tiistai 18. toukokuuta 2021

Euroviisut 2021: Sokkoensireaktiot

Tällä viikolla koittaa vihdoin pitkän odotuksen jälkeen Euroviisut, ensimmäinen semifinaali nähdään jo tänä iltana! Ollaan töissä suunniteltu ja julkaistu jo vaikka mitä viisumeininkejä, mutta pakko niitä oli tuoda myös tänne blogin puolelle.

Kaksi vuotta sitten tein tämän saman postauksen, jossa kuuntelin kaikki kisakappaleet sokkona läpi ja kirjoitin tiiviisti mielipiteeni niistä. Ja samalla kaavalla mennään tälläkin kertaa!

Kuuntelin siis biisit sokkona, joten en kuunnellessa ja kirjoittaessa tiennyt biisin nimeä tai esittäjämaata. Osaan heitin enemmän tai vähemmän sivistyneitä arvauksia esimerkiksi kielen tai biisin tyylin perusteella, ja kun jälkikäteen lisäsin esittäjämaan ja biisin tiedot jokaisen biisin kohdalle, saatoin vielä kommentoida tältä kantilta.

1. Islanti: Daði og Gagnamagnið - 10 Years. Okei tämä spoilaantui mulla väkisin, kun laitoin soittolistaa Spotifysta pyörimään. Kyseessä on siis Islanti ja Daði og Gagnamagnið. Kyseinen esittäjähän oli viime vuoden ennakkosuosikki, ja ehdottomasti sama fiilis jatkuu tälläkin biisillä. Menevä ja toimiva, tykkään, tämä on hyvinkin mahdollisesti kärkikahinoissa! Hyvä biitti ja ihan mahtava instrumentaalisoolo. Uu mitkä taustakuorot! Ja on tämän laulajan ääni ja vaibikin aika suloinen. Hyvä!

2. Ruotsi: Tusse - Voices. Only Tearsdrops -vibat introssa melodian ja fiiliksen suhteen. Laulaja kuulostaa natiivilta englannin puhujalta (ARVASIN ETTÄ KUN NÄIN SANON, KYSEESSÄ ONKIN RUOTSALAINEN). Ja huh mikä autotune, onneksi sellaista ei kai viisulavalla hyödynnetä. Aika basic hitaampi poppiviisu, tuskin kymmenen minuutin päästä juuri mitään muistan. Ihan hyvä, mutta tylsä. Voin jo kuvitella tän maailmanparannuskoreografian.

3. San Marino: Senhit ft. Flo Rida - Adrenalina. Nonnin balkanilaista diskomeininkiä, Kreikkaa tai jotain sitä aluetta. Adrenaline! AI TÄÄ ON SE FLO RIDA -BIISI, vitsi kun en muista minkä maan kanssa hän oli lyöttäytynyt yhteen. Ihan toimiva biisi, vähän tulee jotkut JLo- tai Eleni Foureira -vibat. Erikoinen yhdistelmä viisuihin, en tiedä miten tähän on päädytty tai että miten viisuyleisö tämän ottaa vastaan. Ihan jees, mutta suhteellisen tylsä. 

4. Kypros: Elena Tsagrinou - El Diablo. El Diablo, tää on joku katkera eksä -biisi. Mystistä diskovibaa ja wannabe-räppiä. Kyllä tän tahdissa alkaa tanssimaan. Kertsi ja säkeistö eivät jotenkin ihan mätsää. 3, mukaansatempaavasta kertosäkeestä plussa, muuten melko heikko. Tämän kertosäe on muuten ensimmäisen kuuntelukerrankin jälkeen jäänyt soimaan päähän, siinä mielessä siis hyvinkin onnistunut.

5. Yhdistynyt kuningaskunta: James Newman - Embers. Ihana kesäbiisi! Kertsin nostatus oli heikko, taustalauluista tulee Disney-fiiliksiä. Laulajasta tykkään, tulee hyvä mieli. Jos lavaesitykseen ei kuulu kesäistä keltaista ja vihreää, oon vähän pettynyt. 

6. Sveitsi: Gjon's Tears - Tout l'Univers. Balladi ja synkistelyä. Ilmeisesti tää on ranskaa, laulaja ei vaan artikuloi pätkääkään ja muutenkin laulaa vähän turhan hissukasti. Mutta välillä tämä ei sitten kuulosta yhtään ranskalta. Tässä kappaleessa voisi olla potentiaalia, mutta kaikki on tehty vähän puoliteholla. Tämän esitys näkyy mun mielessä mustavalkoisena. Ei jatkoon.

7. Liettua: The Roop - Discoteque. Hmm, mystistä ja seksikästä. Turkin 2019 edustaja Serhat feat Vidal. Tässä on samaa mysteerifiilistä kuin joissain 2000-luvun alkupuolen kappaleissa. Dance alone? Kyllä tänkin tahdissa hytkyy, mutta ei kuitenkaan ole ihan mun kuppini teetä. 

8. Kreikka: Stefania - Last Dance. Näitä hämyisiä (melkein-)balladeita tuntuu olevan joka raossa. Tulihan tässäkin biitti mukaan, ja lisää tanssiteemaa. Eipä tämäkään mua erityisesti vakuuta.

9. Italia: Måneskin - Zitti E Buoni (minkä ihmeen takia italialaisesiintyjällä on ruotsalaismallinen nimi?). Tällä on sentään vahva alku, vanhaa kunnon rock'n'rollia. Odotin vahvaa naisääntä, joten italiaa laulava mies oli ehkä vähän pettymys. Plussaa kuitenkin omasta (kauniista) kielestä. Siis tämä on hyvä, ei mene perinteistä Euroviisu-kaavaa eikä yritä keksiä pyörää uudestaan, vaan turvautuu vanhaan kunnon rokkiin. Kunnon kitaraa ja rumpukomppia on ihana kuunnella, tykkään biisistä koko ajan enemmän. Tästä tulee hyvä mieli! En kuitenkaan osaa kuvitella tätä kappaletta yhtään viisuissa, ja lavashow varmaan pilaa tämän hehkutuksen. 

10. Latvia: Samanta Tina - The Moon Is Rising. No tämä sitten on outo. Laulajalla on iso ääni ja se halutaan näyttää. Mä en oikein tiedä mitä tästä sanoa. Tokassa säkeistössä fiilis vaihtuu ihan täysin. You got something to say say it to my face. Laulaja on selkeä bad ass bitch, mutta biisi on taas vähän heikomman puoleinen ja jopa hieman sekava. 

11. Malta: Destiny - Je Me Casse. Haha, ihan alusta tuli mieleen pappamericano. Tässä on sitten toisenlainen bad ass bitch, tästä tykkään enemmän, tässä on ihan aitoa asennetta ilman mitään ylimääräistä todistelua. Ja ilmeisesti superhyvä viesti! Kertsin jälkeinen droppi kyllä taas vähän latisti fiiliksen, tätä en viime vuosien musatrendeissä ole ymmärtänyt. Toimiva tarina ja aiheeseen sopiva toteutus, räppikohta on hyvä vaikka kuulostaa TOSI paljon Avril Lavignen ja Nicki Minajin Dumb Blondea (kai?? vai jotain toista biisiä). Onko biisin nimi nyt sit ranskaa? Naisvoimaa! 

12. Moldova: Natalia Gordienko - Sugar. Olen jo puolessa välissä biisiä enkä keksi mitään sanottavaa. Perusdiskopoppimeininki tosi geneerisellä kaavalla. Nääh. Nyt kuuntelin sanoja ja ilmeisesti jotain rakkauden ja kosketuksen perään kerjäämistä, tuplanääh. 

13. Irlanti: Lesley Roy - Maps. Tässäkin on ihanaa Disney-fiilistä! Toiveikasta seikkailua. Sanat tosin ovat suhteellisen epäomaperäiset, Saara Aallon Monstersiakin mukana. Tämä on ihan suoraan jostain uudemmasta Disney-tuotannosta. Tai miksei vähän vanhemmastakin, good old Hannah Montana. Erottuu juuri sopivalla tavalla joukosta, ei ole liian euroviisumainen. Tykkään! 

14. Australia: Montaigne - Technicolour.  Ihan hauska konsepti, joku tässä ei kuitenkaan aivan nappaa. Mistä tämä oikein kertoo, time to take off our clothes? Ei yhtään sovi fiilikseen. Tässä on paljon hyvää, paljon ei niin hyvää. Ainakin tämä osaa laulaa. Ja hei vihdoinkin me saatiin modulaatio, oliko eka tähän mennessä! Best. 

15. Belgia: Hooverphonic - The Wrong Place. Ensitahtien perusteella ei taas erotu joukosta millään tavalla. Ihan hyvä biisi, tykkään kyllä. En näe tälle kuitenkaan suurta menestystä. 

16. Bulgaria: Victoria - Growing Up Is Getting Old. Ihanat jouset. Ihana ääni. Odotan innolla, mihin suuntaan biisi etenee, alku lupaa mahdollisuuksia. Wau, miten isoja äänimaisemia, mutta silti niin simppeli kokonaisuus. Ihana biisi, jäi vähän vaisuksi. 

17. Romania: Roxen - Amnesia. Tämän laulutyyli ei taas muhun uppoa. Jälleen yksi tusinaviisu. Ihan jees, kyllä tätä kuuntelee. 

18. Israel: Eden Alene - Set Me Free. Miksi jokainen kappale alkaa samalla tavalla? Näillä ei kyllä voiteta, kun on niin monta samanlaista. Oli tämäkin hyvä ja kasvoi mukavasti. Loppua kohden oli oikein hyvä meininki. 

19. Kroatia: Albina - Tick-Tock. Ja taas. Tämä on kovin euroviisu. Tällainen underground-meininki ei mulle toimi. Ihan ok mutta ei. 

20. Azerbaijan: Efendi - Mata Hari. Eteläeurooppalainen asennemimmi, vaiko itä. Kleopatra! Kulunutta mutta mikäs siinä. Tämäkin on hyvin euroviisu, mutta ainakin tässä on menoa ja sitä asennetta. Olen tästä siinä mielessä onnellinen, koska ilman tällaisia biisejä ei ole Euroviisuja. Ja vähän helpottaa tätä iänikuista kaukokaipuuta. Ja ai vitsi mikä loppunostatus, ihan mahtava!

21. Ukraina: Go_A - Shum. Ja perään slaavimeininkiä. Tavallaan aina kyllä mielessäni annan lisäpisteitä heille, jotka lähtevät kieleen omalla kielellään, vaikka englanninkielistä kappaleista itsekin yleensä tykkään. Ihan hyvä folk-meno, omaan musiikkimakuun ei kuitenkaan ihan iske. 

22. Ranska: Barbara Pravi - Voilà. Ranskaa, ihanaa! Ranskaa, jota mä jopa ymmärrän. Kaunista ja jotenkin perinteisen ranskalaisen mystistä ja pahaenteistä. Tästä mä kyllä tykkään! 

23. Norja: TIX - Fallen Angel. Tämän väitän olevan natiivi englanninkielinen. Aika peruspoppia, ulospäin iloista mutta sisältä haikeaa ja surkeaa. Ja modulaatiota. Tämä on tällainen kunnon poikabändibiisi. 

24. Venäjä: Manizha - Russian Woman. Venäjää ja englantia, eipä näitä kaksikielisiä juuri vielä ollutkaan. No for me. 

25. Georgia: Tornike Kipiani - You. Vähän tylsä biisi. Tässä on vähän kaikenlaista, mutta kokonaisuus jää kovin vaisuksi. Tämä ei lähde oikein missään vaiheessa kunnolla käyntiin, koko ajan odottaa jotain enemmän. 

26. Puola: Rafal - The Ride. Taas mulla meni koko biisi mitään kirjoittamatta. Siinäpä meni. Ihan mukava kipale mutta suhteellisen mitäänsanomaton. 

27. Tanska: Fyr Og Flamme – Øve Os På Hinanden. Tämä on hauska! Onko tämä norjaa vai tanskaa? Tässä hytkyy ihan huomaamatta mukana, ihanaa iloista kasarimenoa. Tykkään tosi paljon! Tämän toivon menestyvän, vaikka ei mennäkään englannilla. Pohjoismaat muutenkin tosi harvoin laulavat omalla kielellä viisuissa, joten tämä on aivan ihana. Todellinen kesähitti. Loppu oli tosin vähän antiklimaattinen. Mutta silti, yes from me!

28. Slovenia: Ana Soklic - Amen. Sitten taas vähän synkistelyä. Hello 2.0. Ei kun tämähän onkin motivaatiota, onko tämä gospelia? Vautsi, jotenkin en osannut tätä odottaa. Tykkäsin. 

29. Portugali: The Black Mamba - Love Is On My Side. Aika suloinen käheä ääni. Tästä tulee vähän mieleen Alankomaiden vuoden 2013 Birds, ja Christina Aguileran Beautiful! Tässä on jotain todella klassista ja yksinkertaisuudessaan toimivaa. Tykkään tästä. 

30. Itävalta: Vincent Bueno - Amen. Ai lisää aamenta (SITÄPÄ JUURI). Ihan hyvä biisi, hyvät soundit ja sointukuviot ja harmoniat. Tässäkin on Beautiful-fiilistä melodiassa? Hyvä biisi, mutta ehkä vähän tylsä. 

31. Alankomaat: Jeangu Mocrooy - Birth Of A New Age. Onpa jännä ääni! Ja siisti taustakuoro. You know my broccoli, haha. Oispa. Tässä on myös jotain disneymäistä. Ihan toimiva hyvän fiiliksen biisi.

32. Pohjois-Makedonia: Vasil – Here I Stand. Tämä on alun perusteella sitten ihan muuten vaan musikaalibiisi. Okei tämä alkaa pikkuhiljaa menettää tehoaan. Ihan suloinen  mutta meh. Ainakin loppu oli vakuuttava. 

33. Viro: Uku Suviste – The Lucky One. Stoori ei ainakaan innosta tippaakaan, niin tylsät sanat. Better off alone joojoo. Epäomaperäisyydessään heikko. 

34. Albania: Anxhela Peristeri – Karma. Taas vähän tylsä slaavi(?)kappale. Ei jää mieleen, en oikein tykännyt. 

35. Tsekki: Benny Cristo – Omaga. Laulajan taidot ei ihan riitä tähän biisiin, vaikka toisaalta se onkin varmaan osa charmia. Ihan suloinen biisi, ihan hyvä fiilis. Mutta siihen se taitaa jäädäkin. Tulispa seuraavaksi taas joku bängeri. 

36. Espanja: Blas Cantó – Voy A Quedarme. Alku on hyvin Adele tai Christina Perri. Oi mitä espanjaa, kyllä kiitos! Tätä on ihana kuunnella, Marcos Serrano -fläsärit (tai miksei nyt ihan vaan Fran Perea). Tämä olikin oikein hyvä kappale, ja toki ihana espanja. 

37. Suomi: Blind Channel – Dark Side. Haha, aloin miettiä miten kuulosti tutulta biisi, mutta sieltähän tuli Suomi! Tämän biisin olen toki kuullut jo monta kertaa, joten ensireaktioista ei enää voi kuulla. Mutta voi vitsi kun tämä tuntuu niin hyvältä kaikkien näiden lässyttelybiisien läpi. Itsessään Dark Side ei mun lempibiisi kyllä ole. Mä olen kuitenkin henkeen ja vereen raskaan musiikin tyttö, joten tämä on juuri sitä, mitä viisuihin tarvitsenkin. Mitä enemmän tätä biisiä kuuntelee, sitä enemmän siitä tykkään. Toimiva, hyvät korvamatokoukut ja juuri sopivasti rokkia että tekee mieli lähteä vaikka moshaamaan. Ei Suomi tällä voita, mutta kovasti toivon meille finaalipaikkaa. Kun seuralaiset ovat mitä on, yllätyn todella jos sitä ei tule. 

38. Saksa: Jendrix – I Don't Feel Hate. Haha, nyt muuttui fiilis sitten ihan täysin! Tämä on oikein hauska, vaikka välillä toteutus tuntuukin vähän ontuvan. Tuo välikohta ei tunnu istuvan tähän pomppivaan tunnelmaan ollenkaan. Mutta vitsi, tämän biisin kanssa on ainakin uskallettu pitää hauskaa. Jotain tästä kuitenkin jää puuttumaan, tässä olisi potentiaalia niin paljon enempään. Vitsi mikä radiojuonto keskellä, tässä ainakin on käytetty luovuutta. 

Tässä näköjään on käynyt niin, että osallistujia on 39 mutta virallisella soittolistalla on vain 38 kappaletta. Tässä välissä siis selvitän edellisten kappaleiden maat, jonka jälkeen kuuntelen vielä puuttuvan 39. maan edustuskappaleen. 

...

Ilmeisesti Spotify-listalta on syystä tai toisesta tipahtanut Serbian edustusbiisi, kuunnellaan se vielä tähän loppuun.

39. Serbia: Hurricane – Loco Loco. Aika hauska, miten nämä huutavat omaa nimeään biisin alussa. Ihanaa tyttöbändienergiaa. Tämäkin on jälleen hyvin perinteinen Euroviisu-tanssibiisi. Hauska kappale. 

Olipas siinä taas musiikkia! Yleinen taso ei tänäkään vuonna vakuuta, mutta  moni näistä varmasti paranisi useammalla kuuntelulla. Mun suurimmat suosikit ovat Islanti, Tanska ja Suomi. Tarkoitus ei ole vetää yhtään kotiin päin, ja näissäkin tosiaan kaikissa enemmän tai vähemmän tiesin biisin esittäjämaan. Nämä ovat kuitenkin ehdottomasti menevimmät ja tarttuvimmat kappaleet tästä kasasta, ne jotka parhaiten hytkyttävät ja saavat pikku-Sannan mukaansa. 

Näiden lisäksi positiivisesti ovat jääneet mieleen Espanja, Ranska, Italia ja Bulgaria. Rahoittajamaat harvemmin menestyvät (ja tuskin tälläkään kertaa), mutta ainakin biisit toimivat vallan mainiosti. Tuttuun tapaan nuo kolme ensimmäistä myös laulavat omalla kielellään, he harvemmin turvautuvat yhtä herkästi englantiin kuin muut maat.

Ai että ai että, miten innoissani jo olen! Mulla on koko viikko aamuvuoroa, joten semifinaalit jäävät seuraavalle päivälle katsottavaksi. Melkein meinasi käydä finaalinkin suhteen samoin, jolloin olisin missannut kaiken jännityksen ja töissä sitten seuraavana päivänä spoilaantunut. Onnistuin kuitenkin lopulta saamaan sunnuntaiaamun vapaaksi, ja pystyn lauantai-iltana viisuilla ihan kaikessa rauhassa, bingoilla ja napostella. Väsään taas oman viisubingoni, jonka jaan teille sitten Insta-stoorien puolella. Pääsette sitten täyttelemään omiannekin!

Me muuten kirjoitettiin Iltalehteen arvostelut näistä kaikista kappaleista, annettiin arvosanat ja kruunattiin meidän oma voittaja! Pääset lukemaan jutun täältä, jos haluat jatkoa näille mun pohdinnoille (vähän ehkä siistimpiä versioita, hahhah!). 

Mikä näistä on sun lemppari?

Ensimmäinen semifinaali TV1:llä tänään klo 22.00. Toinen semifinaali torstaina samaan aikaan, ja finaali lauantaina!

Liity lukijaksi tästä!

2 kommenttia:

  1. Vitsit ihannaa, ehdin lukemaan tämän ennen finaalin alkua! Tosi hauska toteutus ja tosi hyvät perustelut! Mun lemppareita on (Suomen lisäksi) Kypros, Liettua ja Israel :) Muitakin hyviä joukkoon toki mahtuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana että tykkäsit! Ensi vuonna taas uusiksi 😍 Olen kyllä hyvin onnellinen tämän vuoden voittajasta 🎉

      Poista