sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Jokainen pömppö on arvokas

Näin yhtenä päivänä Instagramissa kelan, joka todella puhutteli mua. Sen sanoma oli äärimmäisen tärkeä ja iski kohtaan, jota olen itsekin joskus voivotellut. Niinpä tahdoin tulla tänne jatkamaan keskustelua. Kelan on julkaissut @make_love_not_diets ja pääset katsomaan sen tästä linkistä.

Somessa tulee vastaan paljon erilaisten kehojen ylistystä ja kehopositiivisuutta, mikä itsessään on ihana asia. Mä esimerkiksi olen monesti puhunut omasta pömppövatsastani ja sen aiheuttamista epävarmuuden fiiliksistä. Monesti näissä somessa leviävissä julkaisuissa kuitenkin korostuu sama näkökulma, että kehon "erilaisuus", tässä tapauksessa se pömpöttävä maha, on jollain tavalla poikkeus tavallisesta, tilapäistä ja jonkin aiheuttamaa. Vatsan pömpötystä selitellään raskaudella (käynnissä olevalla tai taakse jääneellä), turvotuksella tai muuten epätoivottuna piirteenä, josta aktiivisesti yritetään päästä eroon, jotta päästään taas joskus kesäkuntoon. 

Missään näissä ei itsessään ole mitään vikaa tai väärää. Mutta jos tämä on ainoa tapa, jolla pömpöistä puhutaan, levitetään me mielikuvaa, että pömppö on epätoivottu tai ainakin ehdottoman tilapäinen ominaisuus.


Mun vatsa pömpöttää, ei raskauskilojen tai turvotuksen takia vaan ihan vaan koska. Joskus se pömpöttää vähän enemmän, joskus vähän vähemmän, aina kuitenkin jonkin verran.

Pyöreälle vatsalle ei tarvitse olla mitään selvitystä. Pömppöjä voi olla, vaikket olisikaan raskaana tai synnyttänyt, vaikket kärsisikään turvotuksesta tai suolisto- tai ruoansulatusongelmista tai yhtään mistään. Pömppö saattaa olla geneettinen tai ruoalla ja rakkaudella kasvatettu. Pömppö EI ole automaattinen merkki ylipainosta tai epäterveellisistä elämäntavoista, mulla on ollut pömppövatsa vaikka BMI:t näyttivät alipainoa. Pömpön ei tarvitse hävitä tai ilmaantua. Vatsa voi pömpöttää ihan ilman syytä ja koko ajan. Ja kaikista tärkeintä, sitä ei tarvitse koskaan pahoitella tai häpeillä. Ihan totta. Sun ei tarvitse KOSKAAN pyytää omaa kehoasi anteeksi. 


Se on ihan ok, jos joskus itse koet epävarmuutta omasta vartalostasi ja pömpöstäsi, niin tunnen minäkin. Kenenkään muun ei kumminkaan pitäisi aiheuttaa sulle noita tunteita. Kanna pömppöäsi siis ylpeydellä, selittelemättä ja häpeilemättä. Sun keho on sen ansainnut.


Lue myös:

2 kommenttia: