maanantai 26. maaliskuuta 2018

MIKSI ON OUTOA OLLA JUOMATTA?


Mä olen puhunut blogissani aiemminkin siitä, miten en käytä alkoholia eikä se kuulu mun elämään. Olen myös todennut, miten mun mielestä on outoa ja suoraan sanottuna perseestä, miten alkoholi on tässä maailmassa normi, jonka automaattisesti katsotaan kuuluvan jokaisen elämään ja aina kun vain voidaan. Viime aikoina olen taas alkanut kiinnittää yhteen asiaan huomiota: miten vaikeaa alkoholista kieltäytymisestä tehdään. Mä olen huomannut tämän niin Salkkareissa, Frendeissä, melkein jokaisessa sarjassa ja leffassa, kuten myös ihan oikeassa elämässäkin. Miksi juomattomuus on jotenkin outoa?

Mä en juo alkoholia, en ole koskaan juonut enkä koskaan aio. Mä en ole ikinä nähnyt mitään syytä piilotella tai hävetä tätä asiaa, päin vastoin olen ollut siitä aina hyvin ylpeä ja avoin myös täällä blogissa. Toisaalta samalla olen aina ihmetellyt, mitä ihmeen väliä sillä asialla on. Miksi se vaikuttaisi kenenkään mielipiteeseen musta, miksi sen pitäisi? Tietenkin mun juomattomuus on mulle myös periaatekysymys ja osa isompaakin alkoholivastaisuutta, jonka myötä mua saattaa yleisestikin ottaen nähdä vähän erilaisissa tilanteissa ja saatan kieltäytyä kutsuista, koska en yksinkertaisesti viihdy juovien ihmisten seurassa. Mutta ihan yhtä totta on sanoa, että mun ei vaan tee mieli juoda. Mun mielestä alkoholijuomat haisevat pahalle, joten miksi edes kokeilisin kokeilemisen vuoksi, kun voin valita itselleni mieluisemman vaihtoehdon?


Mutta sitä mä en ymmärrä, miksi toipuvan alkoholistin pitää väittää olevansa antibioottikuurilla kieltäytyessään lasillisesta. Tai miksi raskauden alkuvaiheessa oleva nainen antaakin drinkkinsä salaa miehelleen, ettei kukaan vain alkaisi epäillä mitään. Mä en väitä, että aina pitäisi olla täysin avoin näistä syistä. Mä kyseenalaistan sen, miksi ylipäätänsä pitää olla syy. Miksi ei voi vaan sanoa, että mun ei vaan tee mieli?

Miksi ihmeessä alkoholista tehdään normi, johon sopeutumattomat ovat heti jotenkin outoja? Miksi oletusarvoisesti alkoholi kuuluu jokaisen elämään ja jokaiseen tilanteeseen, miksi siitä tehdään yhtä olennainen osa elämää kuin ravinto ja ystävät? On ihan ok valita tee kahvin sijaan tai jättää kakkupala syömättä, jos ei vaan satu tykkäämään tai tekemään mieli. Sen sijaan alkoholittoman vaihtoehdon valinta johtaa lähes poikkeuksetta jatkokysymyksiin. Sanon että oon kuskina, muuten ne luulee et mul on joku ongelma. Vaikka alkoholi kohtuudella käytettynä kuuluisikin omaan elämään, ei kai sitä silti pakko olla aina ottamassa kun tarjotaan?


Mä olen siitä onnellinen, että mulla on aina ollut samanhenkisiä ystäviä, enkä ole jäänyt täysin yksin, kun muut ovat lähteneet juhlistamaan koulun päättymistä baariin tai pussikaljoille. Mun ihannemaailmassa alkoholille ei olisi tarvetta, sillä mun mielestä missään, joka voi saada aikaan niin paljon pahaa, ei voi olla niin paljon hyvää, etteikö ilmankin pärjättäisi. Mä olen omien asenteideni kanssa vähän tyyntynyt sen verran, että on ihan ok, jos osaa juoda ja toimia järkevästi, eikä muodosta siitä pakkoa. Mutta mä toivoisin, että tällä tekstillä saisin ehkä edes jonkun herätettyä siihen, että yleisissä asenteissa olisi edelleen hiomisen varaa. Että kun joku sanoo ettei ota, ei heti heitetä tyrmistynyttä vastausta "miks?". Tai että nuorelle, jota juominen ei ole koskaan kiinnostanut, ei anneta kahdeksantoistavuotislahjaksi shamppanjapulloa, "koska kuuluuhan sen nyt asiaa, jos kuitenkin tahdot maistaa". Että sillä, kittaako joku juhlissa elimistöönsä kuohuviiniä vai omenamehua, ei olisi mitään väliä.

Tästä päivästä lähtien kehdataan olla juomatta. Ei välttämättä täysin, mutta pidetään mielessä se vaihtoehto, että aina ei tarvitse ottaa ja se on ihan ok. Joskus elämässä tulee tilanteita, joissa pitää keksiä tekosyitä, mutta onhan se ihan naurettavaa, että selvä pää on sellainen.

Nyt kertokaa mulle, ootteko kiinnittäneet tähän samaan asiaan huomiota? Ja te muut, jotka jätätte alkoholinne muiden nautittavaksi, oletteko saaneet kummasteluja vastaan valinnoistanne?

Kameran takana Oskari Jokinen

Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

28 kommenttia:

 1. Niin totta, ihanko mun suusta. En itsekään välitä niinkään alkoholista ja aina saan kasapäin kysymyksiä että miksi en juo jos vatsaan kieltävästi tai mainitsen etten juo. Jos kerron, ettei tee mieli tai en pidä niin vastauksena on kasapäin selityksiä ja muita juomisen puolesta ja välillä tämä aiheuttaa pientä riitaa jopa. Itse voin onneksi sanoa syyksi keliakian, joka rajaa reilusti juomisiani mutta sitten luetellaan taas seuraavat miljoona vaihtoehtoa joita voisin juoda... :-D Voimia meille jotka eivät juo! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hölmöä tollanen, ihan naurettavaa että tollasesta asiasta jotkut rupeaa vänkäämällä vänkäämään. Onneks meitä on muutakin!

   Poista
 2. Niin totta, ei kenenkään tarvitsisi nyörtyä juomaan vain toisten mielipiteiden takia. Vaikka itse juon todella satunnaisesti jotain, niin todella turhauttaa kun harvemmin tekee mieli niin sitten se jatkuva hiillostaminen siitä että kyllä se on pakko juoda... Mikään kun ei ole pakko, mutta tuntuu aina muiden ilta olevan kovin piloilla kun joku ei juo. Jokainen tavallaan, ja juomattomuus on täysin yhtä laillista kuin juominenkin, ymmärtäisipä myös juojat sen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti niin ei kukaan tekisikään, vaikka ikävä kyllä on niitä jotka paineen alla "murtuvat".

   Poista
 3. Mulla on kavereita jotka eivät käytä alkoholia ja jotka käyttävät. Itsekkin sitä käytän. En kuitenkaan koskaan ole kenenkään juomattomuutta kyseenalaistanut saatika yrittänyt saada juomaan! Joten siinä asiassa oon kyllä samaa mieltä sun kanssa, että en ymmärrä näitä ihmisiä jotka tyrkyttävät alkoholia, vaikka toinen olisi jo sanonut että ei halua. Tai sitä, että joidenkin mielestä on noloa olla juomatta.. :D

  Alkoholi voi saada aikaan tosi pahoja asioita, siinäkin oot oikeessa. Mutta mun mielestä yhtälailla kun ei ole mitään syytä kritisoida juomattomuutta, ei ole myöskään mitään syytä kritisoida ihmisiä jotka silloin tällöin sitä alkoholia käyttävät. Eri asia tietysti silloin, jos kyse on ihan alkoholismista tai siitä, että toinen alkoholin vaikutuksen alaisena on esim väkivaltainen tai muuta. Muuten mun mielestä tää asia on jokaisen oman harkinnan varassa eikä muilla oo siihen mitään sanottavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ilman muuta jos osaa käyttää niin ei kenelläkään oo siihen puuttumista. Kunhan sen oman valinnan siitä, juoko vai eikö saisi tehdä ihan rauhassa ilman kauheaa tenttausta, olettaen ettei valinnallaan aiheuta muille sitten vahinkoa.

   Poista
 4. Samaistun 110%. Omaa juomattomuutta joutuu selittelemään ihan liikaa. Ei mua kiinnosta, mitä muut ajattelee mun juomisista, mutta olis kiva jos ei tarvis aina selitellä uudessa seurassa. En halua juoda eikä sen pitäis olla mitenkään ihmeellinen asia (vaan silti se monelle on). En mäkään kyseenalaista muiden valintoja.

  Sit yks alkoholin "ylinormalisointiin" liittyvä harmi on, että nyt aikuisena käytännössä kaikki sosiaalinen tapahtuu alkoholin avustuksella. Työporukalla lähdetään baariin ja ammattikorkeista ja yliopistoista mennään approilemaan tai vähintäänkin sitseille. Jos et juo, niin vaihtoehdot on joko lähteä baariin anyways tai olla himassa. Toki voi pyytää itse ihmisiä johonkin, mutta kun kaikki yleiset tapahtumat keskittyy alkoholiin niin tulee hippasen sellainen olo että juominen (muka) olisi se ainoa vaihtoehto.

  En tiedä ilmaisinko itteäni yhtään selkeesti enää näin keskiyöllä, mutta oli pakko kommentoida nyt ku vielä muistan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis niin samaa mieltä ihan kaikesta! Mulla on näin yliopistossa käynyt ihan sikahyvä tuuri sen suhteen, että oon löytänyt ympärilleni kasan ihmisiä, joita ei juominen myöskään kiinnosta ja joiden kanssa on sitten helppo keksiä jos jonkinlaista muuta tekemistä. Mutta vaikka sitseillä olikin ihan kohtuullisen kivaa, niin kyllä mua alkoi ahdistaa että kaikki pyöri tasan kännien vetämisen ympärillä, enkä siksi tiedä meinaanko toisille enää osallistua.

   Poista
 5. Tosi hyvää tekstiä. Ite juon alkoholia, mut se on vähentyny huomattavasti sitte sen jälkeen ku täytin 20. Jotenki ku täytti 18 oli ihanaa ku sai tehdä jotain kiellettyä laillisesti ja nykyään se sitten on vaan tylsää. Joskus on kiva juoda kavereiden kanssa muutama ja alkoholin vaikutuksen alaisena tutustuu paremmin ihmisiin, sillä kaikki estot katoaa. En kuitenkaan ite tuputa sitä alkoholia kenellekään tai hämmästele jos joku kieltäytyy. Ne jotka hämmästyy on sitten niitä joille tulee parempi olo alkoholia juodessaan. Tosi monella suomalaisella on karusti sanottuna paska elämä ja alkoholin alasena ne unohtaa kaikki murheet ja saattaa jopa aidosti hymyillä. Kun joku kieltäytyy alkoholista tai sanoo ettei juo ollenkaan niin silloin alkoholia juova tai alkoholisti ihmettelee yleensä, miten kestätä tätä maailmaa ilman sellaista pakokeinoa kuin alkoholi. Mun mielestä se menee pikemminkin niin, että kun joku pyytää kaljalle hän tahtoo joko tutustua paremmin, sillä estot tippuu ja suomalaisillahan niitä on paljon kun harva edes rapussa moikkaa tai sitten hän tahtoo pahat fiilikset pois ja siihen jotain hyvää seuraa jotta se esim. työpäivän aikana tapahtunut todella nolo moka, jonka takia melkein sai potkut unohtuisi. Alkoholilla monet tahtoo myös juhlistaa asioita, koska alkoholin alasena on helppo tehdä niitä asioita joita ei selvinpäin tekisi. Esim. laulaa sitä karaokea, nousta baaritiskille tanssimaan tai lähestyä kaveria johon on ollut ihastunut ikuisuuden. Musta on ihana kuulla, että sä ja näköjään myös muutama muukin tekstiä kommentoinu ei juo ollenkaan. Suomalaiset on kuitenkin todella melankolista kansaa, joten älä mieti sitä sillä tavalla, että kaikki jotka juo pitää suo outona. Varmasti on niitä jotka pitää, mut suurin osa ihmettelee just sitä, miten voit elää tässä maailmassa ilman alkoholia ja moni niistä takaraivonsa perällä ihailee sitä ettet sä tarvitse sitä. Maailmassa on monia jotka ei alkoholista luopuis vaikka maksettais, mutta on myös niitä jotka antais mitä vaan ettei tarvis sitä neljää kaljaa päivässä tai yhtä kossupulloa viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan toi jotenkin surullista, että ajatellaan ettei pystytä johonkin ellei oo sitä alkoholia siellä taustatukena. Ihan sikahyvin kirjotettu!

