy todellakaan joka viikonloppu bileissä ja oon päättänyt että jos siellä on huono meininki, niin lähden ajoissa pois. Jos taas on hyvä meininki, tunnelma on korkeella ja paljon avointa, positiivista, maanläheistä, hyvää porukkaa, niin viihdyn juhlinnassa pidempääkin. Mutta en tiedä/muista miksi en odottanut täysi-ikäisyyteen saakka. Ehkä se vaan lähti jostain pienestä kokeilusta joskus, joskus kun sen oli aika tapahtua. En tarkalleen muista milloin se oli.

   Poista
  2. ps. sul on muutes aikas ovela otsikko! tykkään (Y) :))

   Poista
  3. Niin siis selvyyden vuoksi tarkotin tolla itselleen "oikealla" ajalla sitä että sillon kun se tuntuu itsestä oikealta :)

   Poista
  4. Sulla on hyviä pointteja, mutta nyt pitää vaan myöntää, että meillä on tässä asiassa täysin eri näkökulmat enkä viitsi alkaa asiasta enempää väittelemään kun molemmat ovat oman kantansa jo sanoneet. Ja kiitos kiitos huomiostasi, mä vähän toivoin että joku kommentoisi otsikkoa, se oli nimittäin lähes ensimmäisiä asioita mitä tätä postausta päässäni suunnitellessa tuli mieleen! Piti vaan tarkasti muotoilla, että ihmiset tajuaisivat mitä se tarkoittaa, muttei kuitenkaan liian helposti ;)

   Poista
 21. Tää oli tosi hyvä postaus! Hienoa kun pystyy pitämään oman päätöksensä :)

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 22. Mä luen tosi harvoin blogeja ja vielä harvemmin kommentoin niihin mitään, mutta nyt on kyllä pakko. Musta on ihanaa löytää ihmisiä jotka ei juo alkoholia. Mua ei oo itseänikään koskaan kiinnostanu minkäänlaiset päihteet, mutta mun kaverit kyllä juo. Ne on tosi ihania ihmisiä eikä nekään nyt joka viikonloppu ole ryyppäämässä, mutta osaksi tämän eron takia (mä en juo, mutta kaverit kyllä) mun abiristeily meni vähän pilalle.

  Olin asennoitunut risteilyyn tyylillä "ei mua haittaa olla yks niistä harvoista jotka on selvinpäin, voin mä silti pitää siellä hauskaa". No, loppujen lopuksi lähdin yksin hyttiin jo ennen puolta yötä, koska kaverit oli jättäny mut yksin varmaan tunniksi _juomien takia_. Aiemmin ilta oli kulunut siinä kun ihmiset tarjosi mulle juomiaan ja aina jouduin kieltäytymään, katselin kun kaveri oksensi juomamukiin, ja varmaan kaikki mietti miksi edes olin siellä kun en juonut. Niin mä itsekin mietin. Yöllä kaverit ramppasi hytissä vessassa eivätkä osanneet olla hiljaa, kun yritin vittuuntuneena nukkua, ja aamulla naureskelivat yhdessä kaikelle mitä he olivat kokeneet samaan aikaan kun minä olin tylsä ja mennyt nukkumaan. Olisivat kuulemma voineet juoda enemmänkin (ja mulla varmaan olisi ollut vielä hauskempaa :)). Oikeasti parasta koko risteilyllä oli se, kun sain hytin telkkarista katsoa olympialaisia.

  Tää mun viesti on varmaan tosi sekava kun sitä kännykällä kirjoitan, mutta oli pakko päästä purkamaan ajatuksia. Mua ei siis haittaa, jos ollaan omalla kaveriporukalla jossain ja he pari ottavat, mutta mua loukkasi risteilyllä aika paljon että he eivät miettineet ollenkaan miltä musta mahtoi tuntua, kun on pakko saada alkoholia, ihan sama vaikka mä "hetken" olisin yksin. Tämän takia mä jätin menemättä myös penkkareiden jatkoille.

  Mua myös ärsyttää se, jos mun _kaverit_ (jotka oikeesti on mun hyviä ystäviä, kaveri-sana tulee vaan luonnostaan) kysyy, haluanko mä maistaa ja kun kieltäydyn, on heidän pakko vielä viisi kertaa varmistaa että "Etkö oikeesti halua? Ota ees vähän".

  Välillä musta tuntuu että oon ihan yksin tän asian kanssa, mutta onneks oon netin kautta tavannut ihmisiä jotka on mun kanssa aika samoilla linjoilla :) (ja ihan oikeesti anteeksi tää sekava viesti, mun päässä pyörii vähän kaikkea aiheeseen liittyen)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensiks, kiitos ihan sikana tästä kommentista! Tuo kuvaus kuulostaa hyvin samalta kuin mun oma abiristeily, jonne lähdin ihan sillä ajatuksella että kyllä yhellä risteilyllä pitää mukana olla. Ja ihan jees reissu olikin (vaikka yksin sain itekin hytissä aika tavalla hengailla) siihen asti kun heräsin kaverin oksentamiseen. Mä oon nyt kyllä maailman iloisin, kun olen aikaa myöten löytänyt ympärilleni yhä enemmän hyviä tyyppejä, joita ei juominen kiinnosta, ja joiden kanssa voi pitää ihan rehellisesti superkivan illan vaikka lautapelejä pelaten, ilman että kukaan alkaa kinuamaan baariin tai kinuamaan että miten ilman alkoholia olisi jotenkin tylsä meno. Ja sellasia ystäviä me tarvitaankin, ja sellaisia kyllä aina myös löytyy! <3

   Poista
  2. Jospa sitä itsekin joskus löytäisi oikeasti sellaista porukkaa ympärille, jotka ei sinne baarin kinuaisi. Mun yhdellä kaverilla on täysi-ikäisyyden jälkeen tullut joku pakkomielle, että jos ollaan jonnekin reissuun lähdössä niin pakko on käydä edes yksillä. Tätä mä en ymmärrä sitten yhtään. Alaikäisinäkin meillä oli tosi hauskaa aina kun nähtiin, eikä alkoholia oo koskaan tarvittu hauskanpitoon. Mutta nyt.

   Ja musta on ihanaa että osa ihmisistä joita seuraan somessa (esim. tubettajat Miisa ja Tomas) tai fanitan ihan kunnolla (Andy Biersack yhtyeestä Black Veil Brides) eivät juo lainkaan tai käytä muitakaan päihteitä :) Andy esimerkiks oli nuorempana kova juhlimaan mutta on nykyään jättänyt päihteet kokonaan, koska haluaa elää terveellisempää elämää!

   Ja tähän loppuun haluun vielä mainita että vaikutat tosi ihanalta tyypiltä! <3

   Poista
  3. Joo siis mustaki tosi omituinen ajatus, ettei vois muka pitää hauskaa ilman ees sitä yhtä. Mutta onneksi maailmassa tosiaan on myös niitä, jotka tämän saman asian ymmärtää!

   Kiitos tosi paljon, niin sinäkin <3

   Poista