tiistai 26. tammikuuta 2021

Etäopiskelun rutiinit

Viime syksyn (ja edelleen tämän kevään) toistuvin aihe oli sopeutuminen uuteen arkeen. Miten opiskelu on lähtenyt käyntiin poikkeusajan keskellä, entä miltä näyttää työt? Tänään ajattelinkin tehdä katsauksen siihen, miltä arki näyttää nykyään ja millaisia uusia rutiineja olen itselleni muodostanut.

Meillä siirryttiin yliopistolla maaliskuussa kokonaan etäopetukseen, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Viimeksi siis olen ollut fyysisesti läsnä luennolla helmikuussa. Tuntuu toisaalta ihan käsittämättömältä ajatukselta, etten ole ollut luokkasalissa melkein vuoteen. Toisaalta paluu takaisin "normaaliin" opetukseen tuntuu vielä kaukaisemmalta. Humanistinen tiedekunta on ilmoittanut järjestävänsä tämän kevään opetuksen etänä, ja ensi syksyn tilanne on käsittääkseni vielä auki.

Mun kaikki luennot toteutetaan siis Zoomin välityksellä. Alkusyksystä taisin kerran käydä yliopistolla syömässä ja kerran hakemassa lukuvuositarran opiskelijakorttiini. En siis ole käynyt yliopistolla fyysisesti kuukausiin. Viime keväänä mun opiskelu oli todella itsenäistä joka tapauksessa, kun työstin ainoastaan kandia, joten etäopiskelu ei juuri tuonut siihen muutosta. Nyt viime syksystä kuitenkin olen päässyt kokeilemaan ihan täysipäiväistä etäopiskeluarkea kotona neljän seinän sisällä.

Mulle etäopiskelu on tuntunut yllättävän luontevalta eikä mulle ole tässä neljän opiskelukuukauden aikana tullut missään vaiheessa suurta kaipuuta luentosaleihin ja vanhaan arkeen. Eniten etäily tuntuu ehkä siinä, että pitää oikeasti itse ruokkia itsensä kolme kertaa päivässä, itse keksiä mitä syö ja laittaa ruokaa. Nyt todella tajuaa, mikä helpotus puoli-ilmainen yliopistoruokailu olikaan. Toisaalta ei mua sekään haittaa, sillä kotona teen itselleni parempaa ruokaa! Myös alituinen kotoilu on toisinaan vähän ankeaa ja välillä kaipaa sitä, että oli syy poistua kotoa ja ehkä pukea muutakin kuin verkkarit. Viime kesän muutto isompaan asuntoon tuli kyllä ihan täydelliseen aikaan, etäarki vanhassa minikodissa olisi varmasti tuntunut paljon ankeammalta.

Joka tapauksessa etäopiskelu tuntuu sopivan mulle. Aamulla tietenkin on helppoa nukkua pitkään, käydä nopeasti tekemässä aamutoimet ja asettua koneen ääreen syömään aamupalaa samalla kun seuraa luentoa. Mun on muutenkin todella vaikea keskittyä kuuntelemaan ja seuraamaan luentoa vain paikallaan istuen, ja Zoom-luennoilla on helppo laittaa kamera ja mikrofoni pois ja puuhailla samalla muita juttuja ilman, että tarvitsee pelätä häiritsevänsä muita. Tavallisesti luentojen aikaan mulla onkin tapana syödä, siivota, meikata tai neuloa sukkaa - eikä kurssitovereideni tai opettajan tarvitse koskaan tietää! Monille etäluennoilla istuminen tuntuu kuitenkin todella raskaalta, ja monet opettajat ottavat tämän todella hyvin huomioon pitämällä esimerkiksi pieniä jaloittelubreikkejä kesken luennon. Luentoja mulla on tässä periodissa kuusi kappaletta neljänä päivänä viikossa, ja perjantait jäävät kokonaan itsenäiselle työlle tai jopa vapaa-ajalle!

Tämän lukuvuoden aikana olen myös tietoisesti pyrkinyt muodostamaan itselleni selkeät rutiinit ja päiväohjelmat, joita seurata. Nyt kun kulkemiseen ei kulu aikaa enkä enää vietä iltoja harrastustenkaan parissa, mulla on näennäisesti ennätysmäärät vapaa-aikaa. Samalla mulla on ihan älyttömän paljon tehtävää kursseja varten, jotka ilman kunnon suunnitelmaa tuntuvat pelottavalta, epämääräiseltä työtaakalta. 

Olen siis ottanut tavaksi joka viikko tehdä to do -listan, johon kirjaan kaikki koulutehtävät, jotka mun pitää viikon aikana tehdä. Merkitsen siis jokaisen luettavan artikkelin sivumäärineen ja kaikki muut hommat jokaiselta kurssilta, jotta pystyn kunnolla hahmottamaan kaiken enkä havahdu luentoa edeltävänä iltana siihen, että olisi pitänyt lukea tämä ja kirjoittaa tuo ja valmistella tämä, niin kuin ennen saattoi tapahtua. Lisäksi pyrin tuohon listaan hahmottelemaan, minä päivänä mun tulee tehdä mitäkin. 

Tuo to do -lista on auttanut mua ihan älyttömästi arjen hallinnassa ja stressin kanssa. Mä hahmotan, mitä mun pitää juuri tänään tehdä, mitkä ovat kiireellisiä ja mitkä voin hyvillä mielin jättää huomiselle tai loppuviikkoon. Lisäksi lista motivoi mua ihan hirveästi tekemään noita asioita ihan sen takia, että pääsen ruksailemaan lisää kohtia tehdyiksi! Olen myös suunnitellut listan ajoitukset niin, että pyrin jättämään viikonloput kokonaan vapaaksi, koska en silloin kuitenkaan saisi mitään aikaiseksi. Tässäkin olen onnistunut todella hyvin viime kuukaudet. Lista auttaa mua paremmin myös vapauttamaan illat rentoutumiselle, kun tiedän, missä kohtaa olen tehnyt yhdelle päivälle tarpeeksi.

Aloitin tämän to do -listojen tekemisen alkusyksystä, ja sillä on ollut todella suuri merkitys mun arjen hallinnassa. Mä kaipaan järjestystä ja visuaalista hahmotusta, ja to do -listan avulla mä näen yhdellä silmäyksellä toisaalta kaiken, mitä mun pitää tehdä, mutta toisaalta myös kaikki ne asiat, mitkä olen jo saanut suoritettua. Nykyään mä teenkin listoja ihan kaikkeen. Mulla on lista kevään deadlineista ja maisteriopintojen aikana käytävistä kursseista, teen nykyään aina suunnitelmallisen ja harkitun kauppalistan ruokaostoksille, ja tällä viikolla aloin tehdä myös erillisiä päiväkohtaisia to do -listoja! En tiedä, kuinka pitkäksi aikaa tämä tapa jää ylle, mutta on päivälistakin hauska lisä. Ainakin saa enemmän poisruksattavaa, kun päivälistaan voi merkitä esimerkiksi ruokailut, blogi- ja instajulkaisut ja suihkussa käynnit.

Töiden suhteen mulla on sen verran hyvä onni, että saan onneksi mennä toimistolle tekemään töitä. Vaikka opiskelu sujuukin hyvin kotona, kahdeksan tunnin työvuorot vaativat maisemanvaihdoksen, kaksi isoa näyttöä ja hiiren! Alkusyksystä olin töissä joka sunnuntai ja joka toinen lauantai, mikä kävi aika rankaksi tiiviin opiskeluarjen ja vapaa-ajan ylläpitämisen rinnalla. Loppuvuodesta pidin pari kuukautta vapaata töistä, ja nyt teen yleensä yhden vuoron melkein joka viikonloppu. Tämä tahti vaikuttaa nyt juuri sopivalle, ja ehdin välillä rauhassa hengähtää tekemättä liian suurta lovea tilin saldoon.

Tämä postaus nyt vähän venähti, mutta ainakin tuli käytyä suhteellisen kattavasti kaikki läpi! Tällä hetkellä mulla on kenties toimivampi arki kuin koskaan tietoisten pyrkimysten ja aikataulutuksen ansiosta. Joten vaikka harmittaakin, ettei kavereita tule nähtyä yliopistolla ja välillä ärsyttää, että ruokaa pitää laittaa ihan joka ikinen päivä, en mä juuri kaipaa varsinaiseen lähiopetukseen. Näiden olosuhteiden valossa nämä järjestelyt toimivat mulle just hyvin.

Opiskeletko tai työskenteletkö sä tällä hetkellä etänä? Miltä sun arki näyttää? Ja hei, kiinnostaisiko teitä joskus vaikka my day -tyylinen postaus mun tyypillisestä etäopiskelupäivästä vai onko ne jo ihan last season?

Ihanaa viikkoa just sulle ♥️

Liity lukijaksi tästä!

11 kommenttia:

 1. To do -lista on täälläkin todettu tosi toimivaksi ratkaisuksi! Auttaa heti hahmottamaan paljon paremmin tehtävien sekä työn määrää. My day -tyylinen postaus ois tosi kiva, niitä näkee harmillisesti nykyään todella harvoin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis vitsi jos olisin jo aiemmin tajunnut alkaa väsäämään noita listoja, olisin säästynyt niin paljolta stressiltä! Ja hei kiva jos kiinnostaisi, yritetään pistää korvan taakse ♡

   Poista
 2. Täällä ilmoittautuu yksi etäilijä. Olen ensimmäisen vuoden insinööriopiskelija ja ehdin olla kuukauden lähiopetuksessa, kunnes se vaihtui etäopetukseen. Täytyy kyllä sanoa, että olen pitänyt tästä paljon! Säästyy aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse poistua kotoa, ja luennoilla on "oma rauha". Rutiinit ovat muodostuneet mulle aika vaivattomasti ja salaa hieman jopa toivon, että tämä etäily jatkuisi tai ainakin jäisi yhdeksi vaihtoehdoksi opiskella. Toki olisi kiva nähdä opiskelutovereita livenäkin, mutta en koe oloani yksinäiseksi. Valitettavasti kaikille tämä ei sovi ja ajat ovat raskaat, joten toivotan kaikille tsemppiä ja voimia tähän poikkeukselliseen aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä paha tilanne, jos heti opintojen alussa joutuu tällaisen poikkeustilanteen keskelle. Onneksi sulla on kuitenkin ollut hyvä kokemus! Mutta muuten kyllä allekirjoitan sun kokemukset täysin, etäily on monella tapaa niin paljon rennompaa ja vaivattomampaa :)

   Poista
 3. My Day -postaukselle KYLLÄ! Ne on aina mielenkiintosia :3
  Itse käyn töissä ja valitettavasti (joillekin ei valitettavasti kun asiasta olen puhunut muutaman kanssa) en pysty etänä työskentelemään. Kauppaa ei valitettavasti voi pitää auki kotoa käsin. Itse en ole asialle antanut kauheasti tilaa ajatuksissa, mutta pandemian myötä olen kyllä alkanut miettimään, että kyllä se olisi kiva työskenellä kotoa käsin. Kaipa ajatus johtuu siitä kun olen muutaman vuoden asiakaspalvelussa työskennellyt, ken tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiakaspalvelutyö on tässä tilanteessa paha, kun ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla jatkuvassa kontaktissa ihmisten kanssa. Mulla onneksi lähikontakteja ei juuri synny, vaikka toimistolla töissä käynkin!

   Ihana kuulla, että my day kiinnostaisi!

   Poista
 4. To do lista on kyllä paras tapa mullekin hallita viikon ja joskus jopa päiväkohtainen ohjelma! Itse toisinan sorrun siihen, että teen niistä to do listoista liian hienoja ja visuaalisisa, jolloin sekin on yks prosessinsa toteuttaa xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mä rakastan to do -listojen (ja kaikkien muiden listojen ja muistiinpanojen) koristelua ja taiteilua, samalla pystyy myös luentoihin keskittymään paremmin, kun samanaikaisesti piirtelee itsekseen. <3

   Poista
 5. Mä sekä opiskelen että työskentelen tällä hetkellä etänä. Etäily on toisaalta ihan ok ja saan hommia tehtyä, mutta toisaalta varsinkin viime aikoina olen kaivannut paljon "vanhaa arkea". Ruutuaikaa kertyy hirveän paljon kun opiskelut, työt ja harrastukset tapahtuvat tietokoneen välityksellä, ja päivät tuntuvat toisinaan aika yksitoikkoisilta 😅 Kaipaan myös arkiliikuntaa, jota tuli iisisti yliopistolle kävellessä.

  VastaaPoista
 6. Ja edellisestä kommentista unohtui, että my day olisi tosi kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ruutuaika räjähtää nykyään pakosta ihan käsiin, se on ehkä tämän kaiken suurin haaste. Ja jep, edes se pieni arkiliikunta on jäänyt kokonaan pois (vaikkei mulla sitä ennenkään juuri ollut).

   Ihana kuulla, että my day kiinnostelisi, laitetaan toteutukseen! <3

   Poista