keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Oliko tämä viimeinen joulukalenterini?

Mä olen nyt ollut ihan kunnon lomalla ensimmäistä kertaa ainakin vuoteen, ja nauttinut täysin rinnoin. Ankaran joulukalenterirutistuksen jälkeen olen laittanut somen suosiolla sivuun, ja ennen seitsemässä tunnissa pyörinyt päivittäinen ruutuaika puhelimella ei ole aaton jälkeen ylittänyt kolmea tuntia. Olen lukemassa loman toista kirjaa ja neulomassa kolmatta sukkaa. Ollaan katsottu paljon leffoja, syöty ihanan reilusti, menty aikaisin nukkumaan ja syöty aamupalaa jo ennen kymmentä. Ollaan rentoiltu rauhassa perheen kesken, käyty luistelemassa ja oltu vain. Loma on ollut juuri sitä mitä olen kaivannutkin.

Tämä pieni somebreikki on ollut mulle todella tarpeellinen joulukalenterin jälkeen. Mulle on tehnyt hyvää olla muutama päivä postailematta, miettimättä uutta sisältöä ja sitä, miten erottua joukosta. Mun mielessä on pyörinyt sama kysymys kuin melkein joka vuosi tähän aikaan: oliko tässä viimeinen joulukalenterini?

Tänä vuonna toteutin joulukalenteria jo kuudetta vuotta putkeen. Ensimmäiset neljä vuotta julkaisin päivittäiset luukut blogissa, viimeiset kaksi kertaa pääpaino on ollut Instagramin puolella. Viime vuonna siirtyessäni instajoulukalenteriin olin niin innoissani: iso osa blogijoulukalenterista tulleesta stressistä karisi pois, kun Instaa pystyi päivittelemään vähän rennommalla otteella. Instassa pystyin tavoittamaan vähän isompaa yleisöä, ja olin aivan uudella tavalla motivoitunut tuottamaan vähän erilaista sisältöä.

Tänäkin vuonna joulukalenteri lähti oikein hyvin käyntiin, vaikken ollut etukäteen juuri ehtinyt sitä konkreettisesti valmistelemaan. Viikon tai parin jälkeen alkoi kuitenkin pikkuhiljaa tulla fiilis, että parhaat ideat oli jo toteutettu ja uutta inspiraatiota ja motivaatiota oli vaikea löytää. Tuntui, että käytin kaikki joulufiiliksen paukut heti alussa, että vauhti hiipui joulukuun puolessavälissä. Sattumalta törmäsin muutama päivä ennen aattoa nettikeskusteluun, jossa puhuttiin ihan samasta asiasta, jota olin itsekin ajatellut: joulufiilis oli tullut ja mennyt.


Joulu on somessa ja kaupallisesti niin järkyttävän paisunut, että hypetys on pakko aloittaa monta viikkoa etukäteen, että pysyy kelkassa mukana. Sen vaatii myös joulukalenteri, jota on jouluisesti tarkoitus päivitellä ihan joka päivä joulukuun ensimmäisestä aattoon saakka. Ja vaikka itsekin olen aina intoillut joulua hyvin fiiliksin reilusti ennakkoon, totesin tänä vuonna, ettei mulla monen viikon jouluilut enää riitä joulun yli. Tuntuu, että kaikki on annettu ja hypetetty jo siinä vaiheessa, kun päästään pyhiin. Jouluhan kun varsinaisesti alkaa vasta joulupäivänä, niin tuntuu nurinkuriselta, että tuolloin on saanut jo tarpeekseen. Ja siis tänä vuonna mun jouluilu alkoi tavallista myöhemmin, kun joululaulutkin laitoin ensimmäistä kertaa soimaan joulukuun ensimmäisenä. 

Ja kun tämä lomailu nytkin on ollut niin ihanaa, mietin millaista olisi, jos tämän rauhoittumisen ja rentoutumisen pystyisi aloittamaan jo ennen pyhiä. Yliopistolla tavallisesti hommat saadaan hoidettua joulukuun puolenvälin maissa, jolloin ennen joulua jäisi viikon verran tilaa keskittyä kaikkeen muuhun. Joulukalenteri jatkuu kuitenkin aattoon asti, ja tunnen itseni sen verran hyvin, etten koskaan onnistu tekemään kaikkia luukkuja hyvissä ajoin ennakkoon valmiiksi.


Nyt olenkin pyöritellyt mielessäni ajatusta joulukalenterittomasta joulukuusta 2021. Tuo joulukalenteri on muodostunut mulle todella vahvaksi perinteeksi, ja jossain vaiheessa kuitenkin alan sitä innoissani odottamaan ja suunnittelemaan. Ennen kaikkea siitä on kuitenkin tullut tapa ja tavoite, josta en anna itseni luopua kokematta itseäni pettymyksesti ja luovuttajaksi. Totuushan on, ettei joulukalenterin luukuilla myöskään saavuteta parhaita näyttökertoja tai tykkäysten määriä, enkä itsekään kykene tuottamaan sitä parasta mahdollista sisältöäni. Joulukalenterin rinnalla on myös todella vaikea julkaista mitään muuta, ja tuntuu välillä sidotulta pysyä kolme ja puoli viikkoa vain yhdessä aiheessa.


Voisiko joulukalenteriton joulukuu olla vaihtoehto? Joulukuu, jolloin ei olisi pakko julkaista joka päivä jotain? Joulukuu täynnä inspiroivaa ja ihanaa jouluista sisältöä, mutta sopivassa tasapainossa kaikkea muutakin ihan tavalliseen tapaan? Tällä hetkellä se kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta saa nähdä, ehdinkö ensi talveen mennessä jälleen muuttaa mieltäni. Yritän muistuttaa itseäni siitä, ettei joulukalenterista luopuminen tarkoita epäonnistumista, kuten myös siitä, että joulukalenterin voi aina ihan hyvin tuoda seuraavana vuonna takaisin.

Oletteko te seurailleet somejoulukalentereita, mun kanavissa tai muualla? Mitä mieltä te olette joulukalentereista?

Liity lukijaksi tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti