lauantai 4. huhtikuuta 2020

Rahapäiväkirja 3: Miten tienaan ja kulutan opiskelijana?

Ensimmäinen rahapäiväkirja täällä, toinen täällä


Alkuvuodesta huomasin kuluttavani ihan liikaa rahaa ruokaan. Kävin ruokakaupassa lähes päivittäin, eikä suunnitelmallisuus ollut ihan huipussaan. Totesin, että mun oli pakko alkaa tekemään ruokaostoksia keskitetymmin, harkitusti harvemmin ja enemmän kerrallaan. Tuolloin oltiin sopivasti kuun vaihteessa, ja keksin yhdistää tähän pitkästä aikaa rahaseurannan.

Viimeksi olen pitänyt rahapäiväkirjaa yli vuosi sitten ja ensimmäinen osa ilmestyi helmikuussa 2018. Tuossa ensimmäisessä selitin myös taustatietoa mun elämisestä ja taloudesta, ja sama pätee pitkälti edelleen, mutta pieni kertaus ei ole koskaan pahitteeksi. Olen yliopisto-opiskelija, ja asun yksin miniyksiössä Helsingissä. Mulla on pienet tulot mutta myös hyvin pienet menot, ja olen onnekkaassa asemassa, ettei mulla vielä toistaiseksi ole vielä ollut kertaakaan oikeasti tiukkaa rahan kanssa. Mä laitan rahaa aina säästöön kun vain mahdollista, ja mun äiti omasta tahdostaan on aina valmis tukemaan mua taloudellisesti. Tuolloin pari vuotta sitten mä laitoin lähes poikkeuksesta jokaisesta palkasta 100-200 euroa säästöön kaksi kertaa kuukaudessa. Viimeisen ehkä noin vuoden aikana mun palkkatulot ovat jääneet vähän pienemmiksi, joten joka kuukausi en välttämättä saa säästöön ollenkaan. Myös nyt keväällä töiden jäädessä kokonaan pois kuukaudeksi on talouskin luonnollisesti vähän tiukemmilla. Mä onneksi pärjään opinto- ja asumistuella tosi pitkälle, mulla on hyvin niitä aiemmin mainittuja säästöjä, ja kesällä onneksi mulla on mahtava kesätyö tiedossa ja turvaamassa mun toimeentuen.


Karanteeniolosuhteet ovat luonnollisesti muutenkin hieman vaikuttaneet mun talouteen niin suuntaan kuin toiseenkin. Palkkatulojen väheneminen koronan vuoksi ei vielä maaliskuussa näkynyt. Kotoilun lisääntyessä kotona laitettujen aterioiden määrä on noussut, joten kauppaan on mennyt enemmän rahaa. Yliopiston edullisia lounaita ei puolestaan kuun toisen viikon jälkeen ole tullut syötyä. Toisaalta kaikki turha kulutus on muutenkin jäänyt pois, eikä mun tullut ostettua ruoan lisäksi juuri mitään koko kuussa.

Tämän kuukausiraportin aion teidän kommenttien ja toiveiden pohjalta toteuttaa samaan tyyliin, kuin tuon ensimmäisenkin rahapäiväkirjan. Erittelen kategorioittain, miten paljon mulla on mennyt rahaa esimerkiksi ruokakauppaan tai viihteeseen, ja lopussa summaan kaikki tulot ja menot yhteen ja katson, miten maaliskuu rahan osalta oikein menikään. Samalla yritän vähän valottaa mun kulutustottumusten taustoja.


Mihin käytin rahaa maaliskuussa 2020 yksinasuvana helsinkiläisopiskelijana?


Kuten alussa totesin, maaliskuussa pyrin keskittämään ruokaostoksiani ja käyttämään rahaa fiksummin ruokaan. Tämä onnistui osittain, mutta olisi voinut mennä paremminkin. Kuukauden aikana kävin ruokakaupassa yhteensä 12 kertaa (joskus useamman kerran päivän aikana). Näistä viisi kertaa oli S-marketissa, kerran Lidlissä, kaksi kertaa Alepassa ja neljä kertaa K-ryhmän kaupoissa. 

