tiistai 2. helmikuuta 2021

Vegaaniviikko: ruokalista ja fiiliksiä

Muutama viikko sitten asetin itselleni haasteen ja pidin vegaaniviikon. Tarkoitus oli siis syödä täysin vegaanisesti yhden viikon ajan. 

Mä olen tehnyt samanlaisia tempauksia aiemminkin, erityisesti paaston aikaan, jolloin ortodoksisen kirkon tapoihin kuuluu jättää pois kaikki eläinperäinen ravinto. Muutenkin syön arjessa hyvin kasvispainotteisesti, enkä osta lihaa kotiin edes viikottain.

Sen sijaan mun haaste on maitotuotteet. Juusto erityisesti. Mä rakastan juustoa, kulutan juustoa ihan älyttömiä määriä, syön juustoa lähes joka aterialla. Parhaimmillaan mulla on kahdeksaa eri juustoa samanaikaisesti jääkaapissa. Juusto on aivan ihanaa, mutta ei välttämättä kaikista terveellisin vaihtoehto runsaissa määrin. Vielä enemmän halusin haastaa itseni kehittämään herkullisia ruokia, joihin ei tarvita juustoa tuomaan makua. Vegaanijuustot eivät mua houkuta lainkaan, joten vegaanihaaste tarkoittaa mulle juustottomuutta.

Muutenkin maitotuotteet ovat mun käytetyin eläinperäinen ruokaryhmä. Jos herkuttelen, syön suklaata. Aamupalaksi syön joko juustoleipiä tai jogurttia. Parhaat kastikkeet tehdään creme fraicheen, kermaviiliin tai kreikkalaiseen jogurttiin. Ja se juusto. Muista eläinperäisistä tuotteista syön aika paljon kalaa ja mereneläviä ja aika ajoin aamupalakananmunan. Jauhelihaa tai kanaa ostan kotiin aina kun huvittaa, mutten tosiaan joka viikko.

Vegaaniviikolla en siis ostanut mitään epävegaanista itselleni ja pyrin parhaani mukaan syödä täysin vegaanisesti. Pari poikkeusta viikkoon mahtui, kun edelliseltä viikolta oli jäänyt ruokaa vielä yli enkä tietenkään tahtonut niitä heittää hukkaan vain sen takia, että ne olivat epävegaanisia. Tässä siis katsausta mun viikon ruokalistaan:

Maanantai

Aamupalaksi söin jälkiuunileipää hummuksella ja kurkulla. Lounaaksi söin viikonlopulta jäänyttä pastaa, jonka seassa oli hieman parmesaania, sitä lukuun ottamatta oli täysin kasviperäinen tomaattipasta. Päivälliseksi tein ihan superhyvää tortillaa! Tortilloihin laitan tavallisestikin papuja täytteeksi, mutta tällä kertaa juusto jäi pois ja creme fraiche vaihtui soijavastineeseen. Lisäksi tortillaan mahtui muun muassa itsetehtyä tuoresalsaa ja guacamolea. Illalla herkuttelin vielä Alpron suklaavanukkaalla!

Tiistai

Aamu alkoi Alpron mustikkajogurtilla myslin ja banaanin kera. Tämä ei kyllä muhun oikein uponnut, soijajugut eivät vain ole mun makuun, eikä mun viimeksi ostama mysli ole ollut mitään parasta mahdollista. Lounaaksi vetäisin tortilloita edellisillan tapaan, ja iltaa vietettiin kaverin luona valmisruokien turvin. Paistettiin ranskalaisia ja Apetitin mexican-kasvisnugetteja, ihan parhaita! Lisukkeena ketsuppia, vegemajoneesia ja salaattia. Hyvä ateria oli, juuri tällaisia valmisherkkuja mulla on tapana syödä ihan normiarjessakin.

Keskiviikko

Aamupalaleivän päällä jälleen hummusta, salaattia ja kurkkua ja lounaaksi edelleen tortillaa. Päivälliseksi söin viikonlopulta jäänyttä lohta ja perunamuusia, joten tässä oli viikon toinen epävege ateria. Illalla napostelin nachoja ja vanukasta.

Torstai

Torstaiaamuna mustikkasoijajogurtti oli saanut kaverikseen uutta, parempaa mysliä ja samaa banaania, oli vähän parempaa, mutta silti ei tuo jogurtti kunnon kreikkalaista päässyt korvaamaan. Lounaaksi söin vielä viikonlopun lohta, ja iltapäivällä ajattelin herkutella kaakaolla, mutta ei sekään oikein toiminut iKaffeen tehtynä. Illalla tein munakoisopastaa, tämä on myös yksi mun arkiruokavakkareita, joskin tällä kertaa juustotta. Meinasin lisätä tomaattikastikkeeseen myös kaurakermaa, mutta jätin tällä kertaa välistä. Se kuitenkin toimisi todella hyvin!

Perjantai

Aamupalaksi söin klementiiniä ja avokadotoastia, avokadosössössä oli siis luultavasti seassa sitruunamehua, chilihiutaleita, suolaa, pippuria, öljyä, etikkaa. Lounaaksi eilistä pastaa ja illalla pakastepizzaa ja salaattia! Itselleni ostin Apetitin vegejauhispizzaa, olen tätä aiemminkin ostanut ja on ihan jees, mutta ei ihan parasta mahdollista.

Lauantai

Ruisleipää ja hummusta hedelmien kera jälleen aamulla, lounaaksi edelleen munakoisopastaa. Illaksi ostin kaupassa myytäviä Beijing8-dumplingseja, joita olin mietiskellyt jo vaikka kuinka pitkään! Vegaaninen vaihtoehto sisälsi soijapapua ja sitruunaruohoa, lisukkeeksi keitin vihreitä papuja. Iltapalaksi naposteltiin vielä nachoja ja tortilladippijämiä sekä vanukasta.

Sunnuntai

Aamupalaksi söin jälleen avokadotoastia mangohillollisen soijajogurtin kanssa. Päiväruoaksi tein mun lempparisalaattia bataatilla ja kikherneillä. Jostain syystä salaatti ei kuitenkaan ollut yhtä hyvää kuin tavallisesti, kenties fetan puuttumisen vuoksi. Illalla herkuteltiin vielä sorbetilla.

Mitkä fiilikset vegaaniviikosta jäi? Alkuun vegaanisuus tuntui ihan älyttömän helpolta, ja viikkoon mahtuikin paljon tosi herkullisia ruokia, joiden vegaanisuutta ei tullut edes ajateltua. Tein esimerkiksi sunnuntaina taas tortillaa, jälleen täysin vegaanisesti, kerta toimii niin hyvin myös ilman juustoa ja soijafrachella. Vaikeinta vegeilyssä on aamupalat, koin että jokaisesta aamupalasta olisin saanut paljon maukkaamman ja täyttävämmän maitotuotteita tai kananmunaa lisäämällä (joskin avokadotoast menee sellaisenaankin vallan mainiosti). 

Kuitenkin esimerkiksi kermat ja creme fraichet on vallan helppoa korvata kaura- tai soijaversioilla, aiemmin olen turvautunut maidollisiin ennen kaikkea hinnan vuoksi. Tässä pyrin valitsemaan vegaanisen vaihtoehdon yhä useammin kaupassa.

Ensi viikon sunnuntaista alkaakin pääsiäiseen valmistava suuri paasto, jolloin aion ehdottomasti lisätä vegaanisen ruoan osuutta omassa kulutuksessani. En ehkä heti lähde tavoittelemaan täyttä puolentoista kuukauden vegeilyä. Voisin ehkä pyrkiä jättämään lihan kokonaan pois ja säästää maitotuotteet ja kalaruoat ensisijaisesti viikonlopuille. 

Mä en usko, että musta koskaan tulee täysin vegaania. Kasvisruokailu on kuitenkin äärimmäisen hyvä tapa elää ekologisemmin ja tahdonkin pyrkiä syömään mahdollisimman kasvispainotteisesti jatkossakin, varsinkin kun monesti kasvis- ja kalavaihtoehdot ovat mun mielestä liharuokia parempia. Tällaiset vegaaniviikot haastavat mahtavasti laajentamaan omaa reseptivarastoa ja innostavat kokeilemaan kokonaan uusia ruokia!

Syötkö sä paljon kasvisruokaa?

Liity lukijaksi tästä!

4 kommenttia:

  1. Miten mielenkiintoinen postaus! Munakoisopasta herätti kyllä mielenkiinnon. Munakoiso on tosi mielenkiintoisen oloinen, mutta itselleni niin tuntematon, etten ole uskaltanut kokeilla sitä vielä mihinkään ruokaan :D Onko tuo munakoisopastan ohje itse keksimäsi vai löytyykö se netistä? :) Ymmärrän tuskan juustojen suhteen! Fetajuusto antaa juuri niin ihanan silauksen salaatteihin ja mozzarella on todella hyvää pizzan kanssa, niistä on niin hankala luopua tai etsiä korvikkeita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Toi munakoisopasta on todella helppo ja yksinkertainen resepti, jonka itse olen kehitellyt. Pitää jakaakin se täällä joku päivä! Yksinkertaisesti tomaattikastikkeeseen munakoisoa, punasipulia, chiliä, valkosipulia ja mausteita :) ja joo, mulla on cheddaria leivän päällä, parmesaania pastassa ja fetaa salaatissa...:D

      Poista
  2. Tosi mielenkiintonen ja hyvä postaus! Vegaanius on kyllä sellainen juttu johon en itsekään pystyisi, mutta meillä on pienestä pitäen ollut aina yksi päivä viikossa jolloin ollaan syöty kasvispitoista ruokaa. Myöhemmin se muuttui sitten täysin vegaaniseksi ruuaksi ja olen ottanut tuon tavan mukanani kun muutin pois kotoa. Nykyisin saatan pitää 1-3 päivää viikossa jolloin teen vegaanista tai kasvisruokavalioon sopivaa ruokaa :3 Mä en itse edes punaista lihaa syö ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Paula! <3 Toi on kyllä tosi hyvä tapa lisätä kasvisruoan määrää ja saada se osaksi omia ruokailutottumuksia

      Poista