lauantai 25. maaliskuuta 2017

Mikä siinä oikein on

Sinä. Puhun sinulle, joka matkustit kanssani samalla bussilla tänään. Olit äänessä jo bussiin astuessasi, ja parkkeerasit ahterisi paikalle, jonka takana istui maahanmuuttajamies. Hänelle halusit sitten ystävällisyyksissäsi kertoa, miten Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta, eivätkä silloin sata vuotta sitten suomalaismiehet paenneet sotaa. Silloin lapset lähetettiin pois turvaan, kun nuorukaiset uljaasti taistelivat tämän jalon maan puolesta. Tuon sodan jälkeen kerroit sitten noiden samojen uljaiden suomalaisnuorukaisten rakentaneet huolella vankkoja rakennelmia hienolle Suomen kansalle. Sitten valitit, miten nykyään olet nähnyt "hänen maastaan tulevia" työmailla rakentamassa "sutta", hänen sanojaan lainaten, ja miten suomalaisten pitää tulevaisuudessa rakentaa kaikki taas uudestaan kunnolla.

Tässä vaiheessa eräs nainen huomautti paikalla olevan lapsia ja sinun käytöksen olevan epäsopivaa. Mutta lapsillehan me täällä tulevaisuutta rakennetaan, julistit. Etkä sinä suoraan tälle miehelle puhu, tietenkään, etkä tarkoittanut mitään pahaa. Sinullahan on useita somaliystäviäkin, mutta näinhän ne asiat ovat. Sitten ilmeisesti koit, ettei hyväntahtoinen sanomasi mennyt toivomallasi tavalla perille, sillä vaihdoit englanninkieleen.


Mulla on vain yksi kysymys sinulle, arvon isänmaanpuolustaja. Miten helvetissä sä kehtaat? Mikä siinä on, että täytyy nöyryyttää täysin tuntematonta ihmistä ja kailottaa julkisella paikalla, miten hän ja "hänen maastaan tulevat" ihmiset ovat jollain tavalla huonompia, kykenemättömämpiä, tyhmempiä. Sitten vielä kehtaat väittää, että sinua väheksytään koska olet nainen. Juu, nimenomaan, sinä olet tässä se sorrettu.

Myönnän, etten itse toiminut tilanteessa kaikista kunniakkaimmalla tavalla. Minäkin lähinnä istuin hiljaa kuunnellen, toivoen että joku toinen puuttuisi. Pois jäädessäni päätin kuitenkin tehdä edes jotain, ja menin sanomaan kuskille häiriköstä, jonka voisi poistaa bussista. Naisen paasaus ei kuulunut kunnolla bussin etuosaan, joten kuski tuskin oli tajunnut ongelmatilannetta. Mun siitä hänelle kerrottuani hän kuitenkin nousi ylös ja sanoi jämäkästi jotain tilanteen rauhoittamiseksi. Mä olin jo ulkona kävelemässä kotiin päin, mutta ilmeisesti nainen sai jatkaa matkaansa bussin kyydissä, toivottavasti hiljaa.

Sillä ei ole yhtään mitään merkitystä, ketä me ollaan tai millainen tausta meillä on. Kenelläkään ei ole mitään oikeutta lähteä vähättelemään ja syyttelemään tuntemattomia ihmisiä (eikä tuttujakaan sen puoleen) ilman minkäänlaista pätevää syytä. Mä olen äärimmäisen pahoillani jokaisen puolesta, joka on tuollaista käytöstä joutunut sietämään. Meillä jokaisella pitäisi olla rauha ja oikeus kulkea kaduilla juuri sellaisena kuin on.

Ja sinä. Juuri sinä, ja kaikki te jotka kehtaatte käyttäytyä tällä tavoin. Häpeä.

Maailmassa on paljon röyhkeitä ja epäkohteliaita ihmisiä, joita minä en kaikessa yksinkertaisuudessaan ymmärrä. Tällaisiin tapauksiin olen ikävä kyllä törmännyt aiemminkin. Seuraavaksi voisin saarnata kiroilevista ja syljeskelevistä ala-asteikäisistä tai tupakka sauhuten vaunuja työntävistä äideistä (odottavista puhumattakaan), mutta nyt suututtaa tämä tapaus niin maan perkeleesti.

