maanantai 3. joulukuuta 2018

MAHARAUHA

Mä olen puhunut blogissani monta kertaa ulkonäköpaineista, kehonkuvasta ja omista epävarmuuksistani. Melkein kaksi vuotta sitten otin kantaa vallitseviin ulkonäkömielikuviin, sekä ensimmäisen kerran puhuin omasta vartalostani ja erityisesti pömpöttävästä vatsastani. Toissakesänä listasin oman vartaloni epävarmuuden kohteita ja "virheitä". Viime kesänä puhuin siitä, miten ei ole kenenkään ulkopuolisen asia kommentoida toisen ihmisen painoa ja ulkonäköä suuntaan tai toiseen. Ja nyt mä puhun taas, sillä Iina Hyttinen heitti niin hyvän haasteen ilmoille, että mun on yksinkertaisesti pakko osallistua tähän #MAHARAUHA-haasteeseen.

Mä täytin juuri 21 vuotta. Kuinka monella 21-vuotiaalla on lapsia? Ei vielä hirveän monella. Kuinka moni 21-vuotias tosissaan suunnittelee jo lastenhankintaa? Tuskin hirveän moni. Kuinka monelle 21-vuotiaalle on jo esitetty vauvauteluita? Tähän mä en osaa arvioida mitään, mutta liian monelle. Ai miten niin? Koska iästä ja elämäntilanteesta yleensä riippumatta on aivan turhaa ja mahdollisesti äärimmäisen loukkaavaa kysyä keneltäkään, mahtaako teillä olla jo pullat uunissa. Iän nostin esiin siksi, että itse 21-vuotiaana en koe olevani lähelläkään äiti-ikää, ja silti olen tällaisia kommentteja saanut kuunnella jo vuosia.


13-vuotiaana Phuketin lentokentän turvatarkastuksessa Thaimaassa virkailijan kädet pysähtyivät  mun vyötärölle ja kysyi "baby?". 14-vuotiaana kriparilla muut leiriläiset olivat kuulemma pohtineet mun selän takana, olenko raskaana. 18-vuotiaana työkaverini kysyi päin naamaa, olenko raskaana, eikä uskonut vaan alkoi väittää vastaan, kun vastasin kieltävästi. 19-vuotiaana julkaisin ylläolevan kuvan Instagramissa Minä ja kaikki virheeni -postauksen myötä, jossa puhuin muun muassa sitä, miten olen aina jollain tasolla hävennyt pömpöttävää vatsaani. Lähes saman tien ulkomaalainen kaverini kysyi kommenteissa, olenko raskaana, ja laittoi viestiä toiselle ystävälleni. Kun tuo samainen kuva julkaistiin Iltalehdessä, Facebook-kommentoijat väittivät mun taittaneen selkääni kaarelle saadakseni vatsani näyttämään tuolta, ja perheenjäsenenikin totesivat kuvan varmasti olevan feikki ja että olen itse pullistanut vatsani tuollaiseksi. Ei ole kauaa, kun sukulaiseni totesi reippasti, että mun poskeni ovat pyöristyneet, ja kutsui muutkin katsomaan. 


Mun maha on vähän erikoinen. Se saattaa aamulla olla aivan litteä, niin että housut meinaavat löysinä valua. Toisena hetkenä se pömpöttää niin, että nappi kiristää, kaikki vaatteet näyttävät hölmöltä ja itsetunto karisee. Ylläolevan kuvan olen ottanut pari vuotta sitten, samoihin aikoihin kun julkaisin Entä mun oma vartalo? -postauksen. Mä en muista, olenko tässä kuvassa pullistanut vatsaani superisomaha-efektin luomiseksi, ehkä. Mutta niin kuin tästäkin näkee, mun maha voi olla hyvinkin pyöreä, jos sille päälle sattuu. Mun mahalla on päivän mittaan monta muotoa ja kokoa, eikä se ihan hirveästi ole musta edes kiinni. Mutta epäilijöille totean, että tuossa kovasti kohua herättäneessä kuvassa mun vatsani on ihan normaalitilassa, ilman pullisteluja tai röhnötystä.

Niin, mun maha on vähän erikoinen. Näin mä olen ainakin aina ennen ajatellut. Ettekä uskokaan, miten lohdullista oli lukea tuo Iinan postaus, jossa hän kertoi mahansa olevan ihan samanlainen. Että hänenkin mahansa muuttaa muotoa päivän mittaan. Että hänkin kuvia ottaessa koittaa vetää vatsaa sisään, ja miten julkaisuvaiheessa muuten täydellinen kuva ei olekaan niin täydellinen sen pömpön takia. Siis en muista, milloin olisin kokenut tällaista vertaistuen helpotusta. Ja se vaan vahvistui kommentteja lukiessa: mun maha ei olekaan niin outo mitä kuvittelin!


Ja todellisuudessa ei mun maha oikeasti niin iso edes olekaan. Tälläkin hetkellä mulla on jalassa S-koon farkut, joiden kanssa mun on melkein pakko käyttää vyötä, koska nämä ovat himpun verran löysät. Toki toisen mallisissa farkuissa M:kin saattaa olla kireä. Mun maha ei ole jättiläinen, mulla on vaan muuten niin pieni kroppa, että vähänkin pömpöttävä maha erottuu ihan eri lailla. 

Mutta. Vaikka mun maha olisi kolme kertaa isompi ja tasaisen pyöreä, antaisiko se kenellekään oikeutta udella multa mahdollisesta raskaudesta? Ei. Entä jos olisin kymmenen vuotta vanhempi ja naimisissa? Ei. Missä tilanteessa sitten on ok udella mahdollisesta raskaudesta? Mä teen tän teille kaikille helpoksi: sun ei tarvitse koskaan. Lainaten itseäni, jos hän on raskaana, hän varmasti kertoo siitä itse, jos niin kokee tarpeelliseksi. End of the story.Meillä on jokaisella oikeus käyttää haluamiamme vaatteita tai julkaista omasta mielestämme kivoja kuvia someen ilman, että joku alkaa millään tavalla kommentoimaan painoamme, ulkonäköämme tai mahdollista raskautta. Mun oma itsetunto on onneksi kasvanut viime aikoina, ja tyytyväisyyden kasvaessa omaa vartaloa kohtaan on mun ollut helpompi julkaista tällaisia postauksia ja julkaista niitä pömppökuvia. Pömpöttävät mahat eivät ole harvinaisuus tai ongelma. Mutta siinä vaiheessa, kun kaikki peittelevät pömppöjään ja esittävät, ettei niitä ole, syntyy ongelma. Koska mistä kukaan voi tietää, ettei ole yksin, jos ei koskaan näe ketään toista samanlaista?

Lopetetaan kaikenlaiset utelut ja bodyshamingit ja levitetään maharauhaa. Meillä kaikilla on oikeus edes siihen.Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

16 kommenttia:

 1. Munkin maha! Aamulla litteä ja sellainen jollainen sen haluaisin aina olevan (paitsi silloin kun edellisenä iltana on mässäilty jotain epäsopivaa;)) Ja nyt pulskana pallona joka rehottaa tässä sivuttain maatessa ❣️ Ihan normaalia vatsan toimintaa 😍 Kivut ei kuitenkaan noihin ongelmiin kuulu, jos ruoka aiheuttaa turvotusta, ilmavaivoja sun muuta kannattaa käydä lääkärissä 🤣😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahat ovat vaan sellaisia :D Onneksi mulla ei ole muita vatsaongelmia pahemmin ollutkaan, se vaan muuten elää omaa elämäänsä! <3

   Poista
 2. Mä samaistun kans tuohon mahan muodon muuttumiseen! Lisäksi mulla on notkoselkä, minkä takia maha pullottaa enemmän tietyissä asennoissa ja siitä oon kans saanu kuulla kommenttia. Se ei ole yhtään mukavaa ja musta on tosi harmillista kuulla, että sä oot saanu koko elämäs kuulla mahastasi. Annetaan kaikkien mahojen kukkia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, että säkin olet joutunut kuuntelemaan tuollaista! Mut juuri näin <3

   Poista
 3. Hyvä Sanna, ihan loistava postaus!! 💞

  VastaaPoista
 4. Ihan samalla tavalla monen muunkin maha muuttaa muotoaan päivän mittaan, niin myös mun. Erityisesti naiset tuntuvat häpeävän sitä ihan kauheasti, ja ihan turhaan. Ihan samalla lailla mä pyrin peittämään pömpöttävän mahan, ja oon ollut kateellinen mun ystävälle, jonka maha on aina litteä. Mun maha pömpöttää jos mulla on menkat, oon syönyt huonosti ja turvottaa tai oon syönyt ylipäätään jotain. Törmäsin mun the-hääpukuun, ja ainoa syy miksi meinasin jättää sen ostamatta, oli se että ajattelin näyttäväni siinä siltä että olisin raskaana jos oon vähänkin syönyt. Ja mitä viimeiseksi haluan, on se että sukulaiset kyselee hääpäivänä oonko raskaana. Ostin sen mekon joka tapauksessa :D Mutta joka tapauksessa, hyvä postaus!

  Ilona / https://stalkkaamunelamaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana että ostit mekon! On tää kyllä ihan hölmöä häpeillä aivan luonnollisia asioita, mutta siitä on niin vaikea myös päästä pois. Kiitos ihana <3

   Poista
 5. Oot vaan niin upea, etten kestä! ♥ Tää postaus tuli niin osuvaan aikaan ja luin tän itse asiassa viime yönä, kun heräsin aivan kamalaan painajaiseen. Tää jotenkin rauhoitti mut. Kirjotat niin kauniisti ja _asiaa_, ettei muakaan (ainakaan niin paljoa) haittaa tuo mun masu. Yks asia mikä mua harmittaa tän muille kommentoinnin lisäksi, on sen oman kropan haukkuminen ja se särähtää mun korvaan todella pahasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli niin ihana kommentti, että kosketti sydäntä <3 Ja toi on myös toinen asia, mistä oon halunnut puhua! Me ollaan kaikki ihania ihmisiä, eikä itsensä mollaaminen ainakaan paranna itsetuntoa ja tyytyväisyyttä omaan kehoonsa. Kiitos paljon <3

   Poista
 6. Kaunis toi viimenen kuva! <3

  VastaaPoista
 7. JESSS JUURI NÄIN maharauhaa kaikille!! <3 T: Toinen pömppömasu

  VastaaPoista