keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Kesä toimittajana: Mitä opin osana valtakunnan suurinta viihdemediaa

Ai että mä rakastan yllä olevan kaltaisia sanaleikkejä. Kuten viimeistään vuosikatsauksesta kävi ilmi, mulla kävi niin hyvä onni, että pääsin viime kesäksi kesätöihin Iltalehden viihdetoimitukseen ja jatkamaan hommia tarpeen mukaan kesän jälkeenkin. Nyt kun mulla on reilu puoli vuotta takana unelmatyötä toimittajana, tahdon tulla blogiinkin jakamaan fiiliksiä ja ennen kaikkea mitä tämä työ on mulle opettanut. Millaista on siis kesätyö Iltalehdellä ja millainen työnantaja Iltalehti on kesätoimittajalle?

Disclaimer: Vaikka mun virallinen nimike taitaakin olla monimediatoimittaja, en ole puolivuotisen työurani aikana päätynyt vielä kertaakaan (varsinaisesti) kameran taakse. Nämä ystäväni kesällä ottamat otokset toimivat vain mahtavana kuvituksena tälle postaukselle.

Ihan ensimmäisenä mun arvostus ja kunnioitus toimittajia ja media-alan ammattilaisia kohtaan on kohonnut taivaisiin. Tätä työtä tehdään tunnollisesti, omistautuneesti, kaikki kivet kääntäen ja ennen kaikkea lukijaa palvellen. Tässä tietenkin on eroavaisuuksia eri medioiden ja toimijoiden välillä, mutta koen, että Iltalehdellä otetaan suuren valtakunnallisen median vastuu todellakin tosissaan. Jokainen linjaus perustellaan, jutuissa käytetään rohkeutta ja luovuutta, ja esimerkiksi turhia klikkiotsikoita vältellään. Mä olen todella ylpeä ja kiitollinen, että saan olla osa tällaista kokonaisuutta.

Erityisesti haluan ylistää tässä viihdetoimittajia ja viihdemediaa ylipäätään, sillä se tuntuu olevan yleisesti kaikista aliarvostetuin uutismedian ala. Viihdetoimituksessa me saadaan kuitenkin todella luoda suhteita ihmisiin, käsitellä tärkeitäkin aiheita ja myös viihdyttää. Kevyemmät uutiset eivät missään nimessä ole yhtään huonompia eikä jokaisessa jutussa tarvitse käsitellä painavaa asiaa. Viihdetoimittajana saa tuoda iloa ihmisten päivään, ja esimerkiksi vuonna 2020 koen keveille viihdeuutisille olleen todella tarvetta.

Viihdetoimittajan työ myös vaatii aivan erilaisia ihmissuhdetaitoja kuin moni muu median ala. Siinä missä uutistoimittaja soittelee poliisille ja muille viranomaisille, taitava viihdetoimittaja luo henkilölle turvallisen ympäristön avautua kenties itselleen aroistakin aiheista. Mä olen tyytyväinen mun tekemiin haastatteluihin, mutta tämän uskon ennen kaikkea olevan taito, joka kehittyy ajan ja kokemuksen myötä.

Iltalehden viihdetoimittajana olen oppinut, miten suomalainen media eroaa ulkomaisista (ja miten suuria eroja kotimaistenkin medioiden käytännöissä saattaa olla), kuinka itsenäistä tämä työ saattaa parhaimmillaan olla, kuinka samaan aikaan seurata kolmea televisio-ohjelmaa, uutisoida niistä ja suunnitella puhelinhaastattelua (en suosittele), kuinka olla itse hiljaa ja antaa toisten puhua hahhah, kuinka käyttää erikoisen modernia mikroa ja kuinka selättää testintekotyökalu, jonka jokainen työkaverini on mulle ainakin kertaalleen kironnut.

Ennen kaikkea olen oppinut, että mä pärjään. Mua pelotti hypätä näinkin isoilta vaikuttaviin kenkiin, kun en koskaan ollut media-alan töitä aiemmin tehnyt. Mulla kuitenkin on paljon kokemusta kirjoittamisesta ihan jo kahdeksanvuotisen blogiurani kautta, vahva kielitaito ja kyky kirjoittaa sujuvaa ja ymmärrettävää kieltä (joita suomen kielen opintoni ovat luonnollisesti vahvistaneet), ja suhteellisen hyvä tuntemus suomalaisesta viihdekentästä. 

Olen onnistunut yllättämään itseni, miten nopeasti kaikki on tullut tutuksi ja miten nopeasti löysin tehokkaita rutiineja omaan työntekoon sekä oman tyylini kirjoittaa uutistekstejä. Ehkä tämä kaikki kertoo siitä, että (viihde)toimittajuus ei ole ala, jonka voi yksinkertaisesti opetella kirjoista. Olen myös päässyt hyödyntämään omia kiinnostuksenkohteitani ja omaa tietämystäni, ja kesällä musta tulikin epävirallisesti Iltalehden virallinen kuninkaallistoimittaja. Eilen puolestaan käytin muutaman tunnin vapaapäivästäni spontaanisti kirjoittaakseni näkökulmatekstin Marko Hietalan Nightwish-erosta (nyyh), sillä jos joku aihe on mulle tuttu, niin Nightwish. Mä en koskaan osannut kuvitella itseäni nimenomaan viihdetoimittajana, mutta kun ajattelen niitä asioita, joita aikoinaan haaveilin toimittajana tekeväni, on se juuri tätä. 

Mulla on mun toimittajanura vielä ihan lapsenkengissä, ja toivon, että saan jatkaa tällä tiellä pitkään, oppia lisää ja kehittää ammattitaitoani. Pakko vielä mainita tähän, että ehkä yksi Iltalehden parhaista asioista on sen työporukka ja ilmapiiri. Mä olen saanut ihan mahtavia vinkkejä työkavereiltani ja koen, että mut otettiin kesällä upeasti vastaan. Vaikka olin jopa kesätyöläisten joukossa kenties koko talon nuorin ja kokemattomin, en ole koskaan joutunut vähätellyksi tai epäillyksi. Muhun on luotettu ja mua on tuettu. Itse olen taas pyrkinyt tekemään joka tilanteessa parhaani, ottamaan jokaisen uuden ja pelottavan haasteen vastaan ja rohkeasti kysymään silloin, kun en tiedä. Olen tahtonut ottaa aloittelijana asenteen, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan, eikä se onneksi ole vielä koskaan pettänyt.

Mulla tulee mieleen niin paljon kaikenlaista, mitä voisin aiheesta vielä sanoa, mutta ehkä tässä on nyt tarpeeksi yhteen postaukseen. Mä pidin tosiaan loppuvuoden töistä taukoa ja mulla on viikonloppuna eka vuoro kahteen ja puoleen kuukauteen. Vähän jännittää, minkä verran asiat ovat unohtuneet, osaanko enää keksiä otsikoita tai meinaako joku tekninen asia pudota muistista. Ainakin eilen totesin työkonetta avatessani pitkän tauon jälkeen autuaasti unohtaneeni salasanani, ja tänään toimistolle käymään lähtiessä jouduin palaamaan rappukäytävästä takaisin kotiin hakemaan avaimia. Ehkä kaikki kuitenkin palautuu mieleen, toivotaan niin!

Musta olisi todella mahtava puhua mun työstä ja työpaikasta lisää teille toisessakin postauksessa. Jos siis sulle tuli mieleen joku aihe tai kysymys, josta mielellään kuulisit, jätä alle kommenttia (tai viestiä Instagramiin), niin vastaan siihen tulevassa postauksessa. 

Ihanaa keskiviikkoa kaikille!

Liity lukijaksi tästä!

2 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoista lukea (lisää) sun työstä. Toimittajana oppii kyllä kaikenlaista, ja työ on kivan monipuolista. Ihana kuulla, että olet viihtynyt Iltalehdellä noin hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenny, kiva kuulla! Tää on kyllä osoittautunut todella hyväksi työksi mulle ♡

      Poista