torstai 19. lokakuuta 2017

Minäkin

Oltiin ehkä nipinnapin yläasteikäisinä yökyläilemässä kaveriporukalla mun luona. Käytiin illalla kaupassa hakemassa evästä. Oven suussa oli kasa miehiä hengailemassa tölkkeineen. Meidän kävellessä ohi ulos kaupasta yksi heistä ihan muuten vaan läimäisee mua perseelle ja nauraa päälle. En enää edes muista miten mä tai mun kaverit siihen reagoitiin, mutta siitä voin olla varma että aika vimmatun nopeasti mentiin takaisin kotiin.


Mä en ole koskaan ajatellut kokeneeni sen kummemmin seksuaalista häirintää, ainakaan samalla tavoilla kuin monet muut. Mutta munkin perään on huudeltu. Mäkin olen saanut kuulla häiritseviä kommentteja, pyyntöjä ja ehdotuksia. Mäkin olen iltamyöhällä juossut metrolta kotiin, ihan siltä varalta jos se tyyppi sadan metrin päässä seuraisikin mua. 

Mäkin olen saanut osakseni seksuaalista häirintää. En ole kuitenkaan ikinä pitänyt sitä minään. Mun kimppuun ei ole koskaan käyty, mulle ei ole lähetelty kuvia, en ole joutunut koskaan oikeasti pelkäämään. Onneksi.

Nyt kun mä ajattelen tätä, niin onhan siinä silti jotain pielessä, etten ole koskaan pitänyt kokemaani yhtään minään. Se vaan nyt kuuluu asiaan, että nuoren naisen pitää olla varuillaan kulkiessaan yksin pimeällä. Se vaan nyt kuuluu asiaan, että kaupungilla on humalaisia ukkoja joiden kommentteihin ei pidä pitää huomiota. Se vaan nyt kuuluu asiaan, että niitä kommentteja silti tulee. 

Mä olen aina vaan pitänyt itseäni niin onnekkaana siitä, ettei mulle ole tapahtunut mitään suurempaa. Että mun kokemukset on vaan arkipäivää. Ja samalla ollut aina tietoinen, että joku päivä en ehkä olisikaan yhtä onnekas.


Mä en yleensä lähde mihinkään internetiä kiertäviin ketjujuttuihin mukaan. Mutta tämä herätti mutkin ajattelemaan, miten munkin alitajuntaan on jotenkin juurtunut se oletusarvo, että naiseuteen vaan kuuluu se, että joku tulee ahdistelemaan sua. Mutta kun ei se mene niin. Sen ei pidä mennä niin. Toivottavasti joskus se ei enää mene niin.

Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

21 kommenttia:

 1. Tosi hyvä teksti, kirjoitettu erilaisesta näkökulmasta kuin muut tähän aiheeseen liittyvät! Naisten elämään ei todellakaan pitäisi kuulua epäasiallisia kommentteja tai muutakaan seksuaalista häirintää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä en ole itse asiassa lukenut itse vielä yhtäkään postausta aiheesta kavereiden tilapäivityksiä lukuunottamatta, mutta varmaan pitäisi niitäkin käydä tutkailemassa!

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu! Sen ei kyllä pitäisi olla niin että härskien kommentteiden ja seksuaaliseksi esineellistäminen kuuluisi kuulua naisen elämään. Se että on nainen ei tarkoita että pitäisi miellyttää jotain toista yhtymällä tai hyväksymällä tuollainen "leikki".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin pitäisi. Ja jos nainen sanoo vastaan, niin ehkä paras mahdollinen vastaus yleensä on juuri tuo "ei leikistä pidä suuttua".

   Poista
 3. Mullakin oli tuo sama ajatus et "tähän pitää nyt vaan tottua et tällaista on olla nainen" mutta totuus on se et ei todellakaan pidä tottua mihinkään ahdisteluun yms! Hyvä teksti tärkeästä aiheesta! :)

  VastaaPoista
 4. Tää #MeToo on kyllä saannut mut tajuamaan miten paljon kaikkee tuolla kulkiessa joutuu kuuntelemaan ja kokemaan! Tää oli hyvin kirjoitettu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, ja se nimenomaan on surullista että siitä on tullut meille niin arkipäivää ettei enää edes kiinnitetä huomiota. Kiitos!

   Poista
 5. Hyvin kirjoitettu ja kauniita kuvia myös!! <3

  VastaaPoista
 6. Tää on kyllä niin osuvasti kirjoitettu!

  VastaaPoista
 7. Niin osuvasti kirjoitettu. Omat kokemukset olen kirjoittanut äsken oman blogini FB-sivuille. (Jos linkkiä postaukseen halutaan voi kysyä!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kävinkin lukasemassa sun julkaisun, hurjaa settiä sekin :/

   Poista
  2. Se on kyl :/ Tänä päivänä pidän nollatoleranssia ahdisteluviesteille. Jokainen ahdistelija on tai tulee päätymään viestienestolistalle.

   Poista
 8. Sulla on tosi hyvä näkökulma tässä! Sait mutkin ajattelemaan että herranjumala mäkin ajattelen samoin kuin sinä. Mulle on snäpissä lähetelty randomien miesten toimesta tosi inhottavia kuvia ja se ei todellakaan ollut ok ja estin heidät heti. Muutoin kaikki perään huutelut sun muut oon ohittanut paljon helpommin, vaikka sitäkään ei saisi tapahtua. Tää maailma antaa meille kyllä vääriä ajattelumalleja mutta onneksi tällaiset tempaukset vähän herättelevät niistä. Hyvin kirjoitettu Sanna! :)<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli! Joo ehkä me saadaan muiden lisäksi heräteltyä myös itseämme tähän todellisuuteen.

   Poista
 9. Elliä kompaten, sulla on hyvä näkökulma tässä! En mäkään oo ajatellut sitä sen enempää, vaikka oikeasti kaikki tuo huutelu sun muu ei oo hyväksyttävää. Mulla ei onneksi oo mitään omakohtaista kokemusta tästä, mutta se johtuu osaksi varmaan nuoresta iästäni.

  Tosi hyvin kirjoitettu teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti säästyisitkin kaikelta tuolta, eihän siinä oo mitään järkeä mitä ihmisten pitää kestää ja ajatella olevan ihan ok

   Poista
 10. Vaude kuinka hyvin kirjoitettu ja noi kuvat! <3

  VastaaPoista
 11. Amen! ♥ Just tämä on se pointti, minkä toivon että ihmiset tajuaa #metoo -kampanjaa seuratessaan. Seksuaalinen ahdistelu on niin arkipäivää, ettei sitä edes huomaa ennen kuin asiaa jää pohtimaan. Tosi surullista, toivottavasti saadaan se pian muuttumaan!

  VastaaPoista