maanantai 8. toukokuuta 2023

Euroviisut 2023: Sokkoensireaktiot!

On taas aika vuosittaisten Euroviisu-sokkoensireaktioiden! Kertauksena: kuuntelin kaikki tämän vuoden Euroviisu-kilpailukappaleet läpi (Spotifyn viralliselta listalta järjestyksessä) ja kirjoitin ylös ensireaktioni. Idea on, etten kappaletta kuunnellessa tiennyt kappaleen maata, nimeä tai esittäjää, toki saatoin näistäkin esittää sivistyneitä arvauksia. Kuuntelukierroksen päätteeksi täydensin kunkin kappaleen kohdalle tiedot ja lisäsin mahdollisia lisäkommentteja.

1. RUOTSI: Loreen - Tattoo. Tämä nyt spoilaantui, kun laitoin soittolistan soimaan. Loreen nimenä asettaa odotukset korkealle, mutta ei tämä nyt Euphorian tasoinen hittibiisi ole, vaikka sinänsä ihan hyvä onkin. Aika perus ruotsiviisu. Äidin mukaan muistuttaa Nightwishin kappaletta, haha. Vähän tylsä ja itseään toistava. 7.


2. UKRAINA: Tvorchi - Heart of Steel. Tämä muistuttaa jotain viime vuoden kappaletta. Tykkään tällaisesta mystisestä tunnelmasta ja laulajalla ihan kiva ääni, mutta veikkaan, että tämä hukkuu joukkoon. Loppui vähän seinään. 6.


3. SUOMI: Käärijä - Cha Cha Cha. KÄÄRIJÄ. Tää ei nyt tietenkään ole enää ensireaktio, mutta kerron mielipiteeni kuitenkin. Ei yhtään mun tyylistä musiikkia ja juomalaulut on mulle aina vähän vieraita. Mutta onhan tämä ihan hiton tarttuva, UMK-lavashow oli upea, ammattimaisen ja harkitun oloinen ja lumoava ja sopi biisiin. Ja siis kyllähän Käärijä vaikuttaa ihan superihanalta tyypiltä. Äiti sanoo, ettei suomen kieli vedä kisoissa, mutta mä ennustan Suomelle taas vaihteeksi ainakin vähän tavallista parempaa viisumenestystä. Liian optimistinen ei voi olla, mutta top10 olisi niin kova! 9.


4. NORJA: Alessandra - Queen of Kings. Tämä taitaa olla Norja, kun heidän biisin nimi muistaakseni oli Queen of Kings. Tästä mä tykkään, upea kertsi! Tässä tulee melodiasta mieleen joku Within Temptationin kappale, en nyt kuunnellessa saa päähän mikä. Diskojumputus on mulle vähän pettymys, tykkäisin tästä tosiaan vähän teatraalisempana (raskaampana) versiona. Mutta on näinkin hyvä! En tiedä, tuleeko viisumenestystä, mutta mä tykkään. 7,5.

5.TSHEKKI: Vesna - My Sister's Crown. Mä en koskaan ole ollut kaksikielisten viisubiisien fani. Tää on muutenkin aika geneerisen slaaviviisubiisin oloinen. Kuvittelen mielessäni platinablondin, seksikkääseen asuun pukeutuneen laulajan. Ihan ok biisi, mutta ei jää mieleen. Tykkään lopun poljennosta. 6.


6. UK: Mae Muller - I Wrote A Song. Alusta tulee mieleen Ariana Grande, haha! Alku sai jäämään kuuntelemaan sanoja, kertsi ei ollut ihan niin hyvä kuin oisin toivonut. Sekin muistutti jotain toista kappaletta, pitää palata takaisin miettimään että mitä. Eikun joo, Lokin päällä lokki!! Apulanta vie kyllä tän kierroksen 6-0. 5. Ai tää oli Brittien biisi! Tiesittekö, että tämä laulaja esiintyi lapsena Mikan Grace Kelly -musiikkivideolla? Nyt tiedätte.


7. ISRAEL: Noa Kirel - Unicorn. Oi miten ihanan dramaattinen alku. The power of a unicorn, söpöä. Onhan tääkin ihan tarttuva, vaikka nää peruspoppijumputukset jättää mut aina vähän kylmäksi. Odotan pinkkiä lavashow'ta. Tääkin vain loppu. 5.


8. ESPANJA: Blanca Paloma - Eaea. Näitäkin kappaleita on aina viisuissa. Plussaa tällekin omasta kielestä. Ja stemmatkin on kyllä ihan hienot. Ehkä tämä ei olekaan niiin geneerinen viisukappale. Mutta edelleen vähän odotan, että tämä lähtisi kunnolla käyntiin. Ei se varmaan lähde missään vaiheessa. Tosi jännä nähdä, millainen lavashow  tällä on. Joo ei lähtenyt. 6. Siis miten mä en tunnistanut kieltä espanjaksi? Pitää mennä kuuntelemaan uudestaan ihan sillä korvalla.


9. ITÄVALTA: Teya & Salena - Who the Hell Is Edgar? Tää on jännä. Ensitahdit lupaili jotain ihan muuta, hauskaa ja leikittelevää ja erikoista, mutta tämä jäi ehkä vähän laimeaksi ja yllättävän haikeaksi. Lyriikat kuulostavat kyllä ihan mielenkiintoiselta, sen verran mitä kuulen. Ja vau loppu oli hieno. En nyt oikein tiedä, mitä tähän sanoisi, vaatii useamman kuuntelukerran muodostaa mielipide. 6.


10. ITALIA: Marco Mengoni - Due Vite. Tämä kuulostaa italialta. Muistuttaa viime vuoden Brividiä. Ihan nätti, mä yleensä tykkään balladeista mutta ne eivät sit kuitenkaan menesty. Hienosti kasvaa loppua kohden. Mä tykkään tästä! 8.


11. SVEITSI: Remo Forrer - Watergun. Hieno pianoalku, toivottavasti tämä pysyy pianobiisinä eikä muutu konemusiikiksi. Odotin erikoista naisääntä mutta sain lempeän pehmeän miehen. Ei ehkä niin erikoinen kappale, mutta kaunis. Ja sieltä tuli koneet. Silti nätti. Vähän muistuttaa viime vuoden River-kappaletta. Tän nimi on varmaan joku Soldier. Tuskin yltää kärkisijoille mutta mä tykkäsin. 8.


12. RANSKA: La Zarra -  Évidemment. Tämä nyt on ranskaa. Tykkään laulajista, jotka ääntää ranskaa selvästi, että mäkin ymmärrän jotain. Hitto kun kaikki hienosti alkavat kappaleet muuttuvat jumputukseksi. Ei vaan istu mun musiikkimakuun, ikävä kyllä. Mutta jos tämä on tosiaan Ranskan biisi, niin paljon parempi kuin viimevuotinen, haha. Voisko biisin nimi olla Evidemment, sitä ainakin toistellaan. Laulaja on kyllä tosi hyvä, kumpa hän käyttäisi ääntään vähän laajemmin. Ja noi ärrät, uuh! 7,5.

13. SERBIA: Luke Black - Samo mi se spava. Jotenkin tosi samantyylisiä ollut iso osa tähän mennessä. Tässä vaiheessa mulla meinaa aina loppua sanottava. Tämä ei ole muntyylinen kappale eikä kyllä jää mieleen. 4.


14. KROATIA: Let 3 - Mama ŠČ. Tää on jo parempi, rock-henkeä, oikeita soittimia ja vieras kieli. Muuten on kyllä outo. Musta tuntuu, että tämä tarvitsee visuaalisen kokemuksen tueksi. Ja pari kuuntelua lisää. Tää kuulostaa vähän lastenlaululta! Varsinkin kun noin paljon simppelin kuvion toistoa. Fröbelin palikat goes Euroviisut. 6.


15. MOLDOVA: Pasha Parfeni - Soarele si Luna. Taas ollaan mystisiä. Meinataanko siellä pölliä meidän cha cha cha -huudot. Tämäkin voi lavalla (ja tekstityksillä) parantua, mutta vähän jäi tylsäksi. 5,


16. PUOLA: Blanka - Solo. Tää on ihan hytkyttävä ja tarttuva. Tulee ihan nostalginen olo, vähän naurattaa mutta mieleen tulee vanha kunnon What's in it for me! Tämän tahtiin on varmasti kiva laulaa mukana ja vähän heiluttaa lantiota! Down-di-di-down-down-down. Toivottavasti tämä osaa laulaa myös livenä. 7.


