perjantai 10. huhtikuuta 2015

Voi menkat!

Jos luulit otsikon olevan joku hulvaton sanaleikki jota et vain tajunnut, luulit väärin. Sain idean tähän postaukseen alkuvuodesta, ja joka kuu - sattuneesta syystä - postausidea nousi palasi taas mieleen. Keskiviikkoaamuna heräsin ennen viittä velloviin vatsakramppeihin, enkä lääkkeestä ja ainoasta pakastimesta löytyneestä edes puoliksi kelvollisesta apukeinosta, jota vahvasti epäilen nyt jo pilaantuneeksi purjoksi, saanut unta puoleentoista tuntiin. Noina yön pimeinä ja epätoivoisina tunteina päätin, että tällä kuunkierrolla sen toteutan. Joten tytöt ja pojat, tässä tulee: totuus menkoista. Menkat, kuukautiset, bloody hell, kuten minä mieluiten viittaan. Lukekaa, jos uskallatte.

Kun vajaa kaksi vuotta sitten olimme Alen kanssa siinä kiusallisessa mutta omalla tavallaan niin ihanassa vaiheessa ennen seurustelua, sanoi hän haluavansa tietää musta kaiken. Sanoin kertovani kaiken, kunhan hän ensin kysyisi jotain. Läpällä hän heitti, että voisin kertoa vaikka menkoistani. Ja minähän kerroin. Kerroin, että olin 10-vuotias niiden alkaessa. Että olin aivan kauhistunut, ja noloissani, koska olin vielä niin nuori. Alussa kerroin äidille aina tunnollisesti, kun bloody hell iski, kunnes jossain vaiheessa tajusin, ettei mun oikeasti tarvitse. Kauhistuttaa muuten aina välillä ajatella, että oon tätäkin kestänyt melkein seitsemän vuotta, ja ties kuinka monta vielä edessä :D!

Usein kuukautisiin ja "menkkaisiin tyttöihin", "menkkap***uihin" (yritän pitää blogin kielen siistinä, plus vihaan tota sanaa!) liitetään mielialavaihteluita ja muutoksia käyttäytymisessä, eivätkä nämä täysin perättömiä väitteitä olekaan. Kaverini ovat kuvailleet menkka-aika-ajatuksiaan (what an yhdyssana btw) muun muassa siten, että tekee mieli tappaa jokainen vastaantulija ja seuraavassa hetkessä onkin taas hyvät fiilikset. Kuukautistensa aikana nainen uskoo jokaisen vihaavan häntä, loukkaavan häntä, kaikki stressaa eikä mikään innosta. Kunnes ollaan puoli minuuttia myöhemmin taas toisessa ääripäässä. Nainen kärsii kuukautisista yhteensä noin 450 kertaa,  3 500 päivän ajan elämänsä aikana. Siihen mahtuu paaaaljon mielialavaihteluja.


Mä en ole itsessäni huomannut koskaan suurempia menkkojen aiheuttamia mielialavaihteluja tai muita henkisiä ongelmia (nimenomaan en ole huomannut, saa tulla huomauttamaan jos joku muu huomaa!), vaan mun vaivat ovat lähinnä fyysisiä. Ensimmäiset vuodet menivät ihan easysti, ilman mitään ongelmia. En muista kuinka vanha olin, ehkä yläasteelle siirtymässä, kun kerran mökillä ollessamme mulla alkoi (yllätysyllätys) kuukautiset. Ja yhtäkkiä alkoi perkele sattua! Oli jatkuva vessahätä, mutta se vessassa käynti ei auttanut, no, paskaakaan. Vatsaan sattui, paikoissa tuntui järjetöntä painetta. Suurimmaksi osaksi kipu ei kuitenkaan ollut varsinaisesti kipua, vaan ehkä jopa pahempaa. Semmoinen vellova, mahdollisimman epämukava tunne, johon ei auta ei niin mikään. Et tiedä, mihin oikeastaan sattuu, ja ainoa tapa selvitä on yrittää löytää mahdollisimman kivuton asento. Spoiler alert: sellaista ei oikeasti ole. 

Ja sellaisena se on jatkunut. Ei joka kuu, mutta usein. Pahimpina kertoina olen majoittunut sikiöasennossa vessaan tyynyn kanssa, kun tavaraa tulee jokaisesta mahdollisesta aukosta, joka paikkaan sattuu ja oma sänky on niin kaukana, ettei voimat riitä enää ylösnousemiseen. Kiusallisimpia ovat olleet ne kerrat, kun olen ollut iskän luona, iskästä ei nimittäin hirveästi apua tai tukea näihin tilanteisiin ole. 

Jossain vaiheessa kouluterveydenhoitaja ehdotti mun ottavan Buranaa aina menkkojen aikaan, ja myöhemmin sain koululääkäriltä reseptilääkkeen. Yksi mun kaveri käyttää samaa lääkettä, joka oli mun monien koulupäivien pelastus, kun sain häneltä lainata. Saatiin tosin kerran pitkiä katseita terveystiedonopettajaltamme, kun jakelimme tunnilla toisillemme epäilyttävän näköisiä sinisiä pillereitä. Hehe. Nykyään otan yhden lääkkeen heti, kun huomaan vuodon alkaneen, ja tarvittaessa toisen tai kolmannenkin myöhemmin. Ja se on onneksi auttanut. Yleensä.

Mulla on aina kuukautisten ensimmäinen päivä ollut pahin. Järjettömät kivut, jossain vaiheessa onnistun nukahtamaan, ja herätessäni kaikki on hyvin. Muutama kuukausi sitten, juuri silloin kun sain tähän postaukseen idean, kusipää Luontoäiti päättikin vähän keljuilla mun kanssa. Oli menkkojeni toinen päivä, ja olin Alen kanssa Itiksessä. Mun mahaan sattui ja pitkään kauppakeskuksessa pyöriminen alkoi jo tuntua. En aamulla ollut ottanut lääkettä, koska en mä sitä koskaan toisena päivänä enää tarvinnut. Jossain vaiheessa sanoin Alelle, että mun pitää lähteä kotiin, oli nälkä ja vessahätä. Metrossa mua alkoi heikottaa yhä enemmän ja enemmän. Parinsadan metrin kävely kotiin oli yhtä tuskaa. Muutaman kerran suorastaan lyhistyin maahan kontalleni, kun sattui ja heikotti liikaa kävelläkseni tai edes seistäkseni. Normaali kolmen minuutin matka venyi ehkä kymmeneen. Itketti, halusin vain sänkyyn makaamaan, mutta en oikeasti tiennyt, miten saisin itseni sinne raahattua. Soitin Alelle, valitin, stressasin, valitin, itkin, valitin vähän lisää. Pääsin sisälle, pääsin hissiin. Istuin rappukäytävässä oveni takana yksinkertaisesti siitä syystä, etten jaksanut kaivaa avaintani laukusta ja nousta seisomaan avatakseni ovea. Hauskaa, eikö? (ei tästä postauksesta oikeasti näin synkkää pitänyt tulla, mutta halusinpa jakaa tämänkin tarinan:))


Jossain elokuvassa tai TV-ohjelmassa, en nyt millään muista missä, joku fiksu nainen totesi, että mitä helvetin järkeä on vuotaa ja kärsiä kerran kuukaudessa siitä yksinkertaisesta syystä, että siittiöt eivät ole päässeet tekemään pesää, miksemme voisi saada vain jotain kuukausittaista signaalia että hei, et ole saamassa vauvoja, jatka eläämäsi onnellisena taas seuraava kuukausi. Siis voitteko kuvitella, keskivertonainen käyttää elämänsä aikana lähes 11,4 tuhatta tamponia. Säästetään luontoa ja rahaa ja sen sellaista, niinhän sen piti mennä?

