torstai 4. heinäkuuta 2019

Tuunattu arkiruokalemppari

Vuosia mun vakkariruokaa oli kanakastike riisillä. Paistettuihin hunajamarinoituihin broilerinfilesuikaleisiin kastike creme fraichesta, currya ja mustapippuria, done. Ruokin itseni vuosien aikana niin usein tuolla kombolla, etten paljon muuta ehtinyt syödäkään. 

Aikaa myöten ruoka menetti hohtoaan. Kyllästyin yksitoikkoisuuteen, poltin kanat liian monta kertaa pohjaan tai käytin liikaa currya. Viime vuosien aikana olen myös puolivahingossa vähentänyt kanan ja punaisen lihan kulutustani, ja lisännyt kasvisten ja vesieläinten määrää. Jossain vaiheessa tajusin, että mä voisin tehdä tällekin lempparille saman muutoksen, päivittää sen tähän päivään ja mun nykyisiin ruokailutottumuksiin.

Kana vaihtui siis katkarapuihin ja soosi sai pari ylimääräistä maustetta, mutta pohja pysyi samana. Vanha ruoka heräsi ihan uudella tavalla henkiin, ja mä olen rakastunut. Katkaravut ovat muutenkin ihan superkätevä raaka-aine. Puolen kilon pussi pakastekatkiksia maksaa Lidlissä kympin verran, ja ruokin itseni sillä ehkä neljä, viisi kertaa. Näin mulla on aina katkarapuja pakkasessa odottamassa seuraavaa ateriakriisiä lähes käyttövalmiina. Jos jäiset ravut heittää suoraan pannulle, lähtee niistä tosi paljon nestettä. Mä olen todennut helpoksi keinoksi sulattaa rapuset muovipussissa tai rasiassa kuumassa vesihauteessa, jossa ne sulavat muun kokkailun ohessa ehkä 20-30 minuutissa. 


(nyt mun pitäisi seuraavaksi kirjoittaa teille resepti, sitä vähän vaan vaikeuttaa se, etten mitenkään enää tarkasti muista, mitä kaikkea laitoin sekaan juuri tuolla kuvauskerralla. oh well, kokeillaan silti.)

Katkarapukastike riisillä (kaikki määrät täysin summittaisia ja ruokkivat yhden henkilön kerran, ehkä kaksi.)

1-2dl pakastekatkarapuja
1 prk (n. 150g) creme fraichea
1 sitruuna
1 chili (tai kuivattuja chilihiutaleita)
kevätsipulia
valkosipulia
currya
mausteita oman maun mukaan, esim. suolaa ja pippuria

lisäksi basmati- tai jasmiiniriisiä sen verran mitä sitä syötkään

Jos katkarapusi ovat sulia, onneksi olkoon! Jos ei, kokeile aiemmin tekstissä ehdottamaani sulatustekniikkaa, ettei rapusistasi tule paiston yhteydessä täysin sitkeitä. Keitä riisit niin kuin pakkaus neuvoo, siihen mulla ei ole mitään erityisiä vinkkivitosia, jos et polta niitä pohjaan olet jo mestari! Pilko sipulin valkoinen osa, valkosipuli ja chili sekä raasta sitruunan kuori, kuullota öljyssä pannulla. Lisää sulaneet katkikset, creme fraiche, sitruunan mehu ja mausteet. Lautaselle riisiä ja kastiketta, jos olet oikein fancylla päällä, voit pilkkoa sipulinvarsia koristeeksi (ei ehkä kuitenkaan ihan noin paljon, mitä minä kuvissa, tuli nimittäin aika hallitseva maku :D). Nauti!


Tämä ruoka on vaan täydellistä, ja niin täynnä makua. Mä olen viime aikoina ihan täysin rakastunut tuoreeseen sitruunaan, joten tähänkin laitan sitä oikein urakalla. Se antaa upeaa raikkautta täyteläiseen kastikkeeseen. Ah, ehkä mä lopetan tämän ylistämisen tähän, ehkä te kokeilette ja huomaatte itse. Ja jos joskus oikeasti päädytte kokeilemaan näitä mun reseptejä, laittakaa ihmeessä viestiä tai kommenttia tai jotain, olisi mahtavaa kuulla, mitä te tykkäätte näistä mun kokkailuista!

Mikä on sun tämän hetken arkiruokalemppari?

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

2 kommenttia:

  1. Itsekkin teen broitsku kastikkeen melko samalla tavalla, ja on meillä todella tykätty. :)

    VastaaPoista