sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Vuosikatsaus 2020

 Aiemmin ilmestynyt jo vuoden 2020 parhaat ja luetuimmat postaukset sekä Instagram-katsaus 2020.

TAMMIKUU

Vuosi 2020 alkoi rennosti kotona hengaillen. Kävin kaverin kanssa ensimmäistä kertaa kurkkaamassa Triplan kauppakeskuksen ja nautin upeasta talviauringosta! Täyttä lomaa joululoma ei kuitenkaan ollut, kun yhden oppimispäiväkirjan deadline oli vielä tammikuussa. Ennen opintojen alkua ehdin ihan rauhassa lomailla onneksi muutaman päivän, jolloin nappasin junan ja vietin viikonlopun Tampereella ystävän luona. Kierreltiin kaupunkia ja tapitettiin Netflixin You-uutuussarjaa. Toi sarja oli niin sairas ja koukuttava, katsottiin koko eka kausi tuon viikonlopun aikana ja kotona aloittelin toista kautta, mutten yksinäni enää pystynyt sitä sen enempää jatkamaan.

Kuun puolessavälissä palattiin sitten arkeen. Käytiin matkamessuilla ja kauhistelin tulevan kevään aikatauluja, kun oli miljoona kurssia ja tenttiä ja kandi siihen päälle. Yhden viikon ajan myös kuvasin kaikki ateriani ja loppukuusta jaoin yhdessä vuoden suosituimmista postauksista, mitä oikein syönkään viikon aikana. Kävin viimeisiä kertoja salilla kuukausien tauon jälkeen, kun mun vuoden salikortti oli vanhenemassa. Lähettelin epätoivoisesti kesätyöhakemuksia vähän joka paikkaan. Olin kuitenkin jäänyt ilman varsinaista kesätyöpaikkaa aiemmatkin vuodet, joten tälläkään kertaa odotukset eivät olleet korkealla.

HELMIKUU

Helmikuussa tuo kiireinen arki todella alkoi tuntua ja näkyä myös hiljentyneessä bloggaustahdissa. Mulla tuntuu joka vuosi toistuvan sama kaava, että tammikuussa loman myötä postailen ahkerasti ja helmikuu taas on yksi vuoden hiljaisimmista kuukausista. Mutta ai että, mitä kaikkea helmikuussa tapahtuikaan! Mua haastateltiin kavereiden kanssa Apu-lehden kuusisivuiseen artikkeliin opiskelijoista, jotka eivät juo alkoholia. 

Helmikuussa koin myös elämäni yllätyksen, kun puhelin soi ja sain kutsun kesätyöhaastatteluun Iltalehdelle! Muistan tuon hetken niin selvästi. Puhelin soi ensimmäistä kertaa kesken luennon, enkä siihen vastannut vaan yritin soittaa sen jälkeen takaisin. Mulle soitettiin hetkeä myöhemmin uudestaan, kun olin kandiohjaajani vastaanotolla, ja ohjaaja lainasi mulle kynää, että sain kirjoitettua haastattelun ajan ja paikan ylös. En voinut uskoa, että juuri musta oltiin kiinnostuttu, ja vaikka olinkin varma, että tie tyssäisi haastatteluun, kerroin heti läheisilleni uutiset ja olin loppupäivän yhtä hymyä. 

Pari päivää myöhemmin mulla olikin sitten työhaastattelu, josta poistuin maailman levein hymy kasvoillani, ja parin viikon päästä sain vahvistuksen, että olin päässyt kesätöihin. Siinä sitten puolet ajasta hämmästelin, miten olin onnistunut pääsemään unelmatöihin käytännössä ilman varsinaista alan koulutusta, ja puolet ajasta iloitsin, että olin ylipäätään saanut kesätöitä ja ensimmäistä kertaa elämässäni saisin ihan aikuisten ihmisten kuukausipalkkaa.

Helmikuu meni siis ankarasta opiskelusta ja koulustressistä huolimatta aika hyvissä merkeissä. Juhlistettiin ystävänpäivää Geisha-leivoksilla, listasin kaikkia ihania asioita, jotka toivat mulle iloa, nautin auringonpaisteesta ja vertailin, miten kandikevät eroaakaan fuksisyksystä.

MAALISKUU

Maaliskuu alkoi taukoviikolla, ja paketoin kolmosperiodin viimeiset opinnot niin, ettei mulla loppukeväälle juuri hommia kandin lisäksi enää ollutkaan! Taukoviikkoa seuraavalla viikolla mun ainoa luento oli poikkeuksellisesti peruttu, eikä osattukaan arvata, että helmikuussa oltiin osallistuttu vuoden viimeiselle fyysiselle luennolle. Ennen poikkeustilaa ehdittiin kuitenkin viettää ihan maailman parhaat pikkujoulut työporukan kanssa, ja postailin Sara Ticklen innoittamana 18 viimeisintä.

Kuun puolessa välissä sitten muiden kansalaisten tavoin katsottiin enemmän uutisia ja hallituksen tiedotustilaisuuksia kuin koskaan aiemmin, ja yksi toisensa jälkeen tuli tietoa peruuntuneista matkoista ja tapahtumista. Kaikki meni säppiin, kuten myös mun oma työpaikkani. Töiden tilapäinen loppuminen ei mua onneksi liikaa haitannut, sillä mun tuista jää myös elämiseen ja tiesin, että parin kuukauden päässä odotti kesätyöt. 

Kaiken ankeuden keskellä postailin viime aikojen parhaista jutuista, jaoin lempisarjani Netflixistä (joista ainakin kolme on sittemmin poistunut palvelusta, siis cmon!) ja sukelsin syvälle kymmenen vuoden takaiseen Facebookiin, kun paljastin teille, millaisia tilapäivityksiä olin jakanut 12-vuotiaana (voi tätä myötähäpeää). 

Vietin poikkeusoloja rennosti kotosalla ja äidin luona, nautin auringonpaisteesta ja jokaviikonloppuisista herkkuaamiaisista, otin pitkän tauon jälkeen asukuvia ja pohdin identiteettikriisiä kun tajusin, etten olekaan ollut niin hyvä ystävä kuin olin kuvitellut ja toivonut.

HUHTIKUU

Huhtikuussa mentiin uusien rutiinien mukaan. Puolet viikosta vietin äidin luona, sillä mulla oli piano- ja laulutunnit etänä eikä mulla kotona ollut soitinta. Väsäsin ankarasti kandia, tai ehkä stressasin enemmän kuin oikeasti tein mitään. Jaoin katsauksen maaliskuun tuloihin ja menoihin, joista erityisesti jälkimmäiset olivat sattuneesta syystä hyvin erilaiset kuin aiemmin. Odotin innolla pääsiäistä, vaikka kaikki perinteiset pääsiäismenot olivatkin peruttu, ja valvoin yömyöhään kuunnellakseni Nightwishin uuden levyn ensisoiton Radio Rockilla. Jännittelin, voisiko koronatilanne viedä multa kesätyöt alta ja sitä, miten oikeasti voisin pärjätä osana yhtä valtakunnan suurinta uutismediaa.

Sitten tuli ihana pääsiäinen! Pääsiäisyönä katsottiin juhlapalvelus Youtubesta striimattuna. Pyhien aikana nähtiin perhettä ja herkuteltiin urakalla. Pääsiäismaanantaina pääsin itsekin kirkkoon pitkästä aikaan laulamaan lasten pääsiäisen palveluksen. Kirkossa ei tosiaan vuonna 2020 tullut montaa kertaa käytyä, ja olen niin onnellinen, että mun osalta se pääsiäisenä mahdollistui. Kaikesta huolimatta pääsiäinen oli täynnä iloa, laulua ja herkkuja, vaikka suuret bileet ja isolla porukalla hengailu jäikin välistä.

Kandin viimeistelyn ohella listasin blogiin mun tulevaisuuden haaveita ja jaoin throwback-kuvia mun Lontoo-kesään. Vapuksi karattiin alun perin suunnitellun Kreikan matkan sijaan Jyväskylään, ja mä vietin muutaman päivän ihan rehellistä "kesälomaa" kaikesta arjesta ja velvollisuudenpaineesta irtautuen.

TOUKOKUU

Toukokuun alussa mulla sitten alkoikin kesätyöt! Jaoin blogissa ensifiiliksiä uuden työn aloittamisesta ja yritin sopeutua uuteen arkirytmiin hyvin rennon kevään jälkeen. Palautin kandin pitkän uurastamisen jälkeen ja pääsin unohtamaan opiskeluelämän kokonaan tuleviksi kuukausiksi. Äitienpäivänä käytiin ottamassa nopeat räpsyt kukkivien kirsikkapuiden luona. Siivosin ja esittelin vihdoinkin mun lempinurkan kotona, nimittäin meikkinurkkaukseni. Loppukuusta jaoin myös superherkullisen, helpon ja ennen kaikkea nopean arkiruokareseptin 15 minuutin tomaatti-katkarapugnoccheihin.

KESÄKUU

Kesäkuun ensimmäisen viikonloppuna suuntasin vapaiden kunniaksi mökille ja nautin joka hetkestä. Sitä ennen olin viikolla ehtinyt tehdä töissä kaksi isoa haastattelua, joista ensimmäinen oli mun eka kasvokkainen haastattelu ja toinen pääsi painetun lehden kanteen ykkösjutuksi! 

Editoin mun yli kaksi vuotta vanhan vastausvideon teidän esittämiin kysymyksiin ja julkaisin sen uuden Q&A-postauksen muodossa. Pääsin töissä tekemään testejä ja päädyin auttamaan myös muita testien tekijöitä testiohjelman kanssa. Mun ja toisen kesätyöntekijän aikaansaannosta oli muun muassa Iltalehden legendaarinen juhannusheilatesti, tehtiin sitä oikein antaumuksella ja oli ihan superhauskaa! Itse juhannuksena olin aattoa lukuun ottamatta koko viikon töissä, ja itse juhannusaattokin meinasi mennä ihan kokonaan pieleen. Lopulta mun ainoasta juhannusvapaasta tuli ihan mahtava kesäpäivä ystävän seurassa. Loppukuu meni pitkälti töissä ja mökkeillessä, kun mulla oli kesän pisin vapaaputki, jopa neljä päivää!

HEINÄKUU

Voi että, kun heinäkuun arkistoja selaillessa tulee hyvä mieli! Heinäkuu oli täynnä kesää, aurinkoa, rakkautta ja ystäviä, ja niitä töitä. Kuu alkoi romanttisella hotelliyöllä ja jatkui ankaralla työnteolla. Mulla oli koko kuu vuorotellen viikko aikaista aamuvuoroa ja viikko myöhäistä iltavuoroa, joten unirytmiä sain sumplia jatkuvasti edestakaisin. Vietin sateisen viikonlopun mökillä ja yhden tavattoman ihanan kesäpäivän Salossa! Nähtiin alpakoita, otettiin paljon ihania kuvia ja söin ehkä maailman parasta kolmen suklaan kakkua, pitää ehkä ajaa ensi kesänä Mathildedaliin ihan sen perässä.

Heinäkuussa esittelin mun koko 15,5 neliön pikkuyksiön videolla (selkeästi kaikkien aikojen katsotuimmassa Youtube-videossani!) ja aloin valmistautua muuttoon! Heinäkuu menikin siis pitkälti sisustusta suunnitellessa ja uusia sängynrunkoja googlaillessa. Pohdin blogissa, millaista on ensimmäistä kertaa elämässä viettää koko kesä ilman varsinaista lomaa. Vietettiin myös rakkaan ystäväni kanssa todellinen treffipäivä: pidettiin kuvaukset, käytiin pizzalla ja karattiin rankkasadetta kaakaolle. Kuu lopulta päättyi siivoamiseen pakkaamiseen ja kaikkeen muuttoon liittyvään itse muuttoa lukuun ottamatta.

ELOKUU

Elokuun ensimmäisenä päivänä olikin sitten mikäpä muukaan kuin muuttopäivä! Mulla oli äärimmäisen helppo muutto saman rapun sisällä, ja tehokkaiden apulaisten avulla saatiin kaikki tavarat siirrettyä asunnosta toiseen tunnissa. Halusin saada tavarat mahdollisimman nopeasti paikoilleen ja järjestykseen, ja 36 tuntia muuton alusta mulla olikin melkein kaikki jo laitettu mitä siihen mennessä oli mahdollista ilman uusia huonekaluhankintoja. Sittemmin on parit kalusteet tänne hommattu ja vähän järjestystä muutettu, mutta hyvin nopeasti saatiin kuitenkin muuton jälkeen kämppä ainakin semikuntoon. Haikeasti hyvästelin myös ensimmäisen oman kotini.

Elokuun alussa sain viimein kaikki viimeiset opintokokonaisuudet rekisteriin ja pääsin hieman kaoottisesti täyttämään valmistumislomakkeet ja valmistumaan kandiksi. Syksyn arki lähestyi ja tein vaikean päätöksen olla jatkamatta enää piano- ja laulutunteja, joilla olin yli kymmenen vuotta ehtinyt käydä. Hämmästelin nopeasti ohivilahtanutta työkesää ja sain ilokseni vahvistuksen siitä, että työt jatkuvat mulla myös syksyllä. Kuun lopussa postasin ensimmäisestä kuukaudesta uudessa kodissa ja pohdin alkavaa syksyä ja uusia, maisterivaiheen opintoja. 

SYYSKUU

Syyskuussa palattiin arkeen. Muodostin uutta etäarkirutiinia ja välttelin opiskelua. Kuun alkupuoleen mahtui vielä kaksi kerrassaan ihanaa mökkireissua sekä ihan älyttömän mahtava sienireissu! Metsästettiin myös auringonkukkia, mutta päädyttiin ottamaan upeita peltokuvia auringon laskiessa. 

Postasin kämppäkuvia kuusi viikkoa muuton jälkeen ja kävin ensimmäistä kertaa kampaajalla melkein vuoteen. Vuosien blondauksen jälkeen lähdin ihan eri suuntaan, ja hiuksistani tuli paljon helpommat, kupariin taittavat ja lyhyemmät kuin kertaakaan sitten ehkä ala-asteen. Tuo punertava sävy ei näissä kuvissa vielä juuri näkynyt, mutta on aikaa myöten korostunut entisestään oman sävyttämisen myötä. Uuden kodin ja uuden parisängyn myötä ostin uudet isot tyynyt sängyn päätyyn ja pitkään odotetun tuplapeiton, joka tarkoitti, että sain vihdoinkin monta vuotta varastossa olleet nostalgiset Unikko-lakanat käyttöön! Loppukuusta käytiin vielä toisella, edellistä jopa menestyksekkäämmällä sienireissulla, josta on saalista edelleen pakkasessa odottamassa.

LOKAKUU

Lokakuun aluksi listasin syyskuun parhaita asioita ja vastasin teidän esittämiin kysymyksiin. Pohdin takkuillutta postaustahtia ja totesin, etten tahdo blogini kuolevan

Lokakuussa arkipäivät täyttyivät opiskelusta ja viikonloput töistä. Puolet syyskuusta ja koko lokakuun olin töissä joka sunnuntai ja joka toisen lauantain, joten varsinaisia vapaapäiviä ei juurikaan ollut. Kaipasin vähän enemmän vapaa-aikaa ja tilaa opiskelulle, ja tulorajat alkoivat paukkua Kelan tukien suhteen, joten sovin työnantajan kanssa, että lokakuun jälkeen pitäisin loppuvuoden töistä vapaata ja palaisin toimistolle jälleen tammikuussa. 

