tiistai 6. helmikuuta 2018

MILTÄ NÄYTTÄÄ OPISKELIJAN KUUKAUSIBUDJETTI

Ehkä merkittävin muutos omilleen muuttamisessa on talousasiat. Kaikki tulot ja menot ja rahankäyttö on omalla vastuulla, ja ulkonasyömisiä ja heräteostoksia ajattelee eri tavalla, kun on vuokra maksettavana ja jääkaappi täytettävänä. Niinpä mäkin halusin heti muutettuani päästä kunnolla kärryille mun omasta rahankulutuksesta ja nähdä, mistä ja minkä verran sitä oikein maksaakaan. Lokakuussa mä siis otin talteen jokaisen kuitin ja kirjasin ylös kaiken, mihin rahaa käytin ja minkä verran sitä myös sain. Ja kyllä, tämäkin postaus on taas jäänyt luonnoksiin kummittelemaan ja tuntuu näin helmikuussa hassulta puhua lokakuun menoista. Mutta vaikka mikään kuukausi ei näytä samalta, saa tästä aika hyvän yleiskuvan. 

Vaikka mä olenkin yksinasuva opiskelija, mä olen tosi onnekas siinä mielessä ettei mulla ole tähän mennessä ollut rahahuolia varsinaisesti lainkaan. Mulla on ihan käsittämättömän edullinen vuokra, mun äiti myös ostaa mulle esimerkiksi ruokajuttuja silloin tällöin ja edelleen maksaa omasta tahdostaan mun puhelinlaskuni. Lisäksi mä olen laittanut rahaa säästöön niin kauan kuin vaan muistan aina kun se on ollut mahdollista, ja jatkan samalla tavalla edelleen joka kerta kun tilille tipahtaa lisää rahaa. Näin en ole ihan täysin pulassa, jos kerralla tuleekin joku isompi lasku tai kuukaudelta ei tulekaan palkkaa yhtä paljon kuin tavallisesti.

Ja vaikka nyt jaankin kaikelle kansalle mun omaa rahankäyttöäni ja tienaamistani, en ihan kaikkea kuitenkaan täysin yksityiskohtaisesti halua julkisesti eritellä. Niinpä oon niputtanut mun menot tiettyihin kategorioihin, joten on helpompi nähdä yleiskuva siitä, että mihin rahaa menee. Jokainen kuukausi on luonnollisesti kuitenkin erilainen: esimerkiksi tässä listauksessa näkyvä kotivakuutus on mulla maksettavana vain kerran vuoteen, ja matkakortin lataan kerralla moneksi kuukaudeksi, joten se ei tässä näy kun lokakuulle riitti aikaa vielä hyvin.


Kuukauden menot lokakuussa 2017:

Kauppalaskut (ruokaostokset, eväät, herkut): 77,25€

Ulkonasyömiset ja take away -eväät (muun muassa kolme kertaa Muumi-kahvilassa, Linnanmäen valokarnevaaleilta ostetut syötävät, sushia ja kerta kiinalaisessa): 77,25€

Kouluruoka Unicafessa (15 ateriaa à 2,60): 39€

Vaateostokset (Tallinnasta syyslomareissulla): 39,95€

Netflix, Spotify, kuukausilahjoitus Kitten Ladylle ($5): 24,40€

Koulukirja, tori.fi:stä käytettynä: 10,20€

Muita ostoksia (Ikea, bussilippu Tallinnassa, Sokos, Clas Ohlson, Tokmanni): 177,70€

Vuokra, sähkö (1kk), kotivakuutus (12kk): 448,58€

YHTEENSÄ: 894,33€

Kuukauden tulot lokakuussa 2017:

Opintoraha, asumistuki, palkat, muut tulot: 1063,79€

TULOT LOKAKUUSSA: 1063,79€
MENOT LOKAKUUSSA: 894,33€

Pakko sanoa, että kun noita numeroita aloin laskemaan yhteen, oli pelko kova että olisin jäänyt miinukselle. Oli siis tosi ihana nähdä, että vaikka mun menoissa olikin paljon ylimääräistä ja sellaista, mistä olisi entisestään voinut karsia, jäin kuitenkin selvästi voitolle. Myös lokakuussa laitoin rahaa sivuun säästöön, vaikken sitä tähän erikseen merkinnytkään, ja ihan sattumalta se mun säästöön siirtämäni summa oli aika lailla tasan se, mitä olin jäänyt tässä laskelmassa plussan puolelle.


Lokakuussa mulla meni varsinaisiin ruokaostoksiin aika vähän rahaa, niin kuin yleensäkin: mä syön suhteellisen vähän ja omilleni muutettuani on kasvisten osuus mun ruokavaliossa kasvanut ihan järjettömästi. Lokakuussa tuli kuitenkin syötyä myös ulkona tosi monta kertaa, ehkä enemmän kuin yleensäkin. Aika hauska sattuma kyllä, että noista molemmista muodostui ihan tasan sama summa!

Mutta kuten sanottua, mä olen tosi onnekas, että mun taloudellinen tilanne on näinkin hyvä: pystyn opiskelijanakin käymään ravintolassa jos tekee mieli eikä yllättävät menot heti kaada mun taloutta. Mun tulot ovat pienet, mutta menot onneksi pienemmät. Silti pidän säästämistä ihan missä tahansa rahatilanteessa supertärkeänä, jos se vaan mitenkään on mahdollista. Jos edes muutaman kympin saa kuukaudessa siirrettyä sivuun, siitä on tosi suuri apu, jos joskus sitä rahaa sattuu tarvitsemaan.

Kiinnostaisiko teitä toinenkin tällainen tulokooste päivitettynä versiona joskus myöhemmin tänä vuonna? Entä jonkinnäköisiä rahansäästövinkkejä, mitä omassa arjessani hyödynnän? Miten teidän rahankäyttö ja varsinkin ajatukset sen suhteen ovat muuttuneet omilleen muuton yhteydessä?


Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

16 kommenttia:

 1. Tätä oli mielenkiintoista lukea. Ehdottomasti kiinnostaa lukea lisää, vaikkei tää aihe ookaan vielä ajankohtainen.

  Jännä kans miten yllättävän vähän ruokaa menee rahaa. Jos lähden äidin kanssa kauppaan ja ostetaan meidän viisihenkiselle perheelle viikon ruuat, menee se summa helposti yli verrattuna tähän sun tän kuukauden summaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu että mä syön niin vähän ja vaatimattomasti et mulla menee tosi vähän! Mutta toisaalta sitten kun panostan niin saattaakin kulua vähän enemmän :D mutta oon ite kyllä tosi iloinen että mä selviän niin vähällä!

   Poista
 2. Tosi kiinnostava postaus! Rahasta ja sen käytöstä on aina tosi kiinnostava lukea. Harmi, että suomalaiset ovat niin hanakoita puhumaan siitä. Mä oon omilleen muuton jälkeen huomannu, että ruokaan menee oikeestaan enemmän rahaa kuin ajattelinkaan. Tai sitten vain syön liikaa (no ei) :D Rahankäytön opettelu on kuitenkin ollut tosi kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja on kyllä tosi yksilöllistä että minkä verran sitä rahaa saa kulumaan, mulla tuntuu ruokaan menevän aika vähän vaikka se selvästi mun suurin menoerä vuokran jälkeen onkin!

   Poista
 3. Kiinnostaa lukea :) eikö nykyään enää palkat vaikuta opintotukeen/asumistukeen niin ettei niitä sais enää lainkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niissä on ne tietyt rajat, minkä verran saa tienata ennen kuin vaikuttaa tukiin. Mä kumminkin teen niin vähän vuoroja, että ihan huoletta oon voinut työskennellä ilman vaikutusta tukiini!

   Poista
  2. Okei, hyvä tietää ku oon luullu ettei saa tienata mitään nii tuohan on hyvä mahdollisuus :)

   Poista
  3. Joo on! Muistaakseni opintorahassa se raja tais olla päälle 600 euroa kuussa ennen kuin vaikuttaa tukeen, asumistuessa sit omansa :)

   Poista
 4. Näitä postauksia on tosi kiinnostavaa lukea, koska tää omille muutto alkaa mulle olemaan ajankohtaista, kun pyrin lähteä opiskelemaan eri paikkakunnalle missä nyt olen. Toki nää kaikki raha-asiat on jokaisella ihmisellä erit, mutta tää postaus antoi vähän tietoa, että kuinka paljon sitä rahaa mullakin saattaisi kuukaudessa mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä on apua! Eihän sitä tosiaan tiedä millaista se omalle kohdalle tulee olemaan, ennen kuin alkaa elää sitä omaa arkeaan ja hoitamaan talouttaan itse

   Poista
 5. Aina on mukava lukea tällaisia postauksia. Saa miettimään omaa rahan käyttöä.

  VastaaPoista
 6. Tosi mielenkiintoinen postaus!

  VastaaPoista
 7. Tätä oli kiva lukea, toteuta ihmeessä toistekin samanlainen! Olisi itsekin hyvä välillä seurata rahan käyttöä samalla tavalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla et tykkäsit! Ja siis varmasti on hyödyllistä itse kunkin tehdä tällainen checki aina silloin tällöin :)

   Poista