Ruokakauppaan mulla meni kuukauden aikana yhteensä 226,77 €.

Mä syön ulkona suhteellisen säännöllisesti, ja niin tein myös maaliskuussa. Usein mun ravintolareissut menevät kuitenkin niin, että esimerkiksi äidin kanssa ravintolassa syödessäni äiti tarjoaa mulle ruoan. Itsekseni kävin maaliskuun aikana ravintolassa kolme kertaa, kaksi kertaa Hesessä (hakemassa töihin purtavaa haha) ja kerran läheisessä kiinalaisessa.

Ravintoloihin mulla meni kuukauden aikana yhteensä 25,50 €.

Maaliskuun ensimmäinen viikko oli mulla "lomaa", joten kotoilin jo ennen poikkeusolojen alkamista. Toisellakaan viikolla mulla ei poikkeuksellisesti ollut yhtään luentoa (kun se ainoa oli koronaan liittymättömistä syistä peruttu). Kävin silti tuon yhden viikon aikana jokaisena arkipäivänä yliopistolla syömässä edulliset opiskelijalounaat. Sen jälkeen yliopistolle ei ole ollutkaan asiaa, kuten ei myöskään sen ruokaloihin.

Yliopiston ravintolaan mulla meni kuukauden aikana 13 €.

Mulla menee tililtä suoraveloituksena kuukaudessa kolmeen eri paikkaan: Netflix, Spotify Premium sekä viiden dollarin kuukausilahjoitus Orphan Kitten Club -eläinsuojelujärjestölle. Lisäksi kävin yhtenä päivänä Tokmannilla ostelemassa ison kasan ihonhoitotuotteita ihan vaan, koska teki mieli. Näiden lisäksi en ostanut koko kuussa mitään ylimääräistä tai ainakaan mitään, mitä ei saa tavallisesta ruokakaupasta.

Palveluihin ja muihin tuotteisiin mulla meni kuukauden aikana yhteensä 47,97 €.

Pakollisia, toistuvia menoja mulla ei maaliskuussa juuri ollut. Mulla tulee sähkölasku neljä kertaa vuodessa, kotivakuutuksen maksan kerran vuodessa ja matkakortin lataan kahdesta kolmeen kertaa vuodessa. Mun äiti myös maksaa edelleen mun puhelinlaskun. Ainoa toistuva meno mulla maaliskuussa oli siis vuokra. Tämän summan lisään kokonaissummaan.


Mun tulot koostuvat kahdesta osasta: Kelan tuista ja palkkatuloista. Kelalta saan opintotuen täysmääräisenä sekä asumistukea myös täysmääräisenä eli 80% vuokrani suuruudesta. Vakityöstäni saan palkan kaksi kertaa kuussa, ja se vaihtelee aina kuukausittain tehtyjen tuntien mukaan. Maaliskuulle mahtui yksi hyvin pieni palkka ja yksi melko hyvä palkka. Lisäksi sain vielä kolmannesta paikasta pienen kertaluontoisen palkan, koska kirjoitan tarinoita kirkkomme lasten- ja nuortenlehteen. Kokonaisuudessaan maaliskuu oli tulojen kannalta oikein hyvä kuukausi, ja mun oli mahdollisuus laittaa hyvä summa säästöönkin.

MAALISKUUN MENOT YHTEENSÄ 676,89 €.
MAALISKUUN TULOT YHTEENSÄ 916,51 €.
RAHAA JÄÄNYT YLI 239,62 €.


Mua taas vähän jännitti nämä laskelmat, kun olin niin usein käynyt ruokaostoksilla. Kaiken kaikkiaan mä kuitenkin selviän vähällä, eikä tämän kuukauden aikana tullut ostettua ollenkaan esimerkiksi meikkejä tai vaatteita, en matkustellut tai käynyt leffassa tai Ikeassa. Tähän tyyliin mennään varmasti vielä toistaiseksi, on ihan lohdullista näin konkreettisesti nähdä, että vaikka poikkeusolojen takia tulot tippuvat, vähenevät myös menotkin. Samoin on myös ihana tietää, että vaikka palkat jäisivät kokonaan pois, selviäisin mä tuilla ja vain vähän säästöihin kajoamalla ihan hyvin jättämällä turhat ostelut pois, eikä tekisi tiukkaa. Ja taas korostan täysillä sitä, että olen todella onnekkaassa asemassa siinä, että mulla on superedullinen vuokra, ja mun äiti on valmis tukemaan mua vaikken sitä välttämättä aina tarvitsisikaan selvitäkseni. Olen myös onnellinen, että maaliskuulta jäi reilusti rahaa yli, koska huhti- ja toukokuun tilanne on todennäköisesti täysin toinen.

Muutenkin on hauska nähdä, miten poikkeusolot ovat vaikuttaneet mun kulutukseen. Yleensä Lidl on mun vakkarikauppa S-marketin ohella, sieltä saa tietyt tuotteet huomattavasti edullisemmin ja se on mun työmatkan varrella. Nyt kun työt ovat jääneet pois, niin ovat myös Lidl-visiitit! Maaliskuussa tuli myös enemmän käytyä pienemmissä Alepoissa ja K-marketeissa, aina kun ei jaksanut kävellä kauemmas isompaan kauppaan tai muuten vaan kävi ohikävellessä piipahtamassa ostoksilla.

Näitä katsauksia on tosi kiva tehdä aina välillä, ja neljäs osakin on varmasti tulossa joskus tulevaisuudessa. Jos tän myötä teille tuli mieleen jotain kysymyksiä tai muita juttuja, joita teitä kiinnostaisi tietää juuri mun rahankäyttöön liittyen, laittakaa ihmeessä kommenttia, niin vastailen niihin viimeistään sitten seuraavassa osassa.

Miten viime aikojen rajoitukset ovat vaikuttaneet teidän kulutukseen?

Kuvituksena vanhoja kämppäkuvia yli vuoden takaa, lähiaikoina saatte taas ajantasaista kämppäesittelyä!

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

4 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä ihan viisaan kuuloinen budjetti:) käy ihmeessä halutessasi kurkkaamassa blogistani taloudelliseen ruokakulutukseen vinkkejä. Meillä on 5 henkinen perhe, mutta kaikki on sovellettavissa myös opiskelijalle:) jos haluat lisävinkkejä/ruokaideoita jotka ovat taloudellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä olla kiitollinen siitä, että mun menot pysyvät alhaalla yrittämättäkin, vaikka toki tämä kuu oli lisääntyneen kotoilun vuoksi poikkeuksellinen rahanmenon suhteen. Ja hei kiitos vinkistä, kävinkin selailemassa! :)

   Poista
 2. Siis tällaiset postaukset oikein kannustaa budjetoimaan ja säästämään omiakin rahoja! :D Tosi mielenkiintoista lukea ja varsinkin kun kerrot noin avoimesti raha-asioista. Ihan turhaan suomalaiset välttelevät rahasta puhumista, eihän siinä ole mitään hävettävää.

  Mulla ei rajoitukset oikein ole vaikuttanut kulutukseen, paitsi ehkä siten, että yhdellä kauppakerralla tulee selvästi ostettua enemmän tavaraa. Näin ei tarvitse kuin ehkä kerran viikossa käydä kaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että kannustaa! Mähän en suoranaista budjetointia harrasta eikä onneksi tarvitsekaan, mulla pysyy luonnostaan menot alhaalla (etenkin nyt kun ei tule turhia kierreltyä kaupoilla ja osteltua ylimääräistä tavaraa) ja automaattisesti aina laitan säästöön rahaa jos vaan mitenkään se on mahdollista.

   Haha mäkin olen yrittänyt tuota, ettei tarvitsisi käydä montaa kertaa viikossa kaupassa, mutta mä en vaan osaa kerralla suunnitella ruokalistaa koko viikolle ja sitten pysyä siinä. Yksi päivä kävin kahdessa kaupassa ja mulla meni kerralla ruokaostoksiin yhteensä yli viisikymppiä. Ajattelin, että nyt ehkä selviäisi hetken ilman ostoksia mutta seuraavana päivänä olin jo täydentämässä varastoja!

   Poista