tiistai 14. toukokuuta 2019

Euroviisut 2019: Läpileikkaus ja ensireaktiot


Euroviisut on yksi mun vuoden lempitapahtumista. Yleensä mä en valmistaudu viisuihin etukäteen, vaan vasta semifinaalissa kuulen biisit ekaa kertaa, Suomen biisiä tietenkään lukuun ottamatta. Tällä kertaa halusin kuitenkin tehdä eri tavalla. 

Mä kuuntelin tänään siis kaikki tämän vuoden euroviisubiisit, ja kirjoitin ylös ensireaktioni. Mä kuuntelin biisit sokkona, joten en kuunnellessa ja kirjoittaessa siis tiennyt biisin nimeä tai esittäjämaata. Osaan heitin enemmän tai vähemmän sivistyneitä arvauksia esimerkiksi kielen tai biisin tyylin perusteella, ja kun jälkikäteen lisäsin esittäjämaan ja biisin tiedot jokaisen biisin kohdalle, saatoin vielä kommentoida tältä kantilta.

Mä kerran rupesin itse asiassa jo kuuntelemaan näitä kappaleita salimusiikkina muutama viikko sitten. Osan biiseistä olin siis jo kuullut kertaalleen aiemmin, mutta silloinkaan en katsonut kappaleiden nimiä enkä tiennyt esittäjämaita. Tuolloin kuulin ensimmäistä kertaa myös Suomen kappaleen, eli tänään oli toinen kerta, kun senkin kuulin. Toki Daruden tyyli ja Sebastian Rejmanin ääni ovat sen verran tuttuja (ja tiesin Suomen kappaleen nimen), että pystyin biisin aika helposti tunnistamaan Suomen ehdokkaaksi vain kuuntelemalla.

Kappaleet ovat siis virallisessa esitysjärjestyksessä niin, että kappaleet 1-17 kisaavat tänään ensimmäisessä semifinaalissa (kakkoselta klo 22!), ja 18-35 torstaina. Kappaleet 36-42, eli tämän vuoden isäntämaa Israel sekä suurimmat rahoittajamaat, pääsevät suoraan finaaliin, joten ne kuullaan ensimmäistä kertaa livenä vasta lauantaina. Koska Suomi esiintyy tänään, me saadaan äänestää tämän illan semifinaalissa, mutta emme torstaina.

Nyt kun on viisut pähkinänkuoressa selitetty, siirrytään itse asiaan!


1. Kypros: Tamta - Replay. Perusdiskobiisi, laulajan artikulaatiosta ei saa mitään selvää. Biitti ja rakenne on niin nykymassaa, ettei mitään rajaa. Varmaan ihan hyvä biletanssibiisi, muttei ollenkaan mun tyyliä. Tuskin jää tarkemmin mieleen.

2. Montenegro: D-mol - Heaven. Jaa duetto, miehen ja naisen vuorottelu ja joku oudonkuuloinen soitin, jota en tunnista, taattua viisukamaa. Mitä pidemmälle biisi etenee, sitä geneerisemmältä euroviisulta tämä kuulostaa. Ja modulaatiokin, ai että! Sijoittaisin tämän jonnekin päin itä-etelä-Eurooppaa, Kreikkaa tai Maltaa tai ex-Jugoslaviaa?

3. Suomi: Darude - Look Away. Hei onks tää Darudee? Pakko olla, jei! Ihan toimiva biisi, en kyllä tiedä miten tarttuva ja mieleenpainuva. Mulla on vähän sellainen fiilis, että kun viisuiltana (tai ainakin tämän illan semifinaalissa) Suomen esitys on ohi ja seuraava kuultu, ei tätä pahemmin enää muisteta. Toisen säkeistön rumpukuvio on ihan kiva! Tykkään kyllä tästä biisistä, ja Darudehan on maailmallakin kova nimi, mutten kuitenkaan usko sen riittävän hirveän korkeisiin sijoituksiin. 

4. Puola: Tulia - Fire Of Love. Okei mitä? Jännä laulutyyli ja jännät asteikot. Ai kuorolaulu ei ollukaan pelkkä intro, vaan jatkuu koko biisin. Kielikin taisi vaihtua, tai sitten se oli vaan mun päässä. Ehdottomasti erilainen, en äänestäisi jatkoon. Toki tämä erottuu massasta, joten hyvin voikin päästä finaaliin. Mä en tiedä miksi, mutta jotenkin lauluosuuksista tulee mieleen Venäjän mummot vuodelta 2012, ne oli ihan parhaita! <3

5. Slovenia: Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi. Ihan kiva intro, vähän haikeampi, rauhallinen mollibiisi. Jotenkin olin valmistautunut miesvetoiseen poppibiisiin, mutta tämä onkin nainen! Kieltä en taas tunnista, mutta niitähän on Euroopassa ihan hullu määrä. Aika yksitoikkoinen biisi, vähän liian hitaastietenevä ja yksiulotteinen viisuihin. Tämä saattaa olla sellainen biisi, jossa teksti (ja sen käännös) omalta osaltaan saisi kerättyä lisäpisteitä, mutta tällaisenaan vähän pettymys.

6. Tsekki: Lake Malawi - Friend of a Friend. Tän on pakko olla sellainen ilmeilevä flirttimies! Sen huomaa jo laulutyylistä, ja biisikin kertoo seksistä. Tämän muistan kuulleeni edellisellä kierroksella, se on jo ihan hyvä merkki että tämä jää mieleen. Tarttuva biisi, ja ihan hauska. Spontaanit puheosuudet brittiaksentilla ja naisen kommentit (jenkkiaksentilla?) jänniä. Näen keltaista ja iloisia värejä, olisin niin pettynyt mustavalkoiseen lavaesitykseen! She's only a friend of a friend of a friend...

7. Unkari: Joci Pápai - Az én apám. Balladi, mieslaulaja, kieltä en taas tunnista. Lyön vetoa, että tämä kertoo sydänsuruista. Välisoitossa taas jänniä soittimia niin kuin kakkosessakin (okei myöhemmin mukaan tuli viulu, ehkä ne aiemmatkin oli? mun muusikkoego murenee). Loppui aika lyhyeen, ei ehkä kerennyt pääsemään kunnolla käyntiin.

8. Valko-Venäjä: Zena - Like It. Nuori nainen laulaa nopeasti. Kuvittelen bongaavani sanan karma? Ihan hyvä ääni ja vakuuttava ääniala molempiin suuntiin. Ihan kivoja musiikillisia yksityiskohtia esimerkiksi tokan kertsin lopussa ja c-osassa. Ihan hyvä biisi, tämän voisin ottaa finaaliin.

9. Serbia: Nevena Božović - Kruna. Ehkä vähän vanhempi nainen, synkkä balladi. Ai saatana näitä vihaan, osa biisistä omalla kielellä ja osa englanniksi, monikielisyys toimii niin harvoin. Ja toi englanninkielinen pätkä oli vielä niin irrallinen, kun säkeistö ja kertsi kuitenkin omalla kielellä. Oi mutta nythän tämä parani, bändi ja sähkökitarat ja jouset mukaan, tästä mä tykkään. Mystinen miesääni taustalla. Mä todella voisin tykätä tästä biisistä, mutta noi muutamat englanninkieliset säkeet vaan vie kaiken uskottavuuden. 

10. Belgia: Eliot - Wake Up. Okei tää taitaa laulaa englanniksi, mutten taaskaan saa mitään selvää sanoista. Alkaa rauhallisesti, kertsissä tulee mukaan erilainen komppi mitä olisin odottanu, toisessa säkeistössä rytmi taas muuttuu ja kertsissä palaa takaisin. Ehkä vähän hajanainen biisi, mutta laulajan aksentilla varmaan on fanikuntansa. C-osassa oli lievä nostatus, mutta vika kertsi taas tuotti pettymyksen. 

11. Georgia: Oto Nemsadze - Keep On Going. Intro luo kivan mystisen tunnelman, ekan säkeistön pianokuvio tuo mieleen Linkin Parkin. Ollaanko me kertsissä, sanooko se mitään vai meneekö Lady Gaga -tyyliin raaraalla? Aika tavallinen mukataiteellinen viisuballadi pianollaan ja jousillaan, ei herätä pahemmin tunteita. Ihan hauskat vokaalit loppupuolella, voimakkaat miesäänet on ihania!

12. Australia (yllättävää!): Kate Miller-Heidke - Zero Gravity. Söpö ääni, mutta vähän sekava alku ensikuulemalta. Ai tää on tää, viisujen vuosittainen pakollinen oopperabiisi! Ja tietynkin toisessa säkeistössä diskobiitti kertsin klassistyylisten vokaalien jälkeen. Korkealle oopperamaisesti lähtevät lauluosuudet tuntuvat väkinäisiltä eivätkä sovi biisiin pahemmin. It's a no for me.

13. Islanti (arvasin): Hatari - Hatrið mun sigra. Tää kuulostaa joltain viime vuosikymmenen poppibiisiltä, I'm a Slave 4 U kohtaa emopunkbändin. Underground-fiilis tuo ihan kivaa vaihtelua, mutta ei ehkä tässä ihan toimi. Olen jo toisessa säkeistössä, eikä vieläkään mitään hajua kielestä, siis että onko englantia vai jotain muuta. Ok ei taida olla. Oi yllättävä modulaatio, en sitä olisi tähän biisiin osannut odottaa, mutta niitä onkin tähän mennessä tullut yllättävän vähän! Not a fan.


14. Viro: Victor Crone - Storm. Tämä kuulostaa ihan söpöltä, rennolta biisiltä. Tässä ei ole liikaa viisuleimaa, eikä kuulosta siltä, että tässä olisi liikaa yritetty mitään. Mieslaulaja, joka pääsee ihan kunnioitettavan korkealle. Ei yllätyksiä, mutta ei niitä aina tarvitakaan. Tästä mä tykkään, paras tähän mennessä. Kesähitti 2019? Villi veikkaus, biisin nimi on Safe And Sound (nyyh ei ollutkaan). 

15. Portugali: Conan Osiris - Telemóveis. Okei nyt on erikoisempaa kansanmusavibaa, vitsi kun en saa yhdistettyä mielessä mihinkään tiettyyn maahan tai kulttuuriin. Tietenkin väliin pitää tuoda vähän modernimpaa fiilistä, ei toimi. Selkeästi viisuihin tehty biisi, en odota kuulevani finaalissa.

16. Kreikka: Katerine Duska - Better Love. No pain,  no gain! Tämänkin olen tainnut kuulla aiemmin, muttei muuten mitään tarkempia muistikuvia. Ihan kiva, kertsi lähtee ihan hyvin käyntiin. Tämäkin hyppää parhaimmistoon tähänastisten joukossa, vaikkakin ehkä vähän mitäänsanomaton ja tarttumaton. Toivon kuitenkin kuulevani finaalissa. 

17.  San Marino: Serhat - Say Na Na Na. 2000-luvun alun diskoa, syvä miesääni, joka kuulostaa ihan siltä sedältä, joka houkuttelee lapsia auton kyytiin. Haha ei ehkä ihan, kertsin taas tunnistan kuulleeni aiemmin! Kertosäe kuulostaa puolestaan Matti ja Teppo -tyyliseltä iskelmältä. Naisen vetämänä tämä voisi toimia ehkä paremmin, voisin kuitenkin kuvitella esimerkiksi isäni tykkäävän tästä biisistä! En yllättyisi, jos tämä olisi finaalissa, en itse kuitenkaan äänestäisi. 

18. Armenia: Srbuk - Walking Out. Asennemuija, vähän niin kuin mun lemppari Georgian Nina Sublatti vuodelta 2013! Tästäkin biisistä tykkään. Vittu mikä ääni, ja modulaatio <3 I'm walking out? Jatkoon!

19. Irlanti: Sarah McTernan - 22. Ihan rento biisi, ei hirveästi herätä ajatuksia muttei negatiivisiakaan fiiliksiä. Biisin nimi taitaa olla 22, haha. Kivasti pientä nostatusta lopussa, tykkään!

20. Moldova: Anna Obodescu - Stay. Vähän gagamainen ääni, ihan jees. Viisutyyliin dramaattinen biisi. Loppupuolella yleisö messiin taputuksilla, jaaaa modulaatio. Ehkä vähän persoonaton biisi, mutta ihan kiva. 

21. Sveitsi: Luca Hänni - She Got Me. Tää kuulostaa ihan Darinilta, oi niitä aikoja! Ihana menevä biisi, sopivan tarttuva. Tämänkin muistan kuulleeni aiemminkin, biisin nimi taitaa olla Dirty Dancing. Ihan kiva biisi, jatkoon.

22. Latvia: Carousel - That Night. Tämä kuulostaa ihan Amy Macdonaldilta! Chilli kantriviba, ehkä vähän yksitoikkoinen biisi, tuskin lavalla erottuu edukseen muiden joukosta. 

23. Romania: Ester Peony - On A Sunday. Introssa vähän old school rock-fiilistä, vaikka toki poppibiisiksi myöhemmin osoittautuukin. Hidas, seksikäs tempo, toisen säkeistön komppi vähän latistaa tunnelmaa. Tykkään kuitenkin! Kertosäkeen melodia on kiva. Tää on erilainen hyvällä tavalla, kyllä kiitos!