MARRASKUU

Marraskuu alkoi ja hehkutinkin teille, miksi tämä niin synkkä ja vihattu kuukausi on niin ihana. Marraskuussa vietettiin myös kilokaupalla synttäreitä. Blogin 8-vuotissyntymäpäivän kunniaksi pohdin, mitä kaikkea blogi on mulle mahdollistanut ja mitä kaikkea olen sen kautta saavuttanut. Omana 23-vuotissyntymäpäivänäni puolestaan kertasin menneitä syntymäpäiviäni ja jaoin itsestäni kuvan seitsemänä perättäisenä syntymäpäivänä. Pääsin myös hieman jo suunnittelemaan ystäväni häitä, joissa saan kunnian olla kaasona! Päädyin kuukausien pohdiskelun jälkeen julkaisemaan postauksen mun painonnoususta ja siihen liittyvistä kehonkuvaan liittyvistä kysymyksistä.

Arki helpottui paljon, kun ei tarvinnut mennä töihin, ja teinkin tietoisen päätöksen aikatauluttaa opiskeluja niin, että pystyisin pitämään viikonloput kokonaan vapaana. Tätä samaa taktiikkaa aion vastedeskin hyödyntää, ja kuun viimeisessä postauksessa hehkutin, miten olin kerrassaan rakastunut viikonloppuihin

JOULUKUU

Joulukuun alku tarkoitti luonnollisesti joulukalenteria, ja siinä missä joulukalenterin pääpaino oli tälläkin kertaa Instagramissa, mahtui blogiinkin reilusti jouluista sisältöä. Listasin muutaman vuoden tauon jälkeen 24 jouluista ja talvista puuhaideaa, ison kasan kirjasuosituksia niin itselle kuin lahjaksikin, parhaat viime hetken lahjavinkit ja vastaukset tämä vai tuo -tägiin. Julkaisin kaksi joululaulucoveria ja huhuilin joulufiiliksen perään vielä jouluviikolla. Niin ja tehtiin piparkakkutalo!

Uudistin blogin ulkoasua ja järkytyin mun päivittäisestä ruutuajasta, jota aktiivisesti pyrin sittemmin vähentämään. Joulun jälkeen pohdin, jaksanko enää ensi vuonna toteuttaa joulukalenteria ja uuden vuoden kunniaksi onnittelin teitä (meitä) kaikkia siitä, että selvisimme vuodesta 2020. Joulu vietettiin kotona, välipäivät Keski-Suomessa luistellen ja uusi vuosi ihan vaan kotosalla. Hodarit olivat herkullisia ja ilotulitukset katsottiin Youtubesta.

Siinä oli vuosi 2020 paketissa! Mun vuoteen mahtui ihan sikana kaikkea suurta ja hienoa, ja kun käyn läpi vuoden tapahtumia, mulle tulee onneksi niin moni asia mieleen ennen koronaa. Siitä voin olla todella kiitollinen.

Nyt kun vuotta ollaan kunnolla katsastettu, voidaan palata tavanomaisen ohjelman pariin. Mulla on noin miljoona postausideaa kirjattuna, ja ensi viikolle on tarkoitus saada julki pari pitkään listalla ollutta postausta, joista toivottavasti te tykkäätte yhtä paljon kuin minä!

Hyvää alkavaa viikkoa teille kaikille ♥️


Liity lukijaksi tästä!

2 kommenttia:

  1. Vuosikatsauksia on niin ihana lukea, ja tää ei ollut poikkeus. Sun vuoteen 2020 on kyllä mahtunut vaikka mitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että tykkäät! Ja jep se on kyllä totta :D

      Poista