tiistai 4. joulukuuta 2018

Joulu neljässä eri uskontokunnassa | PANNARIKALENTERI 2018 LUUKKU 4


Jouluhan on monella tapaa ennen kaikkia uskonnollinen juhla. Voidaan kuitenkin kaikki varmasti todeta, että monella uskonnollisuus sinänsä on jäänyt pois joulun vietosta, vaikka adventtikynttilöitä poltetaankin ja joululauluissa lauletaan enkeleistä ja Jeesus-vauvasta. Niille, joiden elämään kristinusko ei muutenkaan pahemmin kuulu, joulu on lahjoja, ruokaa ja yhdessäoloa. Mua kuitenkin rupesi kiinnostamaan, millaisia joulut ovat niissä kodeissa, joissa uskonto on juhlapäivien ulkopuolellakin tavallinen osa elämää. Niinpä mä haastattelin lyhyesti neljää uskovaa ystävääni, ja seuraavaksi saattekin lukea joulunvietosta niin evankelisluterilaisessa, helluntailaisessa, vanhoillislestadiolaisessa kuin ortodoksisessakin perheessä.


21-vuotias evankelisluterilainen luokanopettajaopiskelija

Miten teillä vietetään joulua?

Aamulla katsotaan Joulupukin kuumaa linjaa sekä Lumiukko ja Joulurauhan julistus. Sitten syödään puuroa ja mennään aaton jumalanpalvelukseen. Tullaan kotiin, ja äiti ja isä laittaa ruoat valmiiksi. Vähän laittaudutaan siistimmin ja syödään, ennen ruokaa kuitenkin joku lukee jouluevankeliumin. Ruoan jälkeen joulupukki tulee (tai on tulematta). Jaetaan lahjat ja sitten vain availlaan niitä ja hengaillaan. Joulupäivänä on sitten virallinen yöpukupäivä!

Eroaako joulunvietto teillä jotenkin "perinteisestä suomalaisesta joulusta"?

En tiedä, riippuu siitä, mikä on perinteinen suomalainen joulu. Kai meidän joulu on ihan semi tavallinen.

Mikä on joulun merkitys sulle?

Perheen kanssa ajan viettämistä, rentoa olo ja ruokaa. Myös vähän lahjoja, tosin niiden merkitys on pienentynyt.

Mitä jouluna juhlitaan? Mikä joulussa on tärkeintä?

No periaatteessa kai Jeesuksen syntymää, mutta eihän se sinänsä hirveästi näy, ja se kokonaisuus on tärkeintä. Jos siinä muuttuu jokin, niin ei se tunnu ihan samalta.


20-vuotias helluntailainen suomen kielen opiskelija

Miten teillä vietetään joulua?

Meillä joulua pyritään viettämään yleensä suurehkolla porukalla perinteiseen malliin. Omien vanhempien ja sisarusten lisäksi aattoa ja joulupäivää tulevat juhlistamaan niin isovanhemmat kuin tädit, sedät ja serkut. 

Eroaako joulunvietto teillä jotenkin "perinteisestä suomalaisesta joulusta"?

Meidän joulumme etenee melko perinteisesti. Jouluaattomme alkaa oman perheen kesken riisipuurolla ja limpulla, ja myöhemmin päivällä muut sukulaiset saapuvat syömään. Ruoan jälkeen joku perheestä lukee ääneen jouluevankeliumin, mikä ei käsittääkseni kuulu kuitenkaan valtaosan jouluperinteisiin. Tämän jälkeen avaamme lahjat ja hengailemme.

Mikä on joulun merkitys sulle?

Olen alkanut arvostaa joulua täysin eri tavoin sen myötä, kun olen varttunut ja kasvanut uskossani. Joulu on ilon ja kiitollisuuden aikaa, ja minulle on tärkeää päästä juhlistamaan tapahtumaa, jonka myötä Jumala antoi pelastuksen saapua maan päälle.

Mitä jouluna juhlitaan? Mikä joulussa on tärkeintä?

Minulle joulu on Jeesus Kristuksen syntymäjuhla. Tärkeää juhlassa on toki yhdessäolo ja hyvästä ruoasta ja lahjoista nauttiminen, mutta nykyään joulun aika on itselleni myös syventymistä  evankeliumiin eri näkökulmasta ja Jumalan kiittämistä toivosta, jonka hän antoi ihmisille.


22-vuotias vanhoillislestadiolainen journalistiopiskelija

Miten teillä vietetään joulua?

Meidän joulu on tosi perinteinen, ehkä osittain siksikin, että osa sisaruksista on vielä niin pieniä. Lounaaksi riisipuuroa (mukana tietysti manteli!), siinä samoihin aikoihin myös joulurauhanjulistus, joulusaunaa ja kuusen koristelua. Lauletaan joululauluja ja ehkä ulkoillaankin. Kaikki perinteiset jouluruoat katetaan pöytään illalliselle, ja illallisen aluksi luetaan ääneen jouluevankeliumi. Pienenä lukeminen oli aina iskän homma, mutta nykyään mä hoidan sen. Illallisen jälkeen on yleensä jotakin yhteistä tekemistä, joka pitää pikkuisten jännityksen aisoissa ja pian sen jälkeen tuleekin jo joulupukki. Lahjojen jaon jälkeen loppuilta meneekin pienillä uusien lelujen parissa, ja isompien kesken aloitetaan ehkä lautapeliä tai jotakin.

Eroaako joulunvietto teillä jotenkin "perinteisestä suomalaisesta joulusta"?

Luulen että meidän joulu on tosi samanlainen kuin monella muullakin suomalaisella. Kaikki perinteiset jouluelementit, eikä juurikaan extraa. Toki uskonto on ehkä suuremmassa osassa kuin joillakin, mutta facen jouluryhmistä päätellen myös aika monessa muussa taloudessa luetaan jouluevankeliumi. Me ei olla käyty joulukirkossa kuin ehkä parina vuotena mun elämän aikana, mutta jossain vaiheessa joulukuuta on aina käyty laulamassa kauneimpia joululauluja. Ja toki adventtikynttilöitä sytytetään aina adventti kerrallaan!

Mikä on joulun merkitys sulle?

Joulu merkkaa mulle älyttömästi. Uskonnon puolesta pääsiäinen menee tärkeysjärjestyksessä edelle, mutta juhlana tykkään ehdottomasti eniten joulusta. Kaikki ne jouluruoat ja ihana tunnelma jajaja! Joulu on ihana.

Mitä jouluna juhlitaan? Mikä joulussa on tärkeintä?

Jouluna juhlitaan Jeesuksen syntymää, ja se on tietysti joulussa myös tärkeintä. Mutta rakastan myös kaikkia ihania perinteisiä (ja myös uusia) joulujuttuja, liittyivätpä ne uskontoon tai eivät.


19-vuotias ortodoksinuori

Miten teillä vietetään joulua?

Joulua vietetään meillä aina samalla kaavalla. Jouluaattona nukutaan pitkään ja syödään kevyt aamupala, käydään kävelyllä. Sitten veli, minä ja äiti mennään päiväjumalanpalvelukseen ja isä laittaa sillä aikaa lahjat kuusen alle ja valmistaa jouluruoan. Kun tullaan kirkosta, syödään ihan sikana ja avataan lahjat. Illalla vielä katotaan joku leffa (yleensä Joulutarina). 25. päivä käydään juhlaliturgiassa, muuten se on aika normipäivä.

Eroaako joulunvietto teillä jotenkin "perinteisestä suomalaisesta joulusta"?

Ero on ehkä aika vähäistä, ainoa mikä tulee mieleen on liturgiaan osallistuminen. Aika maallinen juhla on meidän perheessä.

Mikä on joulun merkitys sulle?

Mä en oo oikee mikään jouluihminen, enkä hirveästi tykkää joulun odotuksesta, lauluista ja muista. Totta kai uskonnollisesti se on tärkeä, mutta se ei tunnu kunnon juhlalta musta jostain syystä. Enemmänkin se on mahdollisuus antaa ja saada lahjoja, juhlia ja olla yhdessä perheen kanssa ja rauhoittua.

Mitä jouluna juhlitaan? Mikä joulussa on tärkeintä?

Totta kai juhlitaan Kristuksen synttäreitä! Iso ja odotettu juhla. Mutta mulle tän lisäksi tärkeintä on antamisen ilo ja perheen kanssa ajan viettäminen. Harvoin tulee oltua perheen kanssa muutama päivä yhdessä ja tehtyä asioita ja ruokailtua yhdessä. Vielä tärkeää joulussa on ruoka ja juoma! Joulukinkku, laatikot, piparit ja glögi on iha parasta (tosin kerran vuodessa riittää oikein hyvin).


Meidän perheen joulut eivät koskaan ole olleet erityisen uskonnollisia, ja ehkä kerran mun elämäni aikana ollaan käyty aattona kirkossa. Siksi musta oli ihan sikamielenkiintoista lukea näitä vastauksia! Aika lailla kaikki näistä kavereistani totesivat, että heidän joulunsa ovat aika perinteiset suomalaiseen malliin, eikä uskonnon läsnäolo suuresti siihen vaikuta. Kuitenkin kaikki mainitsivat jouluevankeliumin lukemisen olennaiseksi osaksi aattorutiineja! Samaten myös nähtiin, että myös kaikissa näissä neljässä perheessä joulua juhlitaan aattona, vaikka kristillisessä mielessähän joulupäivä on se varsinainen juhlapäivä. 

Samalla musta on kiva tämänkin postauksen kautta vähän häivyttää sitä stigmaa, mitä monilla ihmisillä saattaa olla uskovaisia nuoria ja eri uskontoja kohtaan, ja osoittaa esimerkiksi ihan käytännön joulunvieton kautta, että aika samalla kaavalla menee kuin ei-uskonnollisissakin perheissä. Mun oli tosi hauska tehdä tätä postausta ja saada itsekin kuulla joulunvietosta eri uskontokunnissa! Mietin, että kiinnostaisiko teitä mahdollisesti kuulla lisääkin eri uskonnoista tähän tyyliin eri aiheista? Uskonnot ovat kiinnostava asia, mutta musta tuntuu, että ihmisten tietämys oman kuplan ulkopuolisista asioista saattaa olla todella vähäistä, joka puolestaan saattaa aiheuttaa ennakkoluuloja ja epävarmuutta.

Iso kiitos vielä kaikille, jotka osallistuivat tämän postauksen toteutukseen, ootte ihan parhaita! Mitä te tykkäsitte tästä luukusta?

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

8 kommenttia:

 1. Ihan superkiva luukku! Mua ainakin kiinnostaisi tämän tyyliset postaukset jatkossakin :)

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva idea ja ihana, että jaksoit haastatella muita. Oli mielenkiintoista lukea myös muiden uskontokuntien joulunvietosta :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen postaus.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista