sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Miten muokkaan blogikuvani - muokkaamaton vs. muokattu

Hyvin iso osa blogin pitämistä on valokuvaus. Mä en ole tainnut kertaakaan blogihistoriani aikana julkaista täällä muokkaamattomia kuvia. Yleensä kyse on ihan pienestä valojen, varjojen ja värien hienosäädöstä, mutta joskus mäkin innostun editoimaan vähän rankemmalla kädellä. Mä en koe olevani mikään mestarivalokuvaaja, ja kuvanmuokkauksessakin menen matalan kynnyksen ilmaisohjelmilla ja kokeilen, mikä tuntuu hyvältä. Multa ei siis kannata varsinaisia neuvoja lähteä kyselemään, koska todennäköisesti vain nolaisin itseni siinä selitellessä. Mäkin olen kuitenkin vuosien mittaan muodostanut ne omat kuvanmuokkausrutiinini, jonka läpi suurin osa mun julkaisemista kuvista menee. Ennen kaikkea tämän postauksen idea on näyttää, miten huimasti parhaimmillaan kuva muuttuu muokkausprosessin aikana näiden ennen-jälkeen kuvien avulla.

Muokattu Valokuvat-sovelluksella
Ensimmäinen kuva julkaistu alun perin täällä, toinen täällä

Mä käytän kuvanmuokkaukseen kolmea eri sovellusta kuvasta ja haluamastani lopputuloksesta riippuen. Selvästi eniten käytän ihan vain Windowsin omaa Valokuvat-muokkausominaisuutta. Mun valokuvaajakaverini nauroi mulle, kun kerran esittelin mun kuvanmuokkaustapojani, mutta tällainen yksinkertainen kaava sopii mulle ja mun tarpeisiin. Suurimmassa osassa tapauksista mä en halua kuvieni erityisesti näyttävän muokatuilta, ja editoidessa yksinkertaisesti lisään kuviin eloa lisäämällä valoa, varjoja, kontrastia, värikylläisyyttä, selkeyttä ja useimmiten hieman lämpöä. Näissä kuvissa ei yleensä huomaa suurta eroa, mutta lopputulos on kuitenkin hieman edustavampi ja blogiystävällisempi. Joskus saatan tälläkin sovelluksella hieman leikitellä, ja värikylläisyyden ja lämpötilan lisäämisen lisäksi laitankin miinuksen puolelle. Villiä, eikö? Ennen kaikkea tykkään tämän sovelluksen helppoudesta, kun voi kuvia selaillessa aina hyvän kuvan kohdalla klikata "Muokkaa", ja jälkeenpäin taas jatkaa siitä, mihin jäi.

Muokattu Adobe Photoshop Expressillä
Ylempi kuva alun perin täältä, alempi täältä

Joskus mä kuitenkin haluan todella leikkiä ja taiteilla kuvilla, ja silloin tarvitsen vähän järeämpiä keinoja. Tällöin mä käytän Abode Photoshop Expressiä, joka on siis perinteiselle Photoshopille ilmaisvaihtoehto. Mä latasin tämän sovelluksen ekaa kertaa muistaakseni pari vuotta sitten, mutta silloin se ei pahemmin tarjonnut mitään lisää tuohon Windowsin sovellukseen verrattuna, joten en siihen jossain vaiheessa enää palannut. Nykyään se on kuitenkin ihan eri luokkaa kuin aiemmin, ja mä saan sillä todella paljon aikaiseksi omat taitoni huomioon ottaen. Photoshop Expressissä on laaja filtterivalikoima ja monipuoliset editointivaihtoehdot ainakin näin ilmaisohjelmaksi. Täällä mä pääsen leikittelemään kunnolla kuvien kanssa ja kanavoimaan luovuuttani, eikä kuvien ole jälkikäteen enää millään tavoin tarkoitus näyttää "luonnollisilta". Mä tykkään tosi paljon siitä jäljestä, mitä tällä saan aikaan, ja monet tällä sovelluksesta muokkaamistani kuvista ovat ihan mun lemppareita. Tietenkin joku Lightroom tai Photoshop olisivat ihan mahtavia saada joku päivä käyttöön, mutta näin aloittelijalle tämä sopii vielä ihan hyvin.

Ylempi kuva muokattu Valokuvat-sovelluksella, alun perin täältä
Alempi kuva muokattu Pixlrin puhelinsovelluksella, alun perin täältä

Blogiin tulevat puhelinkuvat muokkaan puolestaan yleensä sitten kännykän Pixlr-sovelluksella. Myös tässä sovelluksessa on monipuolinen filtterivalikoima (ylläolevaan kuvaan oon käyttänyt sanna-nimistä filtteriä, haha!), joskin mun tyyliin sopivia suht neutraaleja filttereitä voisi olla enemmänkin. Tässä sovelluksessa on ehdottomasti puutteita ja esimerkiksi vinjetointia jään kaipaamaan, mutta mä tykkään siitä jäljestä, mitä saan tällä puhelinkuviini aikaan. Tämä on ilmainen, monipuolinen ja helppo käyttää, enkä mä enempää siltä voikaan vaatia!

Näistä kuvista näkee hyvin sen monipuolisen skaalan, miten mä blogia varten kuvia muokkaan. Kaikista tyypillisimpiä esimerkkejä ovat nuo kaksi kuvaa musta, joissa tosiaan ei ihan suuria ihmeitä tapahdu, eikä jälkimmäinenkään versio näytä varsinaisesti mitenkään erityisen muokatulta. Musta on hauska kuitenkin aina vertailla näitä ennen-jälkeen-kuvia, ja huomata, että kyllä sitä ainakin omasta mielestä aina on onnistunut ihan positiivisen muutoksen saamaan aikaan!

Mä voin niin kuvitella teidät kaikki etevämmät valokuvaajat naureskelemassa ja pudistelemassa päitänne. Valokuvaus on ehdottomasti yksi ala, jolla haluaisin kehittyä. Onneksi mä olen näillä vähäisillä taidoillani kuitenkin ihan hyvin pärjänny tähänkin asti!

Mikä näistä muokkauksista oli sun lemppari?

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

4 kommenttia:

 1. Mä muokkaan mun kuvat ihan samalla kaavalla! Vähän kirkkautta ja värikylläisyyttä ja kontrastia ja siinä se! :D
  Pakko sanoo että toi Lontoon kuva on lemppari, ihan huikee muutos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvä ja varma tapa saada kuvat edustaviksi! Ja kiitti, se on kyllä ihan omakin lemppari! Laitoin ton Lontoo-kuvan pari päivää sitten puhelimeen taustakuvaksikin, ja kyllä sitä itekin jaksan ihailla 😂

   Poista
 2. Ihana et täällä on muitakin "onnettomia" kuvanmuokkaajia :--D Itsekin lisään valoa, hieman väriä ja kuvasta riippuen joko kylmän tai lämpimän sävyä. Mulla myös kuvissa on aina sama filtteri, joka kirkastaa ja tuo kohdetta enemmän esille mutta aina sekään ei toimi :--

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihanaa :D mutta tollanen yksinkertainen muokkaaminen toimii yleensä parhaiten ainakin blogikuviin! Mä harvemmin käytän filttereitä, ihan sen takia, että niitä ei tuossa mun eniten käyttämässä ohjelmassa ole :D

   Poista