   Poista
 6. Hyvä postaus! Itsekään en juo juuri koskaan, enkä kännitarkoituksessa nykyään ollenkaan. Ruuan kanssa saatan vaikka ravintolassa toki ottaa lasillisen viiniä, mutta en alkoholin vaan sen takia, jos se vaikka sopii tietyn ruuan kanssa. Olen huomannut, että helposti sitä juomattomuutta joutuu tosiaankin selittelemään. Oon itse päättänyt mennä tässä helpoimman kautta ja vaikka baarissa tilaan vaan jonkun limpparin tms. enkä sano mitään siitä, juonko vai en. Olen huomannut, että ei ihmiset itse asiassa kiinnitä siihen mitään huomiota, mikä lasi sulla on kädessä! Varsinkin kun itse osaa pitää ihan samalla tavalla hauskaa selvinpäin, enkä moralisoi ketään muuta juomisesta, joten luulen, ettei moni edes tiedä/huomaa mun olevan ihan selvinpäin kun olen jossain liikkeellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on hienoa, että pystyy just vaikka viiniin suhtautumaan niin kuin muuhunkin ruokaan ja juomaan, jota nautitaan jos tekee mieli eikä sen takia, että saataisiin pää sekaisin. Ja jep, itekin kun oon ollut opiskelijariennoissa niin mähän oon vetänyt kovempaa kuin muut ja ihan selvin päin! Mulle ei oo mikään ongelma lähteä tanssilattialle vetämään täydestä sydämestä macarenaa, ja hallitsemattomia naurukohtauksia saan melkein mistä vaan ilman mitään vahvempia aineita. Ehkä se on vaan hyvä juttu etten juo, kun oon valmiiks jo sekasin :D

   Poista
 7. Juuri näin, kiitos! Juon hyvin satunnaisesti alkoholia ja tosi pieniä määriä ja humalahakuisuutta en harjoita ollenkaan. Sitäkin on saanut joskus selitellä, että miksi juo vain tuon sopivaksi koetun määrän eikä enempää. Onko kenties jokin tiukkapipo? Huoh. Ja ne opiskelijariennot nyt vasta käsittämättömiä onkin. Siksi en oikeastaan niissä käy. Kurjaa, että porukkaan tutustuminen jätetään hyvin pitkälti kiinni approille yms. osallistumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla lukiossa kävi aika lailla niin, että koska en osallistunut bileisiin tai muualle, missä viinan voimalla vedeltiin, ei mulle kunnolla muodostunutkaan sellaisia oikeita ystävyyssuhteita. Onneksi nyt yliopistossa on toisin! Ja bileissäkin on ihan siedettävää siinä vaiheessa, kun ei oo ainoo selvin päin, joka lähtee kymmeneltä nukkumaan :)

   Poista
 8. En ole koskaan juonut. Kyllä yritetty saada ja tuntuu pahalle kun mun päätöstä ei kunnioiteta 😔 ainoat mitä on jossa alkoholia niin sima ja ehtoollisella se pahanmakuinen viini 🤪

  https://perheellisenonni.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä törkeetä että yritetään saada toinen väkisin juomaan, kun muka säälitään meitä ilman alkoholia eläviä. Sima ja ehtoollinen on ainoot jotka menee täälläkin! Ja mulla se ehtoollisen jälkiviininkin potku saa aina yskimään :D

   Poista
 9. Hyvä teksti. Suorastaan ihana. En ite todellakaan oo sellainen ihminen, joka olisi aina ihan sekaisin. Tykkään juoda joskus alkoa mutta harvoin. Kyllä mua on katsottu todella kieroon kun oon baarissa juonut kahvia tai pelkkää energiajuomaa. Kerran jopa mun energiajuoma pilattiin. Monesti oon kuullu et oon nössö, eikä kauheesti oo kutsuttu juhliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla! Aika tyhmää tollanen suoranainen kiusaaminen vaan sen takia, että yks valitsee olla selvin päin.

   Poista
 10. Pystyn samaistumaan tekstiin hyvin omien kokemuksien takia jotka ovat hyvin samallaiset,Se on niin helvetin ärsyttävää kun joka paikassa ihmetellään et Miks mä en halua juoda ja sit kun on saanut sen ajatuksen heidän päähän että, kieltäydyn koska se ei kiinnosta mua eli en ole alkoholisti ollut joskus eikä minulla ole mitään ongelmaa sen kanssa en vihaa sitä mutta, en välitäkkään... ja sit joku sanoo et toi on tosi ihailtavaa kun et juo..... mä taas ihmettelen et mitä ihailtavaa siinä on, pitäiskö ihailla jokaista vastaan tulevaa ihmistä jolla ei vaikka ole huumeongelmaa tai pitäiskö ihailla jokaista joka syö parsakaalia.... mä vaan ihmettelen ja olen todella ärsyyntynyt et Miks siitä alkoholista tehdään niin iso numero jos joku ei halua juoda sitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Miksi sen alkoholin pitää olla niin iso ja hallitseva osa tän maailman pyörintää? Ikävää että oot joutunut kohtaamaan tollasia asenteita.