17. ALANKOMAAT: Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight. Taas yksi nallekarhuballadi. Siis että laulajana on lempeä-ääninen, nallekarhumainen mies. Ai siellä on toinenkin laulaja! Mä tykkään tästä biisistä. Rauhallinen, mutta ei jää tylsäksi. Toivotaan vielä isoa loppua. Oisko tää joku erobiisi, ja sitten nää laulajat olisivat olevinaan ne osapuolet? Haluan tälle hienon lavashow'n! 8.


18. AUSTRALIA: Voyager - Promise. Oi rokkia, vihdoinkin! Heti kun biisi lähti käyntiin, tuli tästä mun lemppari. Hienoja rytmikuvioita. C-osassa Amaranthe-fiilistä. Toivoisin tältä vähän vielä lisää, mutta kyllä tämä on näiden kisojen parempaa osastoa anyways. 8,5.


19. SAKSA: Lord of the Lost - Blood & Glitter. Uu lisää rokkia, mitä ihmettä! Laulaja kuulostaa iäkkäämmältä ja se on musta ihanaa, Euroviisukisaajien ikäjakauma on turhan yksipuolinen. Väkisin vertaan tätä edelliseen ja on tää paljon parempi. Ihan sikahyvä biisi! Haluan heti tän jälkeen mennä googlailemaan tätä esittäjää lisää. Mun lemppari! En keksi mitään huonoa sanottavaa. 9,5. Okei googlasin ja laulaja on 43-vuotias, mutta upea syvä ääni silti! Mut hitsi kaipaisin lisää vanhoja ihmisiä viisuihin. Niin kuin vuoden 2012 udmurttimummot, best!


20. VIRO: Alika - Bridges. Oispa edellisen biisin fiiliksellä voinut jatkaa pidempäänkin. Mutta ei tämäkään onneksi huono ole! On potentiaalia, että tästä nousisi yksi lemppareista useammalla kuuntelukerralla. Toistaiseksi olen vielä varautunut. 7.

21. IRLANTI: Wild Youth - We Are One. Tästä tulee heti hyvä fiilis, kuulostaa kivalta. Tää kuulostaa biisiltä, joka voisi trendata Tiktokissa. Tästä mä tykkään. 9. Okei bändin nimi on just sellainen mitä tällaiselta kappaleelta odottaakin, haha!


22. PORTUGALI: Mimicat - Ai Coração. Uuh, taas lisää draamaa. Humppa-pumppa. Heiluttaa. Ei mitään hajua, mistä tämä kappale kertoo, mutta tämä rytmi kutsuu puoleensa leikkisää lavaesitystä. Ihan hauska, vaikka ei mun suosikki. HEI. 7.


23. TANSKA: Reiley - Breaking My Heart. Tää sattuu vähän korviin, tuo taustan nopea rytmi. Kertsi on ihan söpö. Mutta joo vähän tuntui korvissa, vaikka ihan hauska olikin. 6.


24. ISLANTI: Diljá - Power. Alusta tuli vähän mieleen viime vuoden Hold Me Closer. Melkein kaikki naislaulajat tuntuvat kuulostavan samalta. Ihan ok peruspoppibiisi mutta vähän mitäänsanomaton. 6.


25. AZERBAIDJAN: TuralTuranX (onpa läppä nimi) - Tell Me More. Alkaa ainakin mielenkiintoisesti. Tämäkin hukkuu ehkä vähän joukkoon mutta mun mielestä ihan hyvä biisi. Siisti tauko loppupuolella. Tämänkin odotan näkeväni lavalla. Oisin kaivannut vielä uutta nostatusta loppuun. Ihan kiva! 8.


26. KREIKKA: Victor Vernicos - What They Say. Tääkin on vähän nallekarhu. Ihan kiva biisi, anteeksi etten tässä vaiheessa jaksa enää hirveästi keksiä mitään sanottavaa, haha. Taidan ottaa tän jälkeen päikkärit. Mutta biisistä tykkään! 8.


27. SLOVENIA: Joker Out - Carpe Diem. Jotkut biisit vaihtuvat toiseen niin nopeasti, että hämmentää. Ihan mukaansatempaava tämä. Joo, tykkään. 8.


28. LIETTUA: Monika Linkyte - Stay. Oispa hyvä pianobiisi. No piano jäi, mutta kappale on ihan nätti. Joo! 8. Oliko Liettualla viimekin vuonna joku Monika?


29. KYPROS: Andrew Lambrou - Break a Broken Heart (onpa nyt särkyneitä sydämiä). Hieno kappale, tykkään tän fiiliksestä. Cool. 8. Onpa nyt ollut kasin biisejä paljon, ihan kiva!