24. Tanska: Leonora - Love is Forever. Intro kuulostaa ihan joltain pyykinpesuainemainokselta? Okei tästä tulee muutenkin mieleen mun lempparivaippamainos, se oli niin söpö! Jaa söpö rakkausbiisi, love is forever and for everyone. Haha eikä, c-osa ranskaksi ja saksaksi, oisko joukossa ollut hollantiakin! Paljastaa aika hyvin, jos tää ei oo Belgian biisi, olen syvästi järkyttynyt. (Mitä helvettiä? Okei googlasin ja hollanniksi tulkitsemani kieli olikin tanskaa. Mutta silti, hämmentävä kieliyhdistelmä tanskalaiselle!)

25. Ruotsi: John Lundvik - Too Late for Love. Tää on söpö biisi, voisin kuvitella kuulevani ihan muuten vaan radiosta. Tää saattaa jopa pärjätäkin! Tarttuva ja kiva loppu, toimii.

26. Itävalta: Pænda - Limits. Taas yksi hiljainen biisi, ihan söpö ääni ja biisi. Taso selkeästi nousee, kun listaa mennään eteenpäin! Tokaan säkeistöön mennessä koko ajan korkealta falsetilla laulaminen alkaa vähän häiritä. Ihan söpö biisi, oisin ehkä kaivannut jotain lisää.

27. Kroatia: Roko - The Dream. Alkaa tosi nätisti ja rauhallisesti, mutta veikkaan että kohta tapahtuu jotain outoa ja villiä, Euroviisu-kokemus valmistaa sellaiseen. Kertsiin ihan tavallista nostatusta, olen tainnut tämänkin kuulla aikaisemmin. Okei, ehkä tämä jatkuu ihan samaan tyyliin. Toisessa säkeistössä vaihtuu taas kieli. Luulen bonganneeni sanan molitva, voisko tämä olla Serbia?


28. Malta: Michela - Chameleon. Tästä tulee mieleen se viime vuoden Kyproksen biisi, Fuego! Okei, kertsiin asti oli ihan jees, sitten tapahtui jotain tosi outoa. Ilman tuota yhtä kohtaa tämä voisi olla ihan kivakin biisi, nyt en oikein tiedä.

29. Liettua: Jurijus - Run with the Lions. Ihan kiva biisi, vaikkei tarjoakaan mitään uutta. Tarttuva ja nätti, jatkoon.

30. Venäjä: Sergei Lazarev - Scream. Tässä on vähän sellaista pohjoismaisen mystistä tunnelmaa, toinen viisudramaattinen biisi. Lopussa oli hyvää nostatusta, ja sitten se loppui, oisin kaivannut vielä vähän lisää! Ihan kiva kipale kuitenkin.

31. Albania: Jonida Maliqi - Ktheju tokës. Eksoottista käärmeenlumoojavibaa, Aladdin-tyyliä. Todella kiinnostaa nähdä, millainen esitys tämän ympärille on tehty. En vielä oikein osaa sanoa mitään.

32. Norja: KEiiNO - Spirit in the Sky. Kuulostaa ihan kivalta, houkutteleva miesääni. Ai siellä on joku tyttökin, ja poppibiitti, pisteet laski samantien. Kertosäkeen melodia muistuttaa vähän viime vuoden Suomen biisiä, Monstersia. Olen edennyt c-osaan, mitä tämä viidakkoääntely oikein on?

33. Alankomaat: Duncan Laurence - Arcade. Tosi iisi ja rauhallinen biisi, joka etenee hienosti. Ihan kiva stoorikin, mitä siitä sain irti. Tämä biisi oli kyllä ihan kiva!

34. Pohjois-Makedonia: Tamara Todevska - Proud. Tässä on samanlaista Bond-fiilistä kuin muutaman vuoden takaisessa voittajabiisissä Rise Like A Phoenixissä, samankaltainen tarinakin! Siis oikeasti, Rise Like A Phoenix 2.0. Muuten olisi ihan kiva biisi, tuo samankaltaisuus vaan häiritsee.

35. Azerbaidjan: Chingiz - Truth. Tässä vaiheessa on vaikea enää keksiä ainutlaatuista sanottavaa. Ihan kiva nykypoppibiisi, toimii, muttei mitään, joka erottaisi massasta. Saattaa pärjätä tai unohtua. 

36. Israel: Kobi Marimi - Home. Laulaja käyttää ääntään tosi erikoisesti kurkusta. Balladeja on tähän mennessä ollut niin monta, että tuskin monikaan pääsee finaaliin. Ei mitään pahaa sanottavaa, mutta ei jää mieleen.

37. Ranska: Bilal Hassani - Roi. Siis tämä olisi kiva biisi, mutta kaksikielisyys taas pilaa. Pelkästään ranskaksi tämä toimisi tosi kivasti (laulajan selkeää ranskaa on ihana kuunnella!), miksi vetää puolet englanniksi? 

38. Saksa: S!sters - Sister. Kiva biisi, kertsissä tosi kivat, toimivat stemmat. Toimii, vaikkei lemppariksi nousekaan.

39. Italia: Mahmood - Soldi. Onko tää italiaa? Ihan ok, ei kauheasti herätä ajatuksia. 

40. Espanja: Miki Núñez - La Venda. Tää on espanjaa! Ihanan menevä biisiä edellisten jälkeen. Tää saa tanssittamaan ja varmasti tarttuu mieleen, uskon että tämä voi pärjätäkin. Tokaan kertsiin mennessä todellakin laulaisin mukana, jos osaisin kieltä (okei laulan muutenkin). Tykkään!

41. Iso-Britannia: Michael Rice - Bigger Than Us. Ja takaisin balladeihin. It's bigger than us, bigger than you and me, näitä ajatuksia heitteli ilmoille jo Hannah Montana aikanaan. Näitä biisejä on tässä listassa ollut 13 tusinassa, ihan kiva mutta.

(42. Ukraina: MARUV - Siren Song. Tässä on sitä samaa I'm A Slave 4 U -vibaa, vaikka onkin aivan erilainen biisi kuin 13. Tämäkin on erilainen, mutta jotenkin ei onnistu vakuuttamaan. Ukraina vetäytyi sopimuserimielisyyksien vuoksi tämän vuoden kisasta Ukrainan oman esikarsinnan jälkeen, jossa Siren Song valittiin edustuskappaleeksi. Tätä kappaletta ei siis tämän vuoden viisuissa kuulla.)


Summa summarum: tältä vuodelta ei mikään biisi erottunut varsinaisesti edukseen, eikä mulle noussut ainakaan vielä kertaheitolla selkeää suosikkia. Ehkä tilanne muuttuu vielä semifinaalien myötä, kun pääsen näkemään kaikki esitykset telkkarista. Yleiskuvaksi jäi, että tänä vuonna on paljon balladeita, ja paljon monikielisiä biisejä. Omasta mielestäni taso on kenties hieman kovempaa toisessa semifinaalissa, mutta sehän olisi vain hyvä juttu Suomen kannalta, molemmista semifinaaleista kun valitaan muistaakseni 10 maata finaaliin.

Onko siellä muita viisufaneja yhtä innoissaan tänä iltana alkavasta viisuhuumasta? <3

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

6 kommenttia:

 1. Huhhuh että oot jaksanu kirjottaa kaikista biiseistä! :D Mä en tosiaan oo koskaan katsonut viisuja enkä tiedä Suomen biisiäkään, mut toivon että joku iloinen ja räväkkä esitys vie voiton! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha oli tässä kieltämättä vähän hommaa :D toivottavasti joku hyvä biisi voittaa! <3

   Poista
 2. Täällä toinen Euroviisu hullu! :D Nostan kyllä hattua sulle, koska oot jaksanut jokaisesta biisistä kertoa jotain! :) Mua harmittaa tosi paljon, että Ukrainaa ei tänä vuonna viisuissa nähdä, koska se ois ollu yks mun lemppareista :/ Tänä vuonna mun suosikki on Alankomaat! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kiitos :D Alankomaiden biisi oli kyllä ihan kiva (vaikken siitä enää mitään muistakaan), kiva kuulla taas tänään noi loput biisit ja nähdä esityksetkin!

   Poista
 3. Mä oon yleensä aloittanut viisuhuuman ajoissa, mutta tänä vuonna kuulin kappaleet vasta viisupäivinä. Mun suosikki ei edes päässyt jatkoon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni munkin suosikki putosi jatkosta, semifinaaleja seuratessa esimerkiksi Armenia ja Romania nousivat lemppareiksi, mutta niitä ei ikävä kyllä finaalissa nähdä. Nyt jäljellä olevista ainakin Alankomaat, Norja ja Espanja on kovia!

   Poista