sunnuntai 2. syyskuuta 2018

"Ai mitä sä opiskelet?"

Musta tuntuu, että aina kun kerron opiskelualani, aiheuttaa se vastapuolessa jonkinlaista ihmetystä. Ja toisaalta en ihmettele, suomen kieli ei kuitenkaan ole se kaikista tavallisin ja tavoitelluin opiskelusuunta, eikä siitä työllistytä automaattisesti johonkin tiettyyn alaan, kuten vaikka lääkärit tai juristit. Mun fuksivuotta pohdiskelevan postauksen kommenteissa te ilmaisitte kiinnostusta opiskeluaiheisiin postauksiin, joten ehkä nyt olisi ihan hyvä paikka avata mun opiskelumaailmaa vähän enemmänkin täällä blogin puolella.

Ja tähän väliin pakollinen disclaimeri: mä olen edelleen todennäköisesti aivan pihalla ihan kaikesta, joten älkää luottako mun sanaan liikaa, älkääkä mahdolliset opiskelijatoverit, jotka tätä eksytte lukemaan, ihan täysin lytätkö mua ja hihitelkö näyttöjenne takana, kun sepitän omiani :D kiitos, jatketaan!


Eli jos olet uusi täällä tai muuten vaan on mennyt ohi, niin mä tosiaan aloitan nyt toisen vuoteni Helsingin yliopistossa, ja opiskelen suomen kieltä. Opiskelen kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelmassa, joka kuuluu humanistiseen tiedekuntaan, ja mut vuosi sitten hyväksyttiin sisään opiskelemaan suomen kieltä, suomalais-ugrilaisia kieliä ja kirjallisuuksia sekä kotimaista kirjallisuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia näitä edellisiä opiskelevat ovat ikään kuin samaa pakettia, kaikille on tietyt pakolliset kurssit näitä kaikkia, ja siitä sitten jokainen saa lähteä haluamaansa suuntaan. Mua alusta asti kiinnosti nimenomaan suomen kieli, ja suomen kielen opintoja olenkin suurimmaksi osaksi tähän mennessä suorittanut. Lisäksi olen käynyt kaksi viron alkeiskurssia, toinen pakollisena ja toisen valinnaisena, johdatuskurssin sekä suomalais-ugrilaisten kielten tutkimukseen että kirjallisuudentutkimukseen, sekä kirjallisuuden peruskurssin. Musta tulee isona humanististen tieteiden kandidaatti ja lopulta filosofian maisteri (toivottavasti).

Ison yliopistouudistuksen myötä enää ei saa puhua pää- ja sivuaineista, vaan isoista ja pienemmistä opintokokonaisuuksista, mutta tänä syksynä kurssi-ilmottautumisen alkaessa päätin ex tempore ruveta opiskelemaan sivussa myös viestintää. Mulla alkaa siis viestinnän "sivuaineopinnot" nyt syksyllä, ja viestintää on tarkoitus suorittaa 35 opintopisteen verran, eli noin viidenneksen koko kandiopinnoistani.

Koska te olitte nimenomaan tällaista postausta toivoneet, mä pyysin teitä niin Instagramissa kuin Snapchatissa laittelemaan kysymyksiä aiheeseen liittyen, että osaisin sitten kertoa just niitä asioita mitkä teitä kiinnostaa. Tähän loppuun siis vielä pieni Q&A-pläjäys siitä, mitä se Sanna oikein opiskeleekaan!


"Ai opiskelet suomen kieltä? Tuleeks susta sitten äikänope? Ai miks ei?" Tätä ei teistä kukaan suoraan kysynyt, mutta tämä on niiiiin yleinen reaktio siihen, kun kerron suomea opiskelevani, että on pakko aloittaa tällä. Ei, minusta ei tule äikänopea. Kyllä, suuresta osasta kurssikavereitani tulee äikänopeja. Mulla ei ole koskaan ollut suurta paloa opettajuuteen, vaikken toisaalta sitä koskaan täysin pois sulkenutkaan. Alun perin ajattelinkin hankkivani opettajan pätevyyden, jotta mulla olisi se ainakin takataskussa, jos joskus alkaisikin tehdä mieli ryhtyä opettamaan äidinkieltä ihan täyspäiväisesti. Se idea kuitenkin kaatui siihen, että mun pitäisi opettajan pätevyyttä varten käydä 60 opintopisteen edestä kirjallisuutta, eli about 11 kurssia. Kirjallisuus ei ole ihan mun lemppariasia opiskella, joten hylkäsin ajatuksen äikänopeksi ryhtymisestä.