Vielä lopuksi, jos olet missannut Tiisun uuden biisin Suomi on poliisivaltio, niin sopii tämän postauksen teemaan aivan vallan mainiosti. Hienot sanoitukset ja ehkä vielä hienompi musiikkivideo. Biisin musiikkivideoineen löydät täältä.

17 kommenttia:

 1. Tosi hyvin kirjoitettu ja selitetty kyseisen henkilön käytöksestä! Hyvä, että itsekin teit loppujen lopuksi jotain häirikön rauhoittamiseen. Tosi törkeää tuollainen käytös, miten kehtaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja joo, vaikka hiljaa siinä istuinkin niin en mä voinut sitä täysin jättää huomioimatta.

   Poista
 2. Ja sitten vielä tähän päälle se, miten aivan totaalisen perustavanlaatuisesti kaikki historian opit on menny ohi tyypiltä, joka yhä tänä päivänä haluaa jotenki glorifioida sotaa ja sotimaan pakotettujen miesten kohtaloita. :c Sille olis tarttennu varmaan lykätä Tuntematon käteen ja sanoa, et ota tosta iltaluettavaa ja palaa koulun penkille täältä sekoilemasta. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nimenomaan, oman kotimaan sota pitää ottaa ilolla ja rohkeudella vastaan eikä suinkaan lähteä pois turvaan!

   Poista
 3. Täyttä asiaa! Itekki myönnän käyttäytyväni välillä törkeästi, mutta yritän sentään kaikkeni parantaakseni tapoja. Lapsuudessa opitut tavat tapaavat jatkua aina elämän loppuun asti, vaikka kuinka niitä yrittää kitkeä.

  Mutta nyt siihen isämmaanpuallustajaan. Naamapalmuilulta en voi säästyä tollaisissa tapauksissa, ja noita meiän kotiseuduilla riittää. (olen itekki itähelsinkiläinen) Ykskin päivä mua on metrossa syytetty piripääksi, pari viikkoa siitä myöhemmin mua pahoinpideltiin, näin ko yks spuge riehui metrossa ja sen vihakohteet tulivat mua vastapäätä... joo että yritäs siinä matkustaa :D

  Ihmiset osaavat olla välillä vittumaisia, ja useimmat heistä ovat suht vaikeista kotioloista tai omaavat väh. vaikean ja katkeranmakuisen elämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi herranjestas, ikävää että oot joutunut kokemaan tuollaista! Ite elämäni Itä-Helsingissä asuneena en oo ikinä joutunut kokemaan pahempaa kuin pari tökeröä kommenttia ja yhden hipaisun takamukselle (hyi olin ehtinyt jo unohtaa :P).

   Poista
  2. Niinpä, sen pahoinpitelyn jälkeen vartijat tuli pari pysäkkiä myöhemmin. Ja piripääkeississä yks arkienkeli saattoi mut kotiin, olin niin itkuinen sen tapauksen jälkeen. Ja järkyttynyt. :/

   Sen riehujaspugen tapauksessa melkein olin painaa sitä hätänappulaa, mutta olin jäämässä pois ja olin väsynyt sinä päivänä.

   Se mies sanoi mulle "ne on vittu *n-sana*" ja jotain päälle. Kanssamatkustajat alkoivat pelkäämään sitä ja kukaan ei lopulta uskaltanu istua sen lähellä. Ei riittänyt uskallus sanoa sille yhtään mitään, se oli kesää 2015 ja silloin tapahtui muutakin ikävätä :/ kuten nää kaks muuta mitä mainitsin aiemmin...

   Poista
 4. Ihan kamalaa käytöstä. Mä tavallaan ymmärrän, että noilla tyypeillä on joku ajatus siinä takana. Mut tapa ilmaista se ajatuksensa on vaan suoraan sanoen niin paska, eikä se ajatuskaan siellä takana nyt välttistä kaikkein kirkkaimmillaan loistele. Mietin vaan, et jos oisin ite istunut tossa bussissa ja ollu hyökkäyksen kohteena, niin miltä se ois tuntunu. ''Kaikki te blondit/satakuuskytsenttiset/kasvissyöjät/lätkää seuraavat/harrastebloggaajat/älypuhelimen omistavat/turkulaissyntyset/ylipäätään tässä maailmassa olevat tyypit ootte ihan perseestä ja raukkiksia ja syynä kaikkiin ongelmiin''. Tollanen yleistäminen tuntuis monesta varmaan järjettömältä, mut jostain syystä kaikki maahanmuuttajat saa yleistää samalla tavalla olemaan pohjasakkaa. En vaan käsitä. Iteki oon joutunu rasismin kohteeksi kun asuin Keniassa, ja aika paskalta se kieltämättä tuntu - ja jouduin siihen vaan siks, että olin valkoihoinen ja Euroopasta tullut. Mut eipä ainakaan tee mieli muille tehä samanlaista oloa täällä, mitä ite koki muualla, mielummin oon sit sellasen yläpuolella.

  Huh, vähän lähti juttu rönsyilemään, mut tosi hyvä postaus! Tunteita herättävä ja mielenkiintonen. Ja koska tää tapaus sai sut selvästi ajattelemaan ja vähän kiehahtamaan, niin ehkä ens kerralla uskallat itekin jo suoremmin puuttua tilanteeseen. Jos siis ens kertaa tulee - toivottavasti ei...

  https://laura-linnea.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, en olisi itse paremmin osannut sanoa. Toivottavasti saan sillä ihan yhtä ikävällä ensi kerralla vähän lisää rohkeutta sanoa edes jotain (vaikka silloin kun olen muutenkin jäämässä pois)

   Poista
 5. Haluan vain kiittää, että kirjoitit tämän. Yhden ihmisen sanoilla, vaikka sitten vain verkossa, voi olla tarpeeksi voimaa liikauttaa suuria määriä muita ihmismieliä. Ja reality check on aina tarpeen.

  VastaaPoista
 6. Joo mua naurattaa, kuinka jotkut kertoo kuinka Suomi ja suomalaiset niin hienosti voittivat ja rakensivat maan uudelleen sodan jälkeen!!!1 Fakta on se, että Suomi sai kehitysapua sodan jälkeen eikä ilman ulkopuolista rahoitusta ja muuta apua oltais ikinä selvitty. Kummasti tuppaa unohtumaan.. Ja tätä glorifioitua historiaa tuppaa kertomaan ne jotka ei ite todellakaan oo joutunu minkäännäkösiin maanpuolustustehtäviin. Vois tilanteessa mennä pupu pöksyyn.

  Onneks sanoit viimein kuskille, seuraavalla kerralla sit rohkeena puutu heti ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu pitää yrittää rohkaistua :D vaikka kovasti ihmettelen kun tuskin ne muut yhtä ujoja tuossa tilanteessa olisivat olleet, että kukaan heistä ei sen reilun kymmenen minuutin aikana sanonut sanaakaan

   Poista
 7. Olipas ajatuksia herättävä postaus. Erittäin hyvin kirjoitettu sellainen. Tää kyseinen häirikköhenkilö aiheutti mussa jo pelkän lukemisen perusteella todella suurta vihaa. Vaikka kiusaamista ja rasismia vastaan taistelllaan, on kuitenkin karu totuus ettei se koskaan katoa maailmasta kokonaan. Mutta ei kannata kuitenkaan lopettaa taistelemista, sillä nollatoleranssin lähelle voidaan kuitenkin päästä. Hyvä Sanna, jatka samaan malliin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos hienosta kommentista :) ja aina on varaa taistella ja tuoda ehitystä eteenpäin!

   Poista
 8. Olipas hyvä kirjoitus todella tärkeästä asiasta! On tosi tärkeää kirjoittaa tällaisistakin aiheista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Toivottavasti tällä oli nyt vaikutus johonkuhun.

   Poista