   Poista
 11. Jälleen kerran hyvä teksti, kiitos siitä! Alan taas vähän valittaa omista kavereistani mutta sellaisenkin lauseen olen aika usein kuullut kuin "mun mielestä on ihan kiva olla pikku hiprakassa". Tää ei mene mun jakeluun. Mitä kivaa siinä on? Ja sitten jos kieltäytyy lähtemästä esimerkiksi baariin kun ei jaksa katsoa muiden juomista, niin saa kuulla olevansa tylsä ihminen joka ei koskaan tee mitään hauskaa. Okei? Mutta mä olen hyvin tyytyväinen elämääni ilman alkoholia, ja toivon joskus löytäväni poikaystävän joka ei juo tai ainakin ymmärtää mua eikä painosta juomaan tai mitään vastaavaa.

  (Ja oon löytäny taas lisää julkkiksia jotka ei juo - Patrik Laine ja Lauri Markkanen!)

  Kiitos vielä että oot kirjottanu tästä aiheesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti, kiitos itsellesi! <3 ja on toi nyt kummallista ja vähän surullistakin, ettei ilman alkoholia muka olisi mahdollista pitää hauskaa, tai että meiltä ei-juovilta muka puuttuisi jotain! Ikinä en oo ollut sellaisessa tilanteessa, että olisin kokenut tarvitsevani alkoholia tueksi. Oon valmiiks jo ihan tarpeeksi sekaisin :D

   Poista
 12. Ensinnäkin oot tosi kaunis ja toiseksi tää oli hyvä postaus, en ymmärrä miksi siitä pitää tehdä iso haloo jos joku ei juo. Toisaalta ymmärrän myös hieman jos kaveria joka ei juo ei haluta kutsua kaikkiin bileisiin koska se ei tunnu kovin kivalta itse kännissä hölmöillä kun joku katsoo vierestä selvinpäin jos ymmärrät mitä tarkoitan. Hienoa kuitenkin että et kaipaa alkoholia sun elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Ja hyvä kommentti, ja ymmärrän toki! Kuitenkin se päätös, juoko vai eikö ja haluaako sen perusteella osallistua erilaisiin tapahtumiin pitäisi olla jokaisen oma :)

   Poista
 13. Täällä myös yksi, joka ei alkoholista välitä! En ole radikaalisti absolutisti, sillä saatan pari kertaa vuodessa juoda lasillisen valkkaria esimerkiksi illanistujaisissa tai vaikkapa jouluaattona. Nykyään (oon siis 21v) alkoholista kieltäytyminen ei oo ollenkaan vaikeaa eikä se oo kenellekään lähipiirissä ongelma. En käy baareissa/pubeissa ja jos käyn, syynä on yleensä livemusiikkia. Siellä on helppo ottaa se lasillinen valkkaria tai olla vaikka kokonaan ottamatta. Vaikein aika mun mielestä oli ehdottomasti lukioaika, kun lukion opiskelijakunnan rahoilla vuokrattiin joka koeviikon jälkeen mökki lukiobileille, missä alkoholia kului ihan oksettavan paljon. Niissä tilanteissa oli vaan yksinkertaisesti helpompi jättää kokonaan menemättä, sillä alkoholia kaadettiin konkreettisesti toisten kurkuista alas.

  Ehkä pitää löytää omantyylistä porukkaa, jotta omista valinnoista ei tarvii koko ajan olla selittämässä. Oikeat ystävät ymmärtää, jos valitsee tietyn polun poljettavaksi. Toki yhteiskunnassa olisi myös muutokselle tarvetta esimerkiksi juurikin televisio-ohjelmissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ikävää, miten varsinkin lukiossa sosialisointi ja piirien muodostuminen pyörii niin vahvasti alkoholin ympärillä. Ja nimenomaan nuo asenteet ovat niin syvällä, ettei sitä edes huomata.

   Poista
 14. Pidän tästä tekstistä valtavasti ja tunnustaudun samalla absolutistiksi. Minäkin olen kohdannut tyrmistynyttä huudahtelua, kun olen kertonut juomattomuudestani, ja yleensä se on johtanut siihen, että minua pidetään kummallisena. Myös vanhempani eivät täysin ymmärrä kantaani alkoholiin ja yrittävät toisinaan tuputtaa sitä.
  Kannanottosi siihen, miksi alkoholista on tehty normi, on hieno ja toivon, että moni muukin löytäisi ja tajuaisi sen. :)

  https://elamankevaassa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon kommentista! Tosi ikävää, että säkin olet joutunut kuuntelemaan tuollaisia puheita :(

   Poista