perjantai 13. tammikuuta 2017

Kun me kokeiltiin valomaalausta

Me ollaan pitkään haluttu Kaislan kanssa kokeilla valomaalausta, varsinkin nyt kun meillä on molemmilla kunnon kamerat, joilla mahdollisesti voitaisiin saada jotain aikaiseksikin. Ensimmäisen kerran ajatus heitettiin ilmoille viime talvena, mutta siinä ylppärikiireiden keskellä se vain unohtui kokonaan. Kesällä oli taas niin paljon valoisampaa, ettei idea tuntunut sopivalta. Nyt talven synkkyys on kuitenkin taas täällä, ja päätettiin kokeilla.


Jos valomaalaus on sulle ennestään vieras käsite, tarkoittaa se yksinkertaisesti sitä, että laitetaan kameraan pitkä valotusaika ja piirrellään valolla, esimerkiksi taskulampulla kuvioita niin, että ne kaikki sitten tallentuu siihen kuvaan. Tätä tekniikkaa ihmiset käyttävät usein esimerkiksi uutena vuotena piirrellessään niillä tähtisadetikuilla sydämiä ja toistensa nimiä!

Päätettiin lähteä kuvailemaan taas Laajasalon Öljysatamaan, missä oltiin viimeksi kesällä kuvailemassa blogiini uutta banneria, ja josta näkee upeasti meren yli keskustan valot. Öljysatama on siis noin muutenkin aika upea kuvauspaikka, niin kesällä kuin talvellakin. Meidän kuvausreissu oli juuri sinä päivänä reilu viikko sitten, kun tänne Helsinkiin satoi taas paljon lunta. Toisaalta se tarkoitti sitä, että maisemat olivat todella kauniita, kun puut peittyivät lumimassoihin ja kirkkaalta pimeältä taivaalta loisti kuu. Toisaalta se tarkoitti sitä, että me oltiin valittu juuri se päivä, kun oli noin kymmenen astetta kylmempää kuin edellisenä tarpoaksemme kilometrikaupalla lumen keskellä pakkasessa kylmässä autiossa paikassa valokuvaamaan.


Matkan varrella tuli otettua enemmän kuvia mitä vastaan tuli ihmisiä tai autoja, jäätiin ihailemaan (tai ainakin mä jäin!) talven kauneutta ja meren takana näkyvää Helsingin keskustaa ja Suomenlinnan kirkkoa, jonka huomattiin olevan majakka. Päästiin lopulta samaan paikkaan, missä kesällä kuvailtiin. Tässä vaiheessa oltiin jo aika kylmissämme reilun puolen tunnin hangen keskellä kävelyn jälkeen. Tässä vaiheessa me myös tajuttiin, että olisi ehkä voinut tutustua paremmin niihin kameran asetuksiin vähän lämpimämmissä olosuhteissa, tai edes selvittää miten se valomaalaus meidän kameroillamme toteutetaan. Parin testikuvan jälkeen todettiin myös, että tätähän oltaisiin voitu harjoitella ihan sisätiloissakin. Aika pian siinä sitten lopulta kyllästyttiin palelemiseen ja sovittiin, että kokeillaan joku toinen kerta vähän vähemmällä palelulla. Niinpä mun kameraan jäänyt (lähes) ainoa valomaalauskuva näyttääkin tältä:


Mutta ehkä joku päivä mä opin kameran asetuksilla pelailun, ja saan hämärässä ihan siistejäkin kuvia. Sitten voidaan ihailla täällä vähän toisenlaisia valomaalausteoksia! Mutta kyllä mun Olympukseni selvisi tuolla talven pimeydessä ihan kiitettävästi automaattiasetuksillakin. Minun onnekseni.

Oletteko te kokeilleet valomaalausta ja ihan oikeasti onnistuneet? :D Ja nyt jos jollain on siellä joku "kameran manuaaliasetukset for dummies" -opas niin äkkiä tänne!

Seuraa Pannariblogia (ja mua) Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), Ask.fm:ssä ja Snapchatissa (sannapannari)!

2 kommenttia:

 1. Itse oon joskus jopa onnistunut noissa valomaalauskuvissa, mutta täysin vaan sattumalta sain hyvät asetukset säädettyä kameraan! :-DD tosi kivoja kuvia oot kyl muuten napsinu tuolla pimeessä :)

  https://notttwice.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha mahtavaa että edes joku onnistuu, ehkä mäkin joskus! Ja kiitos hirveesti, nää on ne harvat onnistuneet (=tärähtämättömät) mooooonen ei niin onnistuneen joukossa :D

   Poista