sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Muutin neljäksi kuukaudeksi Ranskaan: mitä pakkasin mukaan?


En edes valehtele kun sanon, että muovasin kuukausia tarkkaa suunnitelmaa siitä, mitä pakkaan mukaan Ranskan-harjoittelujaksoni ajaksi. Pohdin asiaa jo hakuprosessin aikana, ja rupesin tekemään konkreettista listaa puhelimen muistiinpanoihin pian sen jäkeen, kun valintani selvisi. Tarkalla suunnittelulla halusin varmistaa sen, että pakkaisin mukaan kaiken sen, mitä neljän kuukauden aikana tarvitsisin, mutta etten ottaisi mukaan mitään ylimääräistä. Tavoitteeni oli siis ehdoton minimi, jolla pärjäisin tarvittaessa koko neljän kuukauden ajan mukavasti.


Pakatessa mun piti ottaa huomioon esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelu (tammikuun alussa kun saattaa olla hyvin eri kelit kuin huhtikuun lopussa), yliopistolle sopiva siisti pukeutuminen ja yhden ison matkalaukun rajat. Halusin myös jättää matkalaukkuun tilaa paluumatkaa ajatellen, sillä tiesin, että tahdon kevään aikana myös shoppailla. Kun vajaa viisi vuotta sitten lähdin viettämään au pair -kesää Lontooseen, pakkasin vaatteita aivan liikaa mukaan ja toki ostin myös todella paljon uutta. Nyt halusin pakata mukaan vain sellaisia vaatteita ja tavaroita, joille tiesin tulevan käyttöä.


Neljän kuukauden harjoittelua on tässä vaiheessa jäljellä enää muutama viikko ja sanoisin, että onnistuin suunnitelmassani ja mitoituksessani varsin hyvin. Matkustin yhdellä isolla matkalaukulla ja repulla, jotka molemmat mahtuivat juuri ja juuri lentoyhtiön painorajoituksiin ja jotka olivat aivan täynnä. Mulla oli kuitenkin mukana paljon esimerkiksi kulutustavaraa, jotka eivät ole enää tulossa takaisin koti-Suomeen, joten näin pystyn takaamaan tilaa myös uusille ostoksille. Olen pärjännyt tavaroillani oikein hyvin, en erityisesti kaipaa kotoa mitään enkä myöskään juuri pakannut mitään ylimääräistä.

Tässä siis ainakin lähes täydellinen lista kaikesta, mitä pakkasin mukaan:


YLÄOSAT

- Vihreä college-paita
- Ruskea neuletakki
- Valkoinen ja musta paksu villapaita
- Vaaleanpunainen ohempi neulepaita
- Raidallinen pitkähihainen
- Raidallinen, sininen, musta ja valkoinen t-paita

Mun vaatekaapin käytetyimmät vaatteet ovat ehdottomasti mukavat neuleet ja college-paidat, joten hyvällä omallatunnolla pakkasin niitä useamman kappaleen mukaan. Varsinkin alkuvuodesta ne eksyvät päälle lähes joka päivä. Tavallisia pitkähihaisia pakkasin mukaan vain yhden, ja neljä t-paitaa saattoi itse asiassa olla jopa vähän liikaa. Näistä raidallinen ja sininen ovat todella rentoja löysiä t-paitoja, ja musta ja valkoinen on takuuvarmasti helppo yhdistää mihin tahansa alaosaan.


ALAOSAT

- Siniset ja mustat farkut
- Siniset ohuet "kesähousut"
- Vaaleanpunainen midihame
- Lyhyt, lyhythihainen vihreä kukkamekko
- Pitkähihainen vihreä maksimekko
- Mustat "biker"-shortsit

Kaksilla erivärisillä farkuilla saa hyvin vaihtelua asuihin (enempää farkkuja en omistakaan), ohuet housut ovat vakkariasu lämpimämmillä keleillä ja hameet ja mekot ovat mulla aina suurkulutuksessa. Nämä kaksi vihreää mekkoa ovat olleet varmaankin mun viimeisen vuoden käytetyimmät vaatteet: ostin molemmat viime keväänä, ja läpi talvenkin ne ovat olleet vähintään viikottain käytössä. Kun kelit lämpenevät, puen helmojen alle aina nuo mustat shortsit. Kaikki tässä näkyvät vaatekappaleet on helppo yhdistellä yllä esiteltyihin neuleisiin ja hame ja housut toki t-paitojen kanssa. 


OLOASUT JA... ASUSTEET?

- Liila hupparisetti
- Valkoinen pitkä yöpaita ja harmaat unishortsit
- Lämpölegginsit
- Treenipöksyt
- Kolmet villasukat
- Alusvaatteet: noin 15 sukat ja alkkarit ja kahdet rintsikat
- Vyö
- Uimapuku

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan mukavia vaatteita, ja hiljalleen mustakin on tullut juuri se ihminen, joka kotiin saapuessaan vaihtaa lökäreihin. Mulla on rennoista vaatteista mukana yhdet verkkarit ja mätsäävä huppari, sekä treenitrikoot, joita kotosalla käytän usein edellisessä kohdassa mainitun vihreän college-paidan kanssa. Talvikeleillä käytän hameiden ja mekkojen kanssa noita paksuja lämpölegginssejä ja vähän lämpimämmällä säällä edellä mainittuja treenipöksyjä.

Tässä kohtaa listaa vastaan tulevatkin ensimmäiset ja ehkä ainoat "turhat" asiat, joita pakkasin mukaan. Kolmelle villasukkaparille oli kotona ehdottomasti käyttöä (yhdet kotisukat, yhdet joita käyttää ulkona kenkien sisällä ja yhdet pitkävartiset, kun kaipaa ekstralämpöä). Täällä ei kuitenkaan missään vaiheessa ole ollut niin kylmä, että olisin tarvinnut pitkävartisia villasukkia, kun mun asuntokin on koko ajan ollut ihanan lämmin. Vyötä en arjessa juuri käytä ja uimapuvulle ei tullut kevään aikana tarvetta, mutta koin, että molemmat on hyvä kuitenkin olla olemassa varalla eivätkä ne laukussa kuitenkaan paljon tilaa vieneet.


ULKOVAATTEET JA KASSIT

- Ohut kevättakki
- Välikausinilkkurit
- Pipo, sormikkaat ja kaulahuivi
- Iso Kånken
- Pieni Gaston Lugan reppu
- Kaksi Marimekon kangaskassia

Ennen lähtöä kriiseilin eniten ulkovaatteiden ja erityisesti takin suhteen. Lopulta juuri ennen lähtöä totesin, että tuskin mun tarvitsee varautua pakkasiin, kun joulunakin oli 15 astetta lämmintä, ja toppatakin saa kuitenkin tarvittaessa periltä ostettua. Olenkin vallan hyvin pärjännyt koko kevään tuolla ohuemmalla kevättakilla, kun lämpötila on vaihdellut viiden ja viidentoista asteen välillä. Lähdin Ranskaan myös yksillä ainoilla kengillä, vanhoilla nilkkureilla, joista pohja oli puoliksi irti. Tarkoitus oli ostaa täältä uudet tennarit ja heittää nuo vanhat roskiin, ja näin teinkin, eikä mulla matkustaessa ole yhtään kenkäparia matkalaukun täytteenä, kun ainoat ovat jalassa. Isompi reppu on hyvä matkustukseen ja töihin ja pienemmän pakkasin mukaan kaupungilla kiertelyyn, kangaskassit taas ovat kovassa käytössä esimerkiksi kauppakasseina.


KAMPAUS- JA MEIKKITAVARAT

- Hiusharja, vihreä hiuspanta, hiusdonitseja, ponnareita, pinnejä ja rusettiklipsi
- Peitevoide, puuteri, aurinkopuuteri, kaksi poskipunaa, highlighter-paletti ja kiinnityssuihke
- Kaksi ripsiväriä (musta ja ruskea), kaksi kulmageeliä (ruskea ja kirkas), kulmakynä, eyeliner ja ripsiväri
- Huulipunia (neutraaleja, punaisia ja tummia)
- Siveltimiä ja meikkisieni
- 18 sävyn luomiväripaletti ja taskupeili

Ei-meikkaavalle ihmiselle tämä on varmasti ison näköinen lista, mutta mä todella rajasin meikit ihan minimiin mutta kuitenkin niin, että pärjäisin hyvin useamman kuukauden. En esimerkiksi ottanut mukaan meikkivoidetta, kun en sellaista arjessa käytä, ja luomivärejä on vain tuo yksi paletti. Tässäkin koen hyvin onnistuneeni. Ainoa mikä jäi harmittamaan oli se, että jätin kaikki kirkkaammat väripilkut kotiin, Vähän toki tilannetta on täällä meikkikaupoilla korjattu, mutta odotan innolla kotiinpaluuta ja klassista punaista huulipunaa. Hiusosastolla otin mukaan tarvittavat, enkä esimerkiksi ihan turhaan lähtenyt esimerkiksi kiharrinta raahaamaan. Donitseja otin mukaan ehkä vähän liian monta kun en osannut valita, mutta eipä tuo niin vakavaa ole.


MUU KOSMETIIKKA JA HYGIENIA

- Cliniquen meikinpoistoaine, kasvovesi, kosteusvoide ja silmänympärysvoide
- Kaksi Lumenen seerumia, LV:n yövoide, Apo Basen perusvoide ja Vitalis
- Hiusöljy, käsirasva ja vartalorasva
- Siteitä koko ajan tarpeisiin
- Matkapakkauksia ja avaamattomia tuplapakkauksia

Tässä sama kuin edelliseen: jos itse on tottunut käyttämään korkeintaan sitä yhtä all-in-one-rasvaa, voi tämä tuntua liialliselta. Mä olen kuitenkin kovasti hionut mun ihonhoitorutiinia mun kuiville kasvoille sopiviksi: aamu- ja iltarutiiniin kuuluu oma kasvovesi, seerumi ja kasvovoide, erilaiset päivän ja yön tarpeisiin. Lisäksi pakkasin mukaan varapakkauksia ja kaapeista löytyviä matkakokoja, sillä tiesin matkustavani kevään aikana. Myös terveyssiteiden raahaaminen Suomesta on ihmetyttänyt monia, mutta mulla on tähän kaksi perustetta: ensinnäkin nämä Vuokkosten biositeet ovat ihan parhaita eivätkä ärsytä ollenkaan, ja näistä taas vapautuu paluumatkalle tyhjää tilaa matkalaukkuun, kun en näitä kotiin enää raahaa takaisin.


SEKALAISET

- Kalenteri, muistikirja ja penaali
- Kaksi kirjaa, kartta, ristikkolehti ja harjoitustehtäviä
- Särkylääkkeitä, maskeja ja koronatestejä
- Juustohöylä, kuorimaveitsi, tiskiharja ja kynsisakset
- Kaksi Muumi-tyynyliinaa, kaksi kasvopyyhettä ja Ikean kassi
- Keskeneräinen neuletyö
- Sateenvarjo

Tässä on aika perussettiä tarpeellisesta sälästä. Kirjoja otin kaksi kappaletta mukaan, meno- ja paluumatkalle, muuten olen hyödyntänyt täällä yliopiston kirjaston tarjontaa. Maskeja saa täältäkin, mutta Suomesta tuodut hyväksi havaitut maskit taas vapauttavat matkalaukusta tilaa uusille hankinnoille. Muumi-tyynyliinat on ihan täyttä ekstraa, mutta niin ihana pieni pala kotia. Ikean kassi on ollut ihan pelastus, kun pyykkejä pitää roudailla pesulan perässä pitkin kaupunkia! Ja tuosta neuletyöstä, se on edelleen ihan yhtä kesken kuin tänne tullessakin...hups.


RUOAT

- Kaksi boksia Geishaa ja yksi boksi sinistä
- Kaksi levyä Fazerin keltaista pähkinäsuklaata
- Kaksi pussia normi-Ruispaloja, yksi pussi ohuita Ruispaloja ja yksi pussi Jälkiuunileipää
- Joululahja-Toffiffee
- Pipareita

Jännä juttu on se, että kun tiedän kaappien olevan täynnä Suomi-herkkuja, ei niitä ole edes niin tehnyt mieli. Jonkin verran olen näitä silloin tällöin syönyt ja jonkin verran myös vienyt opiskelijoille maistettavaksi, mutta oikeasti suurin osa näistä on kolmen kuukauden jälkeen edelleen kaapissa. Tarkoitus onkin tarjota loput opiskelijoille ja antaa täällä oleville suomalaisille, jotka palaavat kotiin vasta mun jälkeen. Ja näissä taas sama, nämä veivät tullessa matkalaukusta ison tilan, joka nyt on paluumatkaa varten tyhjillään.


Tätä kirjoittaessa huomaan, että listauksen kuvista puuttuu vielä ainakin mun ihana unilelu Nenä-hylje, yksi mun suosikkihuulipunista ja kaikki teknologia (esimerkiksi tietokone. laturit ja vanha matkakaiutin, joka sekin jää tänne). Muuten koen tämän olevan aika hyvä, kattava listaus. Toistan ehkä itseäni, mutta vaikka tavaraa nyt vaikuttaa olevan paljon tätä lukiessa, tulin mä Ranskaan yhdellä matkalaukulla ja yhdellä repulla, koen pakanneeni aika lailla just hyvin tavaraa mukaan neljän kuukauden tarpeisiin ja osa tavaroista ei suunnitellusti palaa enää takaisin Helsinkiin, joten laukussa vapautuu tilaa myös uusille ostoksille. 

Seuraavassa (tai sitä seuraavassa, tai sitä seuraavassa) postauksessa ajattelinkin jakaa, mitä kaikkea olen täältä ostanut! Tulossa on myös pitkästä aikaa postaus kuukauden tuloista ja menoista Ranska-versiona. Nyt kun mun lähtöön on enää muutama viikko, on viimeiset hetket heittää ilmoille myös Ranska-teemaisia postaustoiveita, jos niitä on teillä mielessä!

Miltä tämä lista näyttää teidän silmiin? Mitä ilman sä et voisi neljää kuukautta elää?


Liity lukijaksi tästä!

1 kommentti:

  1. Mulle tietysti minimalistina pistää silmään juurikin tuo mitä sanoit, että tavaraa on tosi paljon. Mutta jos itse kokee sitä kaipaavansa, niin eihän siinä mitään väärää ole.
    Se ehkä eniten mietitytti, oli tuo kun sanot monen esineen kohdalla, ettet tuo sitä takaisin, jolloin matkalaukussa on tilaa tuliaisille. Entäpä jos sitä tilaa olisi ollut jo mennessä? Tai jos olisit lähtenyt pelkän repun kanssa ja vaikka ottanut jonkun kangaskassin tuliaisostoksia varten? Meillä oli pelkät tavalliset ”koulureput” kun lähdettiin nomadielämään. Nyt kun takana on jo yli viisi vuotta ja ollaan paikoillaan, ollaan tuotu myös joitakin omia astioita ym.
    Mutta sit just joku kempparitavara on sellaista, että voi vain ostaa uuden kun vanha loppuu.

    VastaaPoista