lauantai 14. joulukuuta 2019

Mistä keksiä joululahja, joka tulee todella tarpeeseen?

Pari päivää sitten pohdin joulun kulutuskeskeisyyttä ja kaikkia turhia lahjoja, joita ihmiset vuosittain pakon edessä ostaa ja antaa vain muodon vuoksi. Lupasin myös tulla jakamaan omia lahjavinkkejäni, ja tänään tulee ensimmäinen osa! Julkaisen kolmen postauksen verran lahjavinkkejä. Tänään vinkkaan ihan perinteisiä lahjoja ja tavaroita, jotka voivat olla saajalleen todella onnistuneita. Toisessa postauksessa vinkkaan aineettomista lahjoista, jotka voi helposti viime hetkellä ostaa vaikka omalta kotisohvalta. Kolmannessa postauksessa pohdin vielä, mitä tehdä, jos ei kerta kaikkiaan keksi, mitä antaa lahjaksi.

Aloitetaan kuitenkin ihan perinteisillä toivelahjoilla, sillä ihan käytännön syistä nämä ovat ne, jotka vaativat mahdollisesti enemmän aikaa ja valmisteluja. Tavaroita, niin kuin mitä tahansa lahjoja antaessa on tärkeintä huomioida lahjan saaja. En siis väitä, että kaikki tämän listan vinkit toimivat kenelle tahansa, vaan että nämä voivat olla hyviä vaihtoehtoja sellaiselle, joka näistä erityisesti hyötyisi. 

Parasta lahjaa miettiessä on yrittää kiinnittää huomiota lahjan saajan omiin toiveisiin ja haaveisiin, ja bongata niitä rivien välistäkin. Mikä olisi semmoinen asia, josta ystäväsi on puhunut tai miettinyt itse hankkivansa, mutta ei ole vain raaskinut tai saanut aikaiseksi? Oletko huomannut, että häneltä puuttuu jotain, joka voisi häntä todella hyödyttää arjessa? Entä onko ystäväsi yksinkertaisesti todella hemmottelun tarpeessa? Näitä salaisia toiveitahan on parasta yrittää bongailla pitkin vuotta, mutta kyllä näin kymmenen päivää ennen aattoa vielä ehtii!

Myöskään ajanpuutteen ei pitäisi jäädä esteeksi hyvän lahjan tielle. Jos olet keksinyt juuri täydellisen lahjan, muttet ehdi sitä saamaan käsiisi juuri tiettyyn päivään mennessä, haittaako se? Lahjan ehtii ihan hyvin antaa jälkikäteenkin, eikä sen ilahduttavuus siinä kärsi. Eikä todellakaan ole ennenkuulumatonta, että joululahjoja vaihdettaisiin tammikuussa tai kesäkuussa tai vasta seuraavana jouluna, haha!

Mutta asiaan, lahjavinkkeihin!


Kosmetiikkaa ja ihonhoitotuotteita. Onko ystävälläsi jokin luottotuote, jota hän käyttää ahkerasti ja jota varmasti kuluu? Mulla esimerkiksi on tässä vaiheessa jo suhteellisen vakiintunut kasvorutiini seerumeineen ja voiteineen, ja samoja purkkeja kuluu helposti useampi vuoden aikana. Se yksikin parinkympin rasvapurkki olisi ihan mahtava lahjapaketin sisältö! Rasvan sijaan lahjana voi toimia esimerkiksi lahjottavan lempparikulmatuote, -huulipuna tai -shampoo. Tämä lahja onnistuu parhaiten, kun tiedät, mitä tuotteita ystäväsi käyttää tai vaikka pääset kurkistamaan tämän varastoihin!

Toinen vaihtoehto tähän on antaa lahjaksi jokin meikki- tai kosmetiikkatuote, josta ystäväsi on puhunut ja haaveillut, mutta ei ole viitsinyt itselleen ostaa. Tämä pätee toki kaikkiin muihinkin lahjoihin, ja ystäväsi ilahtuu varmasti tarkkaavaisuudestasi!

Jos et kuitenkaan tiedä, millaisista tuotteista juuri sinun ystäväsi välittää, skippaisin tämän kokonaan. Pahimmillaan juuri ne rasvatuubit ja suihkusaippuat jäävät nurkkiin pyörimään, koska lahjansaaja ei niitä voi käyttää.

Kangaskassit, kynttilät, sukat, kirjat. Kaikki nämä voivat olla tosi hyviä lahjoja, jos tulevat saajalla käyttöön. Omalla kohdallani ehkä kuitenkin skippaisin nämä - kasseja ja kynttilöitä mulla on ihan tarpeeksi omaan käyttööni, hyvät kirjat ovat mahtavaa joulutekemistä mutta kirjoja saa myös kirjastosta, söpöt sukat toki ovat aina tervetulleita vaikka mun sukkavarastot ovatkin jo aivan liian pullollaan!

Lautapelit ja yhteinen tekeminen. Joulu on pelien juhla-aikaa! Lautapelit, seurapelit tai vaikka videopelit ovat usein todella toimiva lahja, jälleen kohdeyleisön huomioiden. Muista klassikot Alias tai Monopoly, Exit-pakolautapelin kaltaiset aivopähkinät (henkilökohtainen suositukseni!) tai vaikka Cards Against Humanity aikuisten hauskanpitoon! Tai entäs Frendit-teemainen Trivial Pursuit tosifanille? Ai että olen tästä haaveillut vuosia, ei ole vaan ketään kenen kanssa pelata!

Käyttötavara. Eikös sukat ja bokserit ole se ultimaattinen mieslahja? Pienet lapset tarvitsevat aina uusia vaatteita, kunhan muistaa ottaa tarpeeksi ison koon. Onko porukan äitihahmon uunikintaat jo palaneet puhki, näkeekö sen yhden tyypin aina teekuppi kädessä tai eikö se yksi ole vieläkään saanut hommattua uutta lamppua puoli vuotta sitten palaneen tilalle? Lahjan ei tarvitse olla hieno ja kallis ja erityinen. Itse olen antanut lahjaksi teepaketin ja saanut takaisin teippipaketin, ja molemmat lahjat tulivat todella käyttöön. Mukavat vaatteet, erityisesti neuleet ja villasukat, ovat myös jouluhittejä. Tämänkin kuitenkin jättäisin väliin, jollei todella hyvin tunne saajan tyyliä JA tiedä oikeaa kokoa.


Etkö vieläkään tiedä, mitä antaisit lahjaksi? Alkuviikosta vinkkaan ehkä niitä kaikista parhaita lahjoja, nimittäin aineettomia lahjoja! Silloin listaan omia lempparilahjaideoitani, sellaisia joita itse mielelläni ottaisin vastaan ja jopa sellaisia, joita itse olen tänä vuonna antamassa!

Millainen lahja on sun mielestä onnistunut tai epäonnistunut? Vastaa kommenteissa tai Instagramin tarinoiden kysymysboksissa!

Olethan muistanut seurailla Pannariblogin instajoulukalenteria? Mut löytää Instagramista nimellä @sannalovesfood, joka päivä aattoon asti ilmestyy ihanaa jouluista sisältöä!


Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti