tiistai 22. elokuuta 2017

Suvakki ja ylpeä siitä

En olisi ikinä kuvitellut, että nuorempana Aku Ankasta löydetty lausahdus "Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä" olisi yhtä totta mitä se nyt on. Maailmassa tapahtuu kauheita asioita. Ihmiset tekevät pahaa ja viattomat kärsivät. Kansa on järkytyksen vallassa, ja aivan ymmärrettävästi. Yhdestä asiasta haluaisin teitä kuitenkin muistuttaa.


Mikään uskonto ei kehota ihmistä tekemään toiselle pahaa. Vielä en ole elämässäni törmännyt uskontoon, joka käskisi tappamaan toisinajattelijat, uskontoon jonka mukaan toisten elämä olisi arvokkaampi kuin toisten. Sillä ei ole mitään väliä, että joku idiootti käyttää uskontoa tekosyynä mitä epäinhimillisimmille teoille. Nämä ihmiset eivät ole todellisia uskovia. Jos ihminen olisi oikeasti uskovainen, oli sitten kyseessä kristitty, muslimi tai vaikka juutalainen, hän tekisi toisille hyvää ja kohtelisi heitä kunnioituksella ja rakkaudella vastapuolen vakaumuksesta (tai vakaumuksettomuudesta) huolimatta.

Siispä kysyn teiltä: mitä väliä sillä on, minkä maalainen ihminen tekojen taustalla on? Mitä väliä sillä on, minkä maalainen tai mihin uskova ihminen auttaa loukkaantuneita, juoksee pakoon tai kaivaa puhelimensa esiin? Minkä helvetin takia jonkun ihmisen avuliaisuus on jotenkin vähemmän kelvollista, koska hänen sukujuurensa eivät ole Pohjois-Karjalasta?

Mä kasvoin ympäristössä, jossa ekaluokkalaisena kerroin kaikille tuttaville innoissani, miten mun luokalla on oppilaita ainakin kymmenestä eri maasta, ja jossa kaikkien mielestä se oli hirveän kiehtova ja myönteinen asia, että saan taittaa koulutieni monikulttuurisessa ympäristössä. Mun positiivinen näkemys monikulttuurisuudesta lähes kaikkialla, missä itse olen ja liikun ja opiskelen ja harrastan ei ole muuttunut miksikään. Samaa en ikävä kyllä voi sanoa mun positiivisesta kuvasta muita kanssasuomalaisiani kohtaan. Mä en ikinä olisi kuvitellut, että suomalainen "kansalaisylpeys" ja kuvottava rasismi olisi todella niin vahvaa, mitä puhutaan. Että niin moni ihminen eriarvoistaa kanssaeläjiä heidän perimänsä tai uskontonsa vuoksi. Että sitä ei edes hävetä, vaan koetaan voivansa sanoa ihan mitä tahansa ihan kelle tahansa ja kuvitellaan että se on jotenkin ok. Mutta nyt mä sanon sen teille: hävetkää.

Musta on äärimmäisen surullista, että mä ylipäätään joudun kirjoittamaan tällaista tekstiä. Että ihmisillä ei ole sen vertaa järkeä päässä, ettei osata erottaa syyllisiä ja ulkopuolisia, yhtä ihmistä ja valtavaa ihmisryhmää. Mutta mä jatkan näiden tekstien kirjoittamista jos tarve vaatii, että te jotka tyhjästä saatte paskaa niskaanne muistatte ettei kaikki ole noin ahdasmielisiä, ja että te jotka sitä paskaa syydätte ymmärtäisitte ja lopettaisitte.

Ehkä tässä oli tarpeeksi itsestäänselvyyksiä tälle päivälle, huomenna vähän jotain mukavampaa.

Seuraa FacebookissaInstagramissa (sannalovesfood), YouTubessaAsk.fm:ssä ja Snapchatissa (sannapannari)!

14 kommenttia:

 1. Mahtava teksti, ei mitään lisättävää.

  VastaaPoista
 2. Hyvä teksti! Itekin mietin kirjoittavani aiheesta jotain blogiin, mutta totesin, etten halua omalta puoleltani enempää perjantaisille tapahtumille huomiota antaa. Media- ja somehuomio on nyt jo ollut niin suurta. Ja vaikka sanottavaa olisi paljon, niin jokainen juttu taitaa olla jo jonkun suusta sanottu, joten jätin omat somekommentoinnit vaan julkiseen Facebook-päivitykseen ja muutamaan twiittiin. Anyways, hieno postaus ja oon samaa mieltä jokaisesta kohdasta. Hyvä Sanna! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja joo todellakin ymmärrän, itsekin yritin kirjoittaa tän kuitenkin suhteellisen yleisellä tasolla ja käsitellä näitä ihmisten asenteita ja reaktioita enemmän, kuin itse tapahtumia.

   Poista
 3. Hyvin sanottu! Oon nyt muutamien päivien ajan ollu avaamatta esim Twitteriä, koska hävettää ja tuntuu pahalta miten avoimesti ja julmasti ihmiset hyökkää siellä toistensa kimppuun 140 merkin voimin. Tällä hetkellä oma olo on todella voimaton kaiken tän vihan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis aivan järkyttävää, miten jotkut ei nää mitään pahaa siinä, miten puhuvat toisista ihmisistä, ja miten jäävät varsinkin tällaisista tapahtumista puhuttaessa kiinni aivan täysin epäolennaisiin asioihin. Mutta meidän pitää vaan olla äänekkäämpiä kuin ne.

   Poista
 4. Ääh. En osaa nyt koota sanoja lauseiksi. Oon vaan täysin samaa mieltä tästä asiasta. Ja rasismi on pehvasta.

  Anyway, mahtava teksti!

  VastaaPoista
 5. Tämä. Totta joka sana🙏

  VastaaPoista
 6. Aivan samaa mieltä. Mietein hetken ennenkuin kirjotin samasta aiheesta blogiin peläten vihaisten kommenttien tulvaa mutta turhaan :D Joko sitä ei lue kukaan tai se ei herättänyt mitään ylisuuria tuntemuksia :D
  Tää oli hyvä kirjoitus! Voi kun suurin osa ajattelisinkin näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä niitä vihasia kommentteja tarvitse pelätä, usein ne parhaat tekstit herättävätkin mielipiteitä. Mutta mahtavan tekstin kyllä olit kirjoittanut! Kiitos paljon <3

   Poista