Voi tästä voisi keksiä vielä vaikka kuinka paljon sanottavaa, mutta ehkä mä nyt jätän tämän tähän, ja heitän pallon teille. Olkaa hyvät, jakakaa tuntojanne alas kommenttiboksiin, kokemuksia, mielipiteitä, mitä vaan. Shall the menstruation revolution begin!

28 kommenttia:

 1. haha hyvä postaus :-D itekki oon useempaan otteeseen oksentanu menkkojen takia keittiön lavuaariin ku oon yrittäny saada särkylääkettä ja muistan senki ku kerran koulussa makasin vessassa lattialla kipua itkien, järjen rajamailla, reilu puol tuntia ... että mitäs pienistä :-D mielialan vaihteluita ei kyllä mulla ole, kipuja senki eestä sitte ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat olla mun sielunsisko tai jotain, kaikki mielialanvaihtelut tuntuu musta ihan vieraalta, äärimmäinen voimattomuus ja järjettömät kivut ymsyms vähän liiankin tuttua :D

   Poista
 2. Mun oli vaan pakko tulla kommentoimaan! Mulla on ihan sama juttu (joka kuukautiskierrolla ei ole kuitenkaan lähes yhtä paha). Ekana päivänä tuntuu siltä kuin jona yrittäis repii mun sisuskalut irti, mutta muina päivinä ei mitään. Joka kuukausi kyllä on enemmän tai vähemmän kramppeja, joka toinen kuukausi on pahin. Niin paha olo ettei tiedä mitä tekisi että täytyy majoittua vessaan kahdeksi tunniksi kun ei tiedä mistä päästä tavaraa tulee. Sitten on vielä sen särkylääkkeen kanssa. Oon alkanu just ottaa heti kun alkaa varmuuden vuoks, mutta välillä tehoamista saa odottaa kaks tuntia, kun on pahimmat krampit. Mulla alkaa itseasiassa joko yöllä/aamulla tai illalla, ei yleensä koulussa (onneks). Mielialanvaihteluita mulla ei oo niinkään kuukautisten aikana, pari päivää ennen saatan olla hieman ärtynyt. Mut joo olis kiva jos sais jonkun vähemmän epämukavan signaalin joka kuukausi, kuin tämä. Hahaa, tästä tuli aikamoinen avautuminen enkä tiedä mitä sä tällä informaatiolla teet, mut I'm here with you sis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiku ihanaa, että tulee avautumisia, pitkät kommentit ja tarinoinnit ovat parhaita!
   Mulla toi mun nykynen lääke toimii yleensä aika hyvin, mutta siinä on se, että oon huomannut ettei se toimi kunnolla tyhjään mahaan otettuna. Mun menkat alkaa yleensä yöllä tai aamulla, joten... Ja usein mulla alkaa kivut jo ehkä parikymmentä minuuttia, jopa tuntia ennen kuin vuotoa alkaa tulemaan ulos, siinä tilanteessa on vähän ikävä alkaa varautumaan, jos ei menkat alakaan, lääkkeetkin kuitenkin maksaa.

   Poista
 3. Ite oon huomannu että oviksen aikaan ja pari päivää ennen menkkoja, sekä menkkojen aikana kaikki ärsyttää ja tekis mieli tappaa jokainen eikä juurikaan mikään kiinnosta. Kipuja ei niinkään ole mutta ei tuokaan hirven mukavaa oo :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu no paha tässä nyt valita kahdesta pahasta pienempi, tuskin kukaan kumpaakaan mielellään ottaa!

   Poista
 4. Olipa jotenkin hauska postaus :D Mulla oli joskus teininä kun noi alkoi aivan järkyttäviä vatsakipuja muutaman vuoden, eikä ollut toivoakaan että kouluun olisi menkkapäivinä voinut mennä.. Aloin sitten syömään pillereitä ja ne auttoi kipuun vaihtelevasti mut mikä parasta lyhensi menkkoja vaan kahteen päivään! Lopulta en enää hyötynyt pillereistä niin paljoa ja vaihdoin renkaaseen, mikä on pitänyt suurimmat kivut poissa. Nykyään oon kyllä tosi itkuherkkä ennen menkkoja ja niiden alussa muttei onneksi sen vakavempaa :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu mullekin terveydenhoitaja aikoinaan ehdotti e-pillereitä, mutta noi nykyiset ovat toimineet sen verran hyvin, ettei niille ole ollut tarvetta :)

   Poista
 5. Asiallista että tästäkin puhutaan suoraan :D ite oon onneks säästyny kaikilta pahimmilta kivuilta ja ongelmilta, mikä on ihan kiva ottaen huomioon, että ajankohtaa menkat ei osaa valita. Yleensä jokaiselle ulkomaanmatkalle pitää tunkea mukaan :D oli pakko alkaa myös laskea tota tamponien määrää, omalla kulutuksellani ja epäilyksellä että itelläki vois menkat loppua joskus vähän päälle 40v kuten äitilläkin, saan vaan jtn noin 5000😀 :D tai sitten en osaa laskee, tai okei jätin laskuista myös kun aina pari vikaa päivää menee vaan siteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ton löysin netistä, sen mukaan 70% kuukautisikäisistä (?) naisista käyttää tamponia, se mun on kyllä vähän vaikea uskoa :D mutta jos menkat kestää vaikka 35 vuotta, 12 menkat vuodessa, jos menkat kestää kuusi päivää ja vaihdat tamponin kahdesti päivässä, siitä tulee... juu mäkin sain 5040 O.o joo en tiedä, mistä tuo on keksitty. Ehkä joku vaihtaa tamponin neljästi päivässä! :)

   Poista
  2. Itselläni kestää 8pvä, vuoden aikana noin 15 menkat ja ekoina pvänä vaihdan 4krt päivässä....

   Poista
  3. Oh no...:D toivottavasti helpottaa jossain vaiheessa!

   Poista
 6. Tällasen kirjotukseen harvemmin törmää. Asiaan, itsellä kivut yltyy menkkojen aikaan ihan hirveiksi, et voi olla ylhäällä kauan, kun alaselkä kipeytyy niin ettei sitä kärsi edes ajatella, mieliala heittelee jo ihan sairauden takia, mutta voin myöntää olevani täysin natsi menkkojen aikaan tai sitte se toinen ääripää. Sharksweek, ei luojan kiitos kestä viikkoa vaan normaalisti itsellä sen 3 päivää. Stressi on ihan sietämätön välillä kaiken tuon lisäksi. Kyllä on miehet päässy helpolla, ei voi muuta sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienenä aina ajattelin että onneksi oon tyttö, pääsee niin helpolla kun ei tarvitse ajaa partaa. Enpä ajattele noin enää! :D Voi meitä kärsiviä <3

   Poista
 7. Tuo on inhottavaa, ku on menkat. ittelläniki on tullut myös yöllä semmoinen vatsakramppi juttu ja en pystynyt 2h nukkuu, koitin siis kaikki asentoja. edelleen vaa sattu. ja se oli ihan kamalaa. siis otin särkylääkken jokka pikkuisen helpotti mutta ei vienyt kipuja:/ nukahdin kuiteski onneks. Sit sain mun kaverilt kerran yht menkkakipu lääkettä ja se autto. Ja viimeks ku kävin lääkärissä ja kerroin sille lääkärille et ne on ainoot menkkakipu lääkkeet jotka auttaa että haluisin ne ja sit se oli et juu no laitan resepti ja laitto ihan eri nimisen ja mis oli vähemmän sitä kipulääkettä. ja ny oon joutunu itkee ja kärsii niistä. sen lääkärin takii. inhottaa ku pitää erikseen mennä lääkärille. Kyllä ne on e pillereit. yrittänyt tyrkyttää. Mut eipää oo paljoa kiinnostanu ottaa ku ei oo sopinu ja yhestä olin saada jonku veri jutun ja melkeen olin joutua sairaalaan ja se ei ollut kiva . ja en muistais niit . kyllä ajattelin mennä lääkäriin valittaa asiasta. Koska en haluu kärsii ja haluun turvallisemman tavan hoitaa asiaa. Ihmettelen miks naisen pitää yli päätään nii paljon kärsiä. Se on totta se kipu on pahempi ku normaali kipu ois se kipu mis tahansa. kukaan jätkä ei oo voinu kokee vastaavaa. vaik oiski ollu jalkakipu seki tuntuu lievemmältä. mun mielest tää on luonnollinen asia joten tästä saa valittaa nii paljon ku haluu tai kertoo. terv. Julia P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juliii :D aika kakkaa tommonen, mut sit pitää käydä vaan niin monella eri lääkärillä kunnes saat asias hoidettua! Terveydellä ei pidä leikkiä :(

