sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Ruutuaika koko ajan

Yksi asia, mikä mua on etäsyksyn aikana alkanut hieman huolettaa, on ruutuaika. Luennot seurataan koneelta, kaikki koulutehtävät tehdään koneella, kaikki mahdollinen opiskelu on koneella. Vapaa-aikana katsotaan televisiota tai Youtube-videoita, tiskatessa taustalla pyörii Salkkarit. Aamu alkaa kännykän selaamisella ja päättyy kännykän selaamiseen, eikä puhelinta muutenkaan tule jätettyä päivän aikana syrjään. Päälle vielä somehommat ja joulukalenteri, joka vaatii helposti useamman tunnin päivästä kännykällä ja koneella.

Musta tuntuu, että mun todellinen ruutuaika pyörii tällä hetkellä varmaan jossakin 10-12 tunnissa päivässä. En edes keksi, milloin en tuijottelisi ruutua, muuta kuin ulkona ollessa kauppareissuilla tai satunnaisilla kävelyillä. Tuolloinkin mulla on kuulokkeet päässä ja viihdytän itseäni podcasteilla ja musiikilla. Teknologiasta ei pääse koskaan eroon. Ja illalla on luonnollisesti tosi vaikea mennä nukkumaan, varsinkin mun kaltaisen ihmisen, joka on aina ollut muutenkin huono nukahtamaan. Saatan pyöriä sängyssä kymmenen minuuttia, turhautua ja napata jälleen kännykän käteen.

Huvikseni olen tällä viikolla myös seuraillut mun puhelimen ruutuaikaa. Mun päivittäinen keskiarvo on päälle kuusi tuntia. Siis yli kuusi tuntia joka päivä pelkkää puhelimen näytön tuijottelua. Ja tähän siis päälle vielä tietokoneella näpyttely ja Netflix-maratoonit.

Ja kun tästä kaikesta on oikeasti mahdoton päästä eroon. Toki vapaa-ajalla itseään voisi viihdyttää muutenkin. Mutta opinnot eivät jousta ja joulukalenteria olen sitoutunut (ja ehdottomasti haluan!) päivittää joka päivä.

Välillä mua todella kyllästyttää ja ärsyttää puhelimen tuijottaminen. Aamulla herään enkä halua vilkaistakaan koko laitetta. Aamun mittaan riippuvuus kuitenkin tekee paluutaan, ja päivään mennessä selaillaan taas vanhaan tapaan.

Eilinen meni kuitenkin toisella tapaa. Heräsin, enkä halunnut edes vilkaista puhelinta. Tuo sama tunne säilyi koko päivän. Ainä välillä tarkistin lukitusnäytön, oliko tullut uusia viestejä tai muita ilmoituksia, joihin mun pitäisi reagoida. Niitä ei tullut, joten en edes vaivautunut avaamaan puhelintani. Heräsin kymmenen aikaan aamulla, ja kahden maissa mun ruutuaikaa oli ehtinyt kertyä huimat kuusi minuuttia.

Lopulta koko päivän aikana ruutuaikaa kertyi vähän päälle kaksi tuntia. Tuohon kahteen tuntiin sisältyi koko eilisen kalenteriluukun (Instagram-kela joulukuusenkoristelusta) editointi, kansikuvan editointi, kuvatekstien kirjoitus ja julkaiseminen ja jako. Lisäksi katsoin tiskatessani kaksi jaksoa Salkkareita (tiskaaminen on mun virallista Salkkari-aikaa ja saa mut jopa innostumana tiskaamisesta!). Näiden lisäksi selailin puhelinta muuten vaan ehkä puolen tunnin verran koko aikana. Ihan älytön parannus tavanomaiseen kuuteen tuntiin.

Tänään olen jo vähän enemmän selaillut muun muassa uutisia puhelimelta. Nyt olen kirjoittamassa tätä tekstiä, ja ohjelmassa tälle päivälle on vielä tämän postauksen julkaisu, joulukalenteriluukun julkaisu Instagramiin sekä muutamien kouluhommien viimeistely. Olen tänään kuitenkin ehtinyt jo lukea yhden kirjan loppuun enkä malta odottaa, että pääsen seuraavan kimppuun! 

Joululomalla yksi mun tavoitteeni on ehdottomasti yrittää karsia ruutuaika, ainakin puhelimen selailu, minimiin, kun opiskeluista ei tarvitse huolehtia eikä joulukalenteriakaan joka päivä päivittää. Tavoite olisi joku päivä jäädä puhelimen ruutuajan kanssa alle tuntiin! Uskon, että jos on hyvää seuraa ja hyvä kirja, tuo voi hyvinkin onnistua. Television katsomisen suhteen en taas ole niin tarkka, yksi parhaista asioista joulussa kun on se, että voi ihan rauhassa pötköttää ja katsoa leffoja ja sarjoja!

Millaisissa lukemissa teidän ruutuajat pyörivät? Mitä kaikkea te teette silloin, kun ette katso ruutua tai kuluta muuta viihdettä laitteista?


Liity lukijaksi tästä!

2 kommenttia:

  1. Ihan sama homma ruutuajan kanssa, se on aivan järkyttävän suurta! Ainoa aika, kun en teknologiaa käytä, on varmaan kirjan lukeminen. Lenkilläkään en ihan aina musiikkia tai podcastia kuuntele, mutta useammin tulee kyllä kuunneltua. Tää on oikeesti jo tosi hälyttävää D: Ehdottomasti ois ihana kokeilla puhelitonta päivää vaikka niin, että vastaa vain viesteihin eikä sen kummempia selaile Facea tai Instaa! Täytyy pistää korvan taakse joululomaa varten ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja kun mä en syksyn aikana ole juuri kirjojakaan lukenut niin naama on aina ruudussa kinni! Nyt yritän kuitenkin sen suhteen tsempata ja ottaa enemmän aikaa kirjoille 🤍

      Poista