Miksi opiskelet juuri suomen kieltä? Miten päädyit opiskelemaan tuota alaa? Mikä susta tulee isona? Mihin ammatteihin voit päästä kyseisellä koulutuksella? Mihin ammattiin valmistut? Mulle oli lukion jälkeen vähän epäselvää, mitä elämälläni tekisin. Halusin kuitenkin lähteä opiskelemaan, ja suomen kieli kuulosti mielenkiintoiselta vaihtoehdolta, kieliasiat kun ovat aina mua kiinnostaneet. Ekalla kerralla hain vähän puoliteholla, en ollut lukenut enkä erityisesti tahtonutkaan lähteä suoraan lukiosta opiskelemaan, ja sisäänpääsyni jäi hyvin pienestä kiinni. Tokalla kerralla panostus oli sitten vähän kovempi, ja rimaa hipoen pääsinkin kokeesta läpi ja sisään. Päivääkään en ole katunut!

Suomen kielen ammattilaisia tarvitaan monessakin paikassa, enkä mä tiedä vielä, mihin suuntaan mä sitten lopulta lähden. Opettajaa musta ei siis tule, vaikka monista kavereistani tuleekin. Meiltä valmistuneita on töissä muun muassa mediataloissa tai kustannustoimittajina, sekä suomen kielen asiantuntijoina erilaisissa paikoissa. Se nähdään sitten, mitä mä lopulta päädyn tutkinnollani tekemään vai teenkö yhtään mitään, mutta esimerkiksi kesätyö Kotimaisten kielten keskuksessa voisi olla aika siistiä!

Mitä kaikkia sivuaineita voit opiskella? Mitä sä opiskelet sivuaineena? No sivuaineitahan (tai niitä "sivuaineita") voi opiskella melkein mitä vaan. Opettajatutkinnon tekevillä suomen kielen opiskelijoilla nämä valinnaiset sivuaineopinnot täyttyvät kirjallisuuden kursseista ja toisin päin, omalle kohdalleni nyt valitsin tuon viestinnän. Yliopiston sivuja selaamalla löytyi aika lailla jokaisesta tiedekunnasta ainakin jotain kursseja, joihin voi myös muiden opintosuuntien opiskelijat osalllistua. Valinnaisten suhteen on siis mun käsittääkseni aika laaja valikoima!


Minkälaisia oppimismuotoja teillä on kursseilla (luennot, tentit, tehtävät...)? Viime syksyn kuudesta kurssista jokaisessa oli läsnäolopakko ja lopputentti, jonka arvosanan pohjalta kurssiarvosana määräytyi melko lailla suoraan. Osassa kursseista oli sitten lisäksi erilaisia kurssin aikana palautettavia tehtäviä, jotka mahdollisesti osaltaan vaikuttivat kurssiarvosanaan, ja ehdottomasti vaikuttivat erittäin positiivisesti myös omaan oppimiseen! Kevään viidestä kurssista sitten taas vain kolmessa oli lopputentti sekä tehtäviä, yhdellä kurssilla tentin korvasi useat kotitehtävät ja kirjoitelmat, ja kirjallisuuden peruskurssilla tehtiin kaksi 10 sivun kirjallisuusesseetä. Kovasti siis vaihtelee kursseittain, mutta ainakin tähän asti tyypillistä on läsnäolopakko luennoilla ja lopputentti, ja lisäksi mahdollisesti kurssilla suoritettavia tehtäviä. Saa nähdä, miten opintojen edetessä tämäkin asia muuttuu.

Minkälaiset tulevaisuudensuunnitelmat sulla on opiskelujen päätyttyä? Ei mitään hajua! Jonkinlaiset hommat jonkinlaisen median parissa voisi olla ihan mielenkiintoisia, toimittajana tai muissa hommissa. Vielä en kuitenkaan osaa sanoa yhtään mitään muuta, kuin että sen näkee sitten muutaman vuoden päästä. Neljän vuoden päästä mulla on toivottavasti kasassa hyvä paketti suomen kielen opintoja, viestintää, ja mitä ikinä maisterivaiheessa keksinkään, ehkä mä saan niillä jotain aikaiseksi.

Mitä sä söisit joka päivä viikon ajan oppitunneilla? Haha ihana loppukevennys tän kyselytuokion päätteeksi! Ensinnäkin, mulla kulkee aina vesipullo mukana, ja lähes aina myös suklaata (kyllä, mä olen se tyyppi jolla on aina jotain syötävää mukana luennoilla, vähintään se suklaalevy tai keksipaketti). Toiseksi, vaihtelu virkistää! Parastahan olisi, jos olisi saanut syötyä kunnolla ennen luennolle lähtöä, niin pystyy seurata opetustakin, eikä vain keskittyä murisevan mahansa hillitsemiseen. Mä kuitenkin tykkään joka tapauksessa napostella tunneilla, ja parhaat naposteltavat tietenkin ovat sellaisia, jotka eivät sotke eivätkä kauheasti metelöi. Ylioppilaskirjoituksissa totesin voittajakomboksi pähkinät, rypäleet ja suklaan, joten niillä mennään. Ainakin niin pitkään, kunnes pääsee Unicafeeseen tankkaamaan itsensä täyteen lounasta kahdella eurolla kuudellakymmenellä sentillä!


Tämä postaus vähän venähti, mutta olihan tässä nyt asiaakin! Mielelläni kerron jatkossakin koulujuttuja tänne, jos tulee jotain kerrottavaa, kerta teitä nyt näytti kiinnostavan. Muutenkin aina on ihan parasta ottaa postaustoiveita vastaan, joten jos teille ikinä tulee idea, mistä tahdotte ehdottomasti mun kirjoittavan, laittakaa rohkeasti kommentteihin toiveita tulemaan! Ja jos tämän postauksen jälkeen teille jäi vielä kysymyksiä tai epäselvyyksiä aiheesta niin jättäkää niistäkin ihmeessä kommenttia, niin voin siellä sitten vastailla lisää tai täydentää tähän jo superpitkäksi venyneeseen maratonpostaukseen.

Tänään tosiaan mun melkein neljän kuukauden kesälomani lopulta päättyy, ja huomisten avajaiskarnevaalien jälkeen tiistaina alkaa taas ankara opiskelu. Mulla on nyt alkusyksystä suomen kielen opintojen lisäksi hyvin rankalta vaikuttava ruotsin kurssi, sekä eka kurssi viestintää! Saa nähdä, miten toinen vuosi taas lähtee käyntiin, kovat ainakin ovat taas panostussuunnitelmat haha :D Eka periodi kuitenkin kestää vain sen puolisentoista kuukautta, jonka jälkeen saa taas pienen viikon breikin. Yliopiston lomat ovat kyllä aika ihania!

Mitä tai missä just sä opiskelet? Mikä susta tulee isona?

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

4 kommenttia:

 1. Tosi tuttuja fiiliksiä täällä toisella suomen kielen opiskelijalla! Ja voi sitä ihmetyksen määrää varsinkin silloin saamentutkimusta opiskellessa, se oli monista jotain niin outoa ja kummallista. Shamaaniläppää varsinkin tuli ovista ja ikkunoista. :D

  Opiskelujen ekoina vuosina ei onneksi vielä tartte olla sellasta selkeää visiota, mitä haluaa tehdä. Mullakin vaihtui ties kuinka monta kertaa suunnitelmat: musta piti tulla ensin tutkija, sitten kääntäjä ja vasta maisterivaiheen alussa tajusin, että opettajan ura vois olla mulle se paras. Nyt mulla onkin haaveena alkaa opettaa suomea maahanmuutajille ja ens syksyllä se varmaan jo onnistuukin, kun saan opiskelut päätökseen kevään aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voin uskoa, itsekin välillä tulee mietittyä että mitä noi smugriopiskelijat oikein tekevät 😂 mut mahtavaa et sulla alkaa tulevaisuuden suunnitelmat selvitä!

   Poista
 2. Hei ihan huippu postaus! Tää valaisi aika paljon ja kuulostaa tosi mielenkiintoiselta alalta :)

  VastaaPoista