   Poista
 8. Mun teki mieli tulla kertomaan, että kuukuppi muutti mun elämän! Niitä ei tarvitse kuin muutaman elämän aikana. ;D ja se on paljon ihanampi kuin tamponi. Halusin mainita siitä, kun kuulosti ettet ole tullut ajatelleeksi sen kokeilua.

  Mutta hieno postaus! Tällaisista on hyvä puhua. Nuo kivut ovat kyllä ihan typeriä, nimimerkillä kokemusta todellakin on. :( voin niihin suositella kuumavesipulloa, se on ihana ja tuntuu ainakin mua auttavan tehokkaasti! Otan kyllä silti kauheasti särkylääkettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa mä en käytä tamponia ollenkaan, vaan side on se mun juttu! Pitäisi kyllä tollanen kuumavesipullo hankkia...:)

   Poista
 9. Tamponien pitäisi mun mielestä olla ilmasia tai vähintäänkin huomattavasti halvempia. Ottaen huomioon, että jos on runsaat menkat ja ostaa joltain merkiltä jonkun super-imukykyisen paketin, siihen pakettiin voi kaupasta riippuen upota rahaa 5e tai enemmän. Köyhällä opiskelijalla tämä on tuskaa. Etenkin kun pitää (tottakai) ostaa lisäksi kallista suklaata helpottamaan oloa.
  Jokatapauksessa julkisissa vessoissa voisi vaikka olla automaatit ilmaisille tai vaikka 10snt hintaisille tamponeille (ehkä hiukan heikkolaatuisempia, kuten yleensä julkisten vessojen paperikin) ja kaupoissa hinnat saisivat olla n. 0,5-1€ paikkeilla. Menkööt vaikka kelalta, sillä ei se ole mikään naisten valinta onko menkkoja vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepjep! Mutta toisaalta sehän on yrityksille varma tapa tienata, kun ei ilmankaan voi elää. Onneksi siteitä yms varmaan saa ilmaiseksi esim. kouluterveydenhoitajalta, terveyskeskuksista, tyttöjen talolta yms., ei niitä kaikki kuitenkaan tajua/pysty hyödyntää.

   Poista
 10. En yleensä kyllä kommentoi yhtään mitääm, mutta nyt on pakko yhtyä samaan! :D Sen on kans kumma, kun miesten/poikien on aina pakko kysyä sulta: ''Onko sulla menkat ku oot noi äkänen?'' Ei pitäisi naisen äkäisyydestä päätellä, että on menkat! Kyllä meillä ilman niitäkin voi olla paha päivä. Mulla on kipujen kanssa, että vasta menkkojen lopussa tulee kivut, olen ihmetelly sitä paljon!:D Ja se kivun määrä riippuu kuinka runsaat ne on ollu. Mutta tosi hyvä postaus, bongasin tän vaan jostai ja rupesin mielenkiinnolla lukemaan. Harva kirjottaa tälläsestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) ja jepjep, mua on aina ärsyttäny kaikki tollaset menkkavihjaukset, jos nainen on huonolla tuulella :P

   Poista
 11. Ootko kokeillut lämpöä noihin kipuihin? Just vaikka sitä kuumavesipulloa tai lämmintä kauratyynyä. Suosittelen kokeilemaan, mulla ainakin helpottaa oloa ja vie paineentunnetta ja kramppeja pois! Loistava postaus, hyvä että näistäkin uskalletaan puhua ääneen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole, kun meillä ei sellaisia ole. Pitäisi kyllä sellainen hankkia, oon niin paljon hyvää siitä kuullut :) ja kiitos!

   Poista
 12. Aika horror story, täytyy sanoa D: Mulla on aina ollut melko kivuttomat menkat (tai sitten mulla on vain korkea kipukynnys), ja krampit huomaan vain epämukavana olona. Mutta mun kuukautiseni olivat aina ihan käsittämättömän runsaat - niiden kanssa eläminen ennen kuukupin hankkimista oli ihan helvetillistä. Myös E-pillerit auttoivat, kun tekivät kierrosta ennalta-arvattavamman ja tasoittivat "tulvapäiviä" koko viikon pituudelle.

  Ennen kuukupin käyttöä mun oli pakko käyttää tamppooneja, jotta pärjäisin kuukautisten ajan. Siis sellaisia extraimukykyisiä, koska toisinaan verta tuntui olevan joka puolella. Kuitenkin tamppoonien käyttö johti mulla jatkuvaan virtsaputkitulehduskierteeseen. Oli kuivat paikat tamppoonien jäljiltä, joten kaikki bakteerit pääsivät mellastamaan. Virtsaputkentulehdus on kyllä sellainen asia, jota en toivo edes pahimmalle viholliselleni - se jos jokin lamauttaa! Eikä vaivasta halua päästä eroon. Onneksi itselläni varovaisuus ja kuukupin käyttö auttoivat ja enää en kärsi vaivoista kuukausittain :)

  Oletko harkinnut ehkäisypillerien käyttöä? Olen kuullut monelta ystävältäni, että niiden käyttö helpottaa joillakin lääkevalmistajilla myös menkkakipuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kivuttomat menkat kuulostaa kyllä niin utopistiselta ajatukselta :D Mä olen syönyt tuota samaa menkkalääkettä nyt jo useamman vuoden ja se kyllä auttaa ja jonkin verran jopa hillitsee sitä vuotoa. Se vaan ei toimi, jos sen ottaa tyhjään mahaan, eikä enää siinä vaiheessa kun kivut iskevät päälle, vaan se pitää ottaa heti kun menkat alkaa ennen pahempia fyysisiä oireita. Siinä on vaan se juttu, että inhottavan usein mun menkat alkaa yöllä tai aikaisin aamulla, ja on tosi vittumaista (no pun intended) nousta ylös syömään jotain hapankorppua, että saa lääkkeen otettua. E-pillerit olisivatkin olleet seuraava vaihtoehto, jos tämä ei olisi mua auttanut!

   Virtsatietulehdus on kyllä toinen perkele, mulla on onneksi ollut vain kerran mutta sekin oli oikein inhottava, kun osui mun synttäriviikolle ja kun viikon kärvisteltyäni (ekstrapaksu side housuissa jos sattuu lirahtamaan) sain vihdoin lääkkeet, niin nekään eivät toimineet vaan nostivat mulle kuumeen. Päivystyksessä vielä valittivat mulle kuudelta aamulla, kun odottelin virtsatestin tuloksia, että tää ei oo nukkumapaikka :D

   Poista
 13. Mulla on tän lyhyen elämäni aikana ollut vaan kerran sellaset niin pahat menkkakivut, että on särkylääkettä pitänyt ottaa, mutta sellasia on kuitenkin ollu, että sattuu, muttei niin paljoa, että pitäisi ottaa särkylääkettä. Joskus on kanssa aika kivuttomia. Mulla tosiaan alko 9-vuotiaana, ja en sillon edes tajunnu mitkä ne oli. :D

  https://jabuvaan.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kuulostaa helpolta :D joo mäkin olin ihan hämmentyny kun ekan kerran alko, pyyhin ja pyyhin mutta sitä tuli vaan 😂

   Poista