30. LATVIA: Sudden Lights - Aijā. Uu onpa kiva, joukosta erottuva ainakin alkunsa puolesta. Joo! Tämänkin odotan näkeväni lavalla. Onpa ihana loppu, rakastan. Olipa söpö biisi. 8.

31. BELGIA: Gustaph - Because of You. Tähän ei tullut kirjoitettua mitään. Ei lemppari eikä jää mieleen. Ei huono mutta ei erityinenkään. 6.


32. ROMANIA: Theodor Andrei - D.G.T. (Off And On). Tässä on ihana, vähän aggressiivinen energia. Taas taisi kieli vaihtua? Tai sitten en vaan kuunnellut tarkkaan enkä ymmärtänyt alkua englanniksi, haha. Eikun joo nyt taas vaihtui kieli. Tämäkin pitää kuunnella uudestaan ja nähdä show. Auts, lopun laulunäyte ei osunut ihan kohdalleen. 6.


33. ALBANIA: Albina dhe familja Kelmendi - Duje. No nyt on taas vähän toisentyylinen naislaulaja. Dramaattista ja itäeurooppalaista, hyvin euroviisuista. Ai tää oli liveversio, hauska! 6.


34. MALTA: The Busker - Dance (Our Own Party). Ihan hauska foni, kappale itsessään jää ehkä vähän tylsäksi (ainakin näin joukon loppupuolella). Kappas, se olikin vika! Tähän oli hyvä päättää. 6.


Mietinkin, että lista jäi jotenkin lyhyeksi, ja niinhän kävikin, että Spotify-listalla ei taaskaan ollut kaikkia. Tässä vielä ei-niin-sokkoensireaktiot puuttuvista:


ARMENIA: Brunette - Future Lover. Alku oli kaunis, Beyonce-tyylinen 2000-luvun alun räppikohta hämmensi hieman. Tälle mun unohtui antaa arvosana, sanotaan 6.


GEORGIA: Iru - Echo. Uu vahva alku, herättää heti mielenkiinnon. Hieno biisi, vaikkei parhaimmistoa. Vahva 7.


SAN MARINO: Piqued Jacks - Like an Animal. Tää kuulostaa hauskalta ja iloiselta! Mä olin ehtinyt menettää toivoni tän biisin suhteen, kun tätä ei löytynyt Spotify-listalta enkä muutenkaan ole tähän missään törmännyt – eihän biisi silloin voi olla kovin hyvä. Mutta tämähän kuulostaa ihan siltä, että tästä tulee yksi mun suosikeista! Aivan ihana, pirteä, mahtava soundimaailma, oikea bändi soittaa eikä pelkkää konejumputusta. Tämä oli ihana <3 9.

Kirjoitin nämä sokkoensireaktiot (viimeistä lukuun ottamatta) jo maaliskuussa heti, kun kaikki kisakappaleet oli julkaistu ja valittu, ja sen jälkeen ne ovat olleet mulla enemmän tai vähemmän ahkerassa kuuntelussa. Luotto Suomen menestykseen on kova, Cha cha cha erottuu todella hyvin edukseen tästä joukosta.

Muuten mun omat lempparit ovat Saksa ja Australia, Norjasta pidän kovasti myös ja San Marinosta, vaikka sen olen kuunnellut nyt vain tämän yhden kerran aiemmin tänään. Brittien ja Puolan biisit ovat tarttuvia ja jäävät soimaan päähän, mutta eivät varsinaisesti edusta mun omaa musamakuani. Niin ja Italian biisi on kyllä tosi söpö, siitä tykkään!

Ruotsin biisi on hyvä mutta yllätyksetön, ja ihan asenteellisesti vastustan sitä, että niinkin tunnettu ja legendaarinen ja menestyksekäs viisuvoittaja kuin Loreen on hakemassa voittoa jo toistamiseen. Mutta joo, muuten on ehkä vähän tasapaksu viisuvuosi.

Kai tekin katsotte viisuja? 🤩 Mikä on teidän lemppari?

Ja hei muistakaa, eka semifinaali on jo nyt tiistaina! Siellä kisaa myös Suomi sekä Ruotsi ja Norja. Toka semifinaali on torstaina ja finaali lauantaina. Kaikki lähetykset alkavat iltakymmeneltä ja ne esitetään ykkösellä <3

Seuraa Instagramissa ja Tiktokissa @sannalovesfood 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti