tiistai 26. maaliskuuta 2019

Miksi syön kasvisruokaa?

Hämmentävän usein multa kysytään, olenko kasvissyöjä. Hämmentävää siksi, etten koskaan ole ollut kasvissyöjä, ja tuskin koskaan täysin tulenkaan. Mä kuitenkin syön hyvin kasvispainotteisesti, ja hyvin harvoin ostan esimerkiksi lihaa kotiin. Miten mä olen päätynyt tähän?


Ensinnäkin, liha on kallista. Mulle tulee opiskelijana niin paljon halvemmaksi syödä kasviksia, kuin lappaa monen euron jauhelihapaketteja ja hunajamarinoituja broilerinfilesuikaleita viikottain kauppakoriin. Samaan hintaan mä saan ostettua kasan tuoreita kasviksia tai muutaman purkin papuja. Toisinaan panostan kalafileeseen, tai pyöräytän maailman parhaat lihapullat. Kuitenkin ne kerrat, kun olen puolentoista vuoden aikana itse ostanut lihaa jääkaappiini, ovat luultavasti laskettavissa jos ei kahden käden sormilla, niin ainakin sormilla ja varpailla. 

Toisekseen, liha ei säily. Mä arvostan ruoassani helppoutta: syön sitä, mitä kaapista sattuu löytymään ja mitä sattuu tekemään mieli. Jos mä ostan jääkaappiin lihaa, se pitää syödä muutaman päivän sisään, eikä musta ole sellaiseksi sitoutujaksi. Mä voin varastoida kaappiin kuivaruokia, jotka voivat odottaa viikkotolkulla hetkeään. Viime aikoina olen tosin ruvennut suosimaan myös katkarapuja, jotka myös voivat hengailla pakkasessa vuoroaan venaillen vaikka kuinka pitkään.


Kolmanneksi, kasvisruoka voi olla todella hyvää ja mielikuvituksellista. Mä voin saada aikaan niin monipuolisia ja herkullisia kasvisruokia, etten erityisesti edes kiinnitä huomiota ateriani lihattomuuteen. Olen nykyään huomannut ravintoloissakin taipuvan usein ensisijaisesti kala- ja kasvisruokien puoleen, koska ne maistuvat oletusarvoisesti usein paremmalta. Vegaaniruoissa saattaa usein olla vielä kehittämisen varaa, mutta juustolla saa ihmeitä aikaan. Niin kuin sanoin, menen usein aika lailla mieliteot edellä, ja syön sitä, mitä satun sillä hetkellä himoitsemaan. Enenevä kasvisruokailu on tullut itsestään siinä sivussa melkein vahingossa. Samalla liha ei enää samalla tavalla houkuttele, joten mieluummin valitsen hyvän sieni-, kala- tai kasvisruoan, kuin liha-annoksen, jota ei varsinaisesti edes tee mieli.

Tietenkin aina vaan kuumempana käyvä vegaanikeskustelu on saanut mut ajattelemaan myös kasvisruokailun eettisiä ja ekologisia puolia. Täysvegaaniksi tuskin koskaan ryhdyn, mutta myös vegaanisten annosten osuutta tahtoisin ehdottomasti myös pyrkiä kasvattamaan ruokavaliossani. Nyt on meidän kirkossa myös käynnissä pääsiäiseen valmistava suuri paasto, joka yksinkertaisimmillaan tarkoittaa eläinperäisten tuotteiden jättämistä pois ruokavaliosta. Nyt mä olen pyrkinyt (tai ainakin puolivahingossa päätynyt) syömään vähintään yhden täysin vegaanisen aterian päivässä, mutta ajattelin, että voisin nyt syödä juustot ja kananmunat pois mun kaapeista (muuta eläinperäistä mulla ei pahemmin yhden voipaketin lisäksi siellä edes ole!), enkä sitten enää ostaa mitään eläinperäistä ennen pääsiäistä. Miten hyvältä parmesaani sitten tauon jälkeen maistuisikaan! Jos teillä on muuten vinkkejä oikeasti hyvistä vegejuustoista niin saa vinkkailla, cheddarit ja fetat ja parmesaanit ovat elämä!


Kiinnostaisiko teitä muuten postaus mun lempparikasvisruokaresepteistä? Mä tahtoisin postailla enemmän ruokajuttuja blogiin, mutta mä tuppaan kokkailemaan yleensä myöhään illalla, ja pimeällä on vaan toivotonta ottaa edustavia kuvia. Mulla on kuitenkin monta vakkaria, itse kehitettyjä sekä netistä löydettyjä, jotka mielelläni jakaisin teidän kanssanne! Instagramin kohokohtiin olen muuten myös koonnut jonkin verran ruokainspiraatiota, myös sieltä kannattaa käydä kurkkaamassa ideoita esimerkiksi kalaruokiin ja aamupaloihin (mut löytää nimimerkillä @sannalovesfood, teemaan sopivasti :D).

Mitä sä syöt?

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

8 kommenttia:

 1. Kasvisruoka ohjeet todella kiinnostavat, sillä liikaa meillä pyörii ne samat ruoat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa et kiinnostaa, pitää varmaan laittaa toteutukseen!

   Poista
 2. Joo mielellään lukisin reseptejä! Meillä syödään myös todella kasvipainotteisesti, kotiin ei lihaa osteta ollenkaan ja maitotuotteet on myös minimissä, mutta ei mekään silti kasvissyöjiä olla! :D Parmesaani on myös mun heikkous, mutta leivän ja pizzan päälle oon löytänyt hyviä vegejuustoja, kuten Violifen Original Flavour Block (toimii muuten myös ihan herkutteluun vaikka mustaherukkahillon kanssa :D) ja Jokilaakson Vegaanin pizzamuru. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mä oon leivän päälle ihan tavallistenkin juustojen suhteen aika tarkka, ja leipä menee hyvin ilmankin juustoa. Suurempi haaste on nimenomaan ruoanlaitossa esimerkiksi parmesaanin ja fetan poisjättäminen!

   Poista
 3. Muaki kiinnostas reseptit tosi paljon! Mullaki on käyny ihan huomaamatta noin, että lihan määrä on vähentyny :D Jotenkin vain just tekee mieli kasvisruokia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että kiinnostaa! Ja jep, kasvisruoka voi olla ihan superhyvää <3

   Poista
 4. Reseptit on aina kivoja, joten todellakin niitä kehiin! Mä olen ollut kasvissyöjä jo useemman vuoden. Itse kalastettua kalaa tulee syötyä kesällä, koska mökillä isä kalastaa. Maitotuotteet jätin pois noin vuosi sitten. Juustosta en tosin ole koskaan niin hirveästi välittänyt, että tietäisin mite se kannattaa korvata. Mieheni on sekis, mutta syö kotona tietty samaa ruokaa kuin minä. Ollaan tehty kaikkia sen ja mun lemppari ruokia vegenä ja viimisin kokeilu oli pasta carbonara vegenä. Se oli niiiiin hyvää, pitäisi tehä joku päivä uudestaan!

  🖤:llä sofilmas.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on todellakin siis tulossa! Mä en ennen myöskään syönyt ihan hirveästi juustoa, mutta viimeisen parin vuoden aikana olen niin tottunut herkullisiin juustoihin, ettei enää osaa elää ilman. Kasvisruoka muuten voi kyllä olla ihan tosi hyvää